Vijesti
13. 10. 2022.

Nova prognoza MMF-a: Hrvatska će ove godine više nego udvostručiti gospodarski rast u odnosu na prijašnje procjene!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković na 157. sjednici Vlade RH: Međunarodni monetarni fond nam je proljetos predviđao rast BDP-a od 2.7%, a sada je to povećao na - 5.9%. Za čitava 3.2 postotna boda! Time je Hrvatska u samome europskom vrhu po brzini rasta BDP-a! Sjajni turistički rezultati i golemi paket zaštitnih mjera, vrijedan nezapamćenu 21 milijardu kuna, učinili su našu nacionalnu ekonomiju snažnijom i otpornijom. Na tim krilima završit ćemo 2022. s rastom od gotovo 6%, što je više i od najoptimističnijih očekivanja!

 

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne događaje.

 

 

Neformalni sastanak Europskog vijeća i prvi samit Europske političke zajednice, koji su održani krajem prošlog tjedna u Pragu, ocijenio je sadržajnim. Ključne teme bile su solidarnost s Ukrajinom, osuda ruske agresije te pronalazak europskog rješenja za pitanje cijene plina.

Hrvatski premijer na Europskom vijeću govorio o 4 teme: Schengen, ograničenje cijene plina, Hrvati u BiH & nasrtaji iz Srbije

Nastavak ustavne & izborne reforme u BiH

Predsjednik Plenković tom je prigodom pozdravio intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i upozorio kolege na Europskom vijeću da Hrvati i dalje, uslijed bošnjačkog izbornog inženjeringa, nemaju svoga legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Izrazio je zadovoljstvo odlukom Europske komisije o davanju uvjetnog statusa kandidata BiH, ali i naglasio da je nastavak pravedne ustavne i izborne reforme sada ključno pitanje.

Pozdravljamo odluke visokog predstavnika - one su prvi korak u pravednoj izbornoj reformi kao preduvjetu euroatlantskog puta BiH!

Promjena lošeg modela upravljanja INA-om

Od niza bilateralnih susreta u Pragu, izdvojio je susret s mađarskim premijerom, na kojem je Viktora Orbana upozorio na neodrživost ovakvog modela korporativnog upravljanja u INA-i, a u kontekstu afere koja je eskalirala:

- Hrvatska se sprema za pregovore s mađarskom stranom o promjeni modela koji se pokazao izrazito - lošim.

Orbanu sam objasnio da ovakav model upravljanja u INA-i neće i ne može opstati! Vučić? Srbija može uvesti bilo koju naftu - osim ruske

Osvrnuo se na odluku švicarskog Saveznog vrhovnog suda kojom nije prihvaćen zahtjev Hrvatske za revizijom arbitražnog pravorijeka donesenog 2016. godine:

- Iskoristili smo pravo koje smo imali u smislu pravnog lijeka, podnijeli zahtjev za revizijom u predmetu između Hrvatske i MOL-a. Iznijeli smo sve argumente, međutim, švicarski sud nije ih uvažio. Primili smo na znanje odluku te nastavljamo raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja.

Gospodarski rast viši od svih očekivanja

Predsjednik Plenković ocijenio je jako dobrim to što je Međunarodni monetarni fond revidirao naviše prognoze ekonomskog rasta Hrvatske, koje su sada na 5.9 posto za ovu godinu:

- To govori u prilog našoj tezi da ćemo u 2022. imati i odličan treći kvartal te da ćemo, zahvaljujući mjerama Vlade i paketu od 21 milijardu kuna, omogućiti da gospodarski rast bude dobar i u zadnjem kvartalu. Realno je da očekujemo da gospodarski rast bude negdje oko 6 posto, što je puno više nego što smo i sami predviđali.

Kada smo krenuli prije 6 godina, Hrvatska je bila na 61% prosjeka razvoja Europske unije. Sad smo već na - 70%!

Izdvojio je i Dane hrvatskog turizma, održane krajem prošlog tjedna u Šibeniku, na kojima su predstavljeni turistički rezultati koji su zaista impresivni, pogotovo u ovim okolnostima.

Turistička godina bit će opet - rekordna! Sjajni rezultati omogućili su da Hrvatska ima dovoljno fiskalnih kapaciteta za nove zaštitne mjere

Izvješće o radu Vlade RH

Na kraju je premijer Andrej Plenković najavio da će u utorak, 18. listopada, Hrvatskom saboru predstaviti Izvješće o radu Vlade RH i najaviti temeljne pravce njenog djelovanja do kraja mandata.

- To je vrlo važno, osobito što smo s antiinflacijskim paketom mjera i sa stabilnim, nepromijenjenim cijenama plina i struje osigurali da se građani mogu nositi s posljedicama ove globalne krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

A A A