Vijesti
22. 10. 2022.

ČESTITAMO! Mostarka Željana Zovko - najutjecajnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu!

Ujedno je naša Željana, prema MEP Influence Indexu 2022 istraživačke platforme EU Matrix, ušla u Top 100 europarlamentaraca koji su ključni u oblikovanju europskih politika. Među 705 zastupnika zauzela je visoko 57. mjesto - daleko iznad SDP-ovaca. A o bezveznjacima kao što su Kolakušić ili Sinčić da i ne govorimo. „To je veliko priznanje i za mene osobno i za moju stranku - Hrvatsku demokratsku zajednicu!“.

Zahvaljujem jer su prepoznate moje aktivnosti u Europskom parlamentu (EP), ovo je nagrada za sve što smo i ja i Izaslanstvo HDZ-a uspješno napravili. Naš je utjecaj očito respektabilan, a angažman efikasan i efektivan! - poručila je naša Željana Zovko, koja je u Bruxellesu i Strasbourgu predstavnica i Hrvata u BiH.

Od njih ukupno 705, zauzela je visoko 57. mjesto na listi najutjecajnijih eurozastupnika.

Trud i zalaganje se isplate

Zovko je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove te potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a u EP-u (EPP Group).

Željana Zovko izabrana za potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu!

Također je potpredsjednica Izaslanstva EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

Tijekom ovog saziva, Zovko je kao izvjestiteljica Europskog parlamenta pregovarala s Europskom komisijom o Instrumentu za pretpristupnu pomoć, a u ime Kluba zastupnika EPP-a bila je izvjestiteljica za Novi europski Bauhaus, europski medije u digitalnom desetljeću te sigurnosnu suradnju EU-a i Afrike.

MEP Influence Index 2022

Istraživačka platforma EU Matrix izradila je svoj „MEP Influence Index 2022“ na temelju rada eurozastupnika na donošenju uredbi i direktiva te njihovih članstava u odborima i obrascima glasovanja.

Ocjenjivao se njihov i formalni i neformalnom položaj u EP-u, kao i utjecaj političke mreže koju su izgradili.

EPP-ovci najutjecajniji

Dvoje najutjecajnijih zastupnika, prema istraživanju EU Matrixa, predsjednica su Europskog parlamenta Roberta Metsola i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber. 

I Matsola je - vrijedi napomenuti - članica EPP-a, najbrojnije političke skupine u EP-u (sa 177 zastupnika iz svih država članica Europske unije). Kao što je članica i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska čini Europu jačom! Hvala na kontinuiranoj, snažnoj, dosljednoj potpori našem ulasku u Schengen i eurozonu!

Jedini Hrvat koji je još uspio ući u Top 100 najutjecajnijih zastupnika SDP-ov je Tonino Picula. Zauzeo je 93. mjesto.

A A A