Vijesti
2. 6. 2022.

Rezolucija Europske pučke stranke o izbornoj reformi u BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda

Na Kongresu EPP-a u Rotterdamu jednoglasno je, na prijedlog HDZ-a, usvojena rezoluciju kojom se poziva na brze izmjene Izbornog zakona BiH, sukladno uvjetima za članstvo u EU-u te odlukama Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova - koji, citiramo, „uključuju ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih građana“. Unitarističke snage u BiH doživjele su poraz! - uglas su poručili Dragan Čović, Željana Zovko i Gordan Grlić Radman. O položaju hrvatskog naroda u BiH govorio je i Andrej Plenković - kao što to čini na svakome međunarodnom forumu. Neprihvatljivo je da Hrvatima drugi nameću političke predstavnike!

Naša eurozastupnica Željana Zovko, koja je i potpredsjednica Kluba EPP-a i Odbora za vanjske i europske poslove (AFET) u Europskom parlamentu, izrazila je zadovoljstvo usvojenom rezolucijom te odbacila stupidne spinove pojedinih bošnjačkih političara, među kojima je najglasniji bio Željko „Sejdo“ Komšić, da je „koncept legitimnog predstavljanja doživio krah“:

- U presudi Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, na kojoj se treba temeljiti izborna reforma, 12 puta se izrijekom navodi „legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda“ kao natkrovljujuće ustavno načelo koje se mora poštivati. Stoga su deplasirane, apsurdne, tvrdnje bošnjačkih predstavnika da je tobože „odbačen“ koncept legitimnog predstavljanja.

Konstitutivnost - ključ političke stabilnosti

Takve lažne teze služe bošnjačkim predstavnicima isključivo u unutarnjopolitičke svrhe. Uostalom, SDA je tražio da se rezolucija izbaci s dnevnog reda Kongresa EPP-a - otkrila je Zovko:

- I oni koji su unutar EPP-a nekoć iskazivali skeptičnost kada smo u Strateški kompas EU-a ugradili „konstitutivnost naroda“ sada su se složili da je to načelo ključ političke stabilnosti BiH.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Poraz unitarističkih snaga

Da su donošenjem ove rezolucije unitarističke snage u BiH doživjele poraz, o tome je u Rotterdamu govorio i predsjednik HDZ-a BiH (i Hrvatskog narodnog sabora BiH) Dragan Čović:

- Mogu gospoda Izetbegović i Komšić ne znam što tvrditi i iskrivljavati, no ostaje nepobitna činjenica da je EPP pozvao na žurne izmjene Izbornog zakona na temelju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda - što je, i prema ovoj rezoluciji, preduvjet ne samo stabilnosti, nego i europske budućnosti BiH.

Ljevičari zazivaju ‘građansku BiH’, tvrde da je konstitutivnost ‘koncept iz prošlosti’, ali ‘zaboravljaju’ da je Belgija federalna država s tri naroda

Na taj je način EPP - nastavio je Čović - spasio europsku perspektivu BiH na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma uz balans između tri naroda, nasuprot zahtjevima bošnjačkih stranaka koje zagovaraju dominaciju većine:

- Ponovit ću: unitaristička politika potpomognuta medijskim Sarajevom doživjela je poraz unutar najjače političke obitelji u Europi. Pokušali su obmanuti javnost kako bi nastavili s realizacijom ciljeva zasnovanih na diskriminaciji Hrvata i nametanju političkih predstavnika.

Prestanak preglasavanja Hrvata

I hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, koji je također bio na Kongresu EPP-a, naglasio je da zahtjev za provedbom presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić - koji je jasno izrečen u rezoluciji - automatski podrazumijeva prestanak preglasavanja Hrvata, uz osiguranje biranja legitimnih političkih predstavnika.

Kako možeš pomoći svom narodu ako sve okrećeš protiv sebe?

IZBORNA REFORMA - PREDUVJET EUROPSKOG PUTA BIH

U Rotterdamu je, kao što to čini i na svakome međunarodnom forumu, o položaju hrvatskog naroda u BiH govorio i predsjednik Andrej Plenković.

„Neprihvatljivo je da drugi narod Hrvatima nameće političke predstavnike!“ - poručio je na panelu "Ujedinjeni u solidarnosti: Obrana zapadne demokracije", a u završnom je govoru istaknuo da „Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za EU članstvo, a to zaslužuje i BiH, naravno, uz preduvjet izborne reforme i stvarne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda“.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

A A A