Vijesti
19. 10. 2022.

Besplatni obrok u svim osnovnim školama u Hrvatskoj & novo povećanje minimalne plaće!

(VIDEO) Andrej Plenković na 157. sjednici Vlade RH: Predvidjeli smo 550 milijuna kuna za besplatni obrok, čime će se obuhvatiti 311.000 učenika. Više nijedno dijete ne smije biti gladno! Poruka je to jednakosti, jednakih šansi i uključenosti. Osigurat ćemo da hrana bude zdrava, domaća, isključivo od hrvatskih proizvođača. * 'Minimalac' će od 1. siječnja iznositi 4.220 kuna neto (560 €). Od 2016. povećali smo ga za 70%, što ni izbliza nije uspjela nijedna prijašnja Vlada! Što se tiče prosječne neto plaće, koja je srpnju iznosila 7.576 kuna, već smo ispunili svoje obećanje - i to dvije godine prije kraja mandata! Ali na tome nećemo stati: cilj je da do sredine 2024. poraste na 8.200 kuna! Držimo se svog načela „najavi manje - napravi više“.

„Iako smo najavili da ćemo odluku o novom porastu minimalne plaće donijeti idućeg tjedna, usvojili smo je već - danas! Naši školarci imat će besplatni obrok od 1. siječnja, od početka 2. polugodišta“ - također je predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu.

U uvodnom obraćanju osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Spriječeno poskupljenje goriva

Premijer Andrej Plenković je podsjetio da je početkom tjedna održana telefonska sjednica na kojoj je Vlada ograničila maloprodajne cijene naftnih derivata za još sedam dana s obzirom da bi se one znatno povećale uslijed poremećaja na svjetskom tržištu:

- Odlukom koju je Vlada donijela radimo na korist hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva.

Godišnje izvješće o radu Vlade

Potom se osvrnuo na Godišnje izvješće o „stanju države i nacije“, koje je jučer predstavio u Hrvatskom saboru, kazavši da je ono koincidiralo sa šestom godinom mandata naše Vlade:

- To je bila prigoda da istaknemo postignuća i kontekst u kojem djelujemo. U izvješću je zastupnicama i zastupnicima prezentirano sve što je relevantno: ono na čemu se radilo ili radi, kao i ono što još treba napraviti.

Uz odvažno & odgovorno vodstvo, Hrvatska ostvaruje svoje strateške i razvojne ciljeve. Ovo je godina isporuke!

Nijedno dijete ne smije biti gladno

Dodao je i da je najavio više novih inicijativa:

- Jedna je da ćemo u proračunu za 2023. predvidjeti 550 milijuna kuna za jedan besplatni obrok u svim osnovnim školama u Hrvatskoj, čime će se obuhvatiti 311.000 učenika.

Plenković je najavio da će Vlada dati 10 kuna po obroku i na taj način osigurati da više nema nijedno gladno dijete u školi. Napomenuo je da u Hrvatskoj gotovo 80.000 djece živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva te da je zato važna ova poruka uključenosti, jednakosti i jednakih šansi:

- U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede osigurat ćemo, po načelu kratkih dobavnih lanaca, da hrana bude zdrava, domaća, isključivo od hrvatskih proizvođača. Naši školarci imat će besplatni obrok od 1. siječnja, od početka drugog polugodišta.

Porast minimalne plaće na 4.220 kuna

U Hrvatskom saboru predstavio je i odluku o povećanju minimalne plaći:

- Iako smo najavili da ćemo je službeno donijeti idućeg tjedna, usvojit ćemo je već - danas! Neto „minimalac“, koji sad iznosi 3.750 kuna, od 1. siječnja podižemo na 4.220 kuna ili 560 eura. To znači da će bruto biti 700 eura. Dakle, od 2016. naovamo povećali smo minimalnu plaću za 70%, što ni izbliza nije uspjela nijedna prijašnja Vlada!

Nova prognoza MMF-a: Hrvatska će ove godine više nego udvostručiti gospodarski rast u odnosu na prijašnje procjene!

Kazao je i da je Vlada iskazala ambiciju da prosječna plaća do kraja ovog mandata bude 8.200 kuna:

- S obzirom na sve rezultate koje smo do sada ostvarili i njihovu dinamiku, na dobrom smo putu da se to realizira. Vrijedi naglasiti da je prosječna neto plaća u srpnju iznosila 7.576 kuna, čime smo već ispunili svoje obećanje iz Programa rada Vlade RH - i to dvije godine prije kraja mandata! Držimo se svog načela „najavi manje - napravi više“.

Zakon o trgovini - 16 radnih nedjelja

Podsjetio je da je u Hrvatskom saboru najavio i novi Zakon o trgovini, koji će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovog tjedna pustiti u javno savjetovanje:

- S obzirom na prethodna iskustava, vodili smo računa o načelu razmjernosti s konceptom od 16 radnih nedjelja s obzirom na Hrvatsku kao turističku zemlju. Smatramo da je pronađen pravi balans.

Ovim ćemo zakonom ne samo ispuniti predizborna obećanja i Vladine programske ciljeve, nego će to biti dobro i za očuvanje obiteljskih vrijednosti jer građanima daje mogućnost da nedjelja najvećim dijelom bude neradna - zaključio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

NAPOMENA: Kremljenko k'o Kremljenko!

Dio Plenkovićeva obraćanja u kojem komentira novi Milanovićev proruski ispad donosimo u zasebnom članku.

Kremljenko k'o Kremljenko, mahnita, psuje i vrijeđa čim su ugroženi interesi njegovih ruskih pokrovitelja. Na sreću, svi na civiliziranom Zapadu i u demokratskom svijetu znaju tko je on. I više ga ne tretiraju kao ozbiljnu osobu, nego kao Putinova potrčka.

A A A