Vijesti
24. 10. 2022.

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

(VIDEO) Nancy Pelosi: Naši politički vođe djeluju ruku pod ruku - Hrvatska je regionalni lider i ključni američki saveznik! Hvala Vam, premijeru Plenkoviću, jer nepokolebljivo pomažete Ukrajini, ali i zato što je RH postala lider u diversifikaciji opskrbe plinom. Čast mi je pridružiti se prijateljima iz EU-a i cijelog svijeta kako bismo potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod sve do pobjede nad ruskim agresorom. Andrej Plenković: Nastavljamo sa svakom mogućom pomoći Ukrajini, zadovoljni smo da odnosi RH i SAD-a idu uzlaznim trendom. Cijenimo američko razumijevanje za naše napore u cilju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH. Želimo razvijati energetsku suradnju - proširenjem LNG terminala RH će prerasti u europsko energetsko čvorište!

Dan uoči Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske konferenciji sastali su se predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković i predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi.

Uzlazni trend bilateralnih odnosa

U zajedničkoj izjavi za medije u Banskim dvorima potvrdili su uzlazni trend bilateralnih odnosa i nastavak suradnje u pružanju podrške prijateljskoj Ukrajini - žrtvi agresije Putinova režima.

Donosimo ključne poruke:

PELOSI: S potpunim smo povjerenjem prihvatili vaš poziv!

Hrvatski se narod borio i izborio za slobodu i demokraciju - naši studenti skupa studiraju, naši vojnici prolaze obuku rame uz rame, a naši lideri djeluju ruku pod ruku na međunarodnoj sceni! Hrvatska možda prostorno nije velika zemlja, ali je velika u pogledu sigurnosti, demokracije i vrijednosti koje zajednički njegujemo.

Nije moglo biti boljeg mjesta od Zagreba!

Hvala Vam, premijeru Plenkoviću, ne samo zato što nepokolebljivo pomažete Ukrajini, nego i zato što je Hrvatska postala lider u diversifikaciji opskrbe plinom, što je dobilo na dodatnoj važnosti otkad su energenti postali sredstvo ucjene u ruskoj agresiji.

Dok nas Kremljenko sramoti pred svijetom, predsjednik Plenković vodi završne razgovore o ulasku RH u Schengen i eurozonu & proširenju LNG terminala

Nije moglo biti boljeg mjesta od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, za održavanje samita Krimske platforme. S potpunim smo povjerenjem prihvatili Vaš poziv. Iskustvo iz Domovinskog rata Hrvatskoj omogućava da bude od velike pomoći Ukrajini.

PLENKOVIĆ: Hrvatska i SAD na pravoj su strani povijesti i morala!

Nastavljamo sa svakom mogućom pomoći Ukrajini, Hrvatska i SAD na pravoj su strani povijesti i morala.

Zadovoljni smo da odnosi Hrvatske i SAD-a idu vrlo pozitivnim, uzlaznim trendom. Nakon izuzeća od viza za hrvatske državljane i ulaska RH, među prvim zemljama, u američki Global Entry Program, veselimo se skorašnjem potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Novi, veliki iskorak u odnosima sa SAD-om: Hrvatska kao jedna od 4 europske države ušla u Global Entry program!

Hrvati u BiH, eurozona, Schengen & LNG terminal

Osobito cijenimo američko razumijevanje za naše napore u cilju pune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Isto tako cijenimo potporu SAD-a i ostalim ključnim ciljevima naše vanjske politike - članstvu u europodručju i Schengenskom prostoru. Oba koraka čine Hrvatsku snažnijom i pouzdanijom partnericom u EU-u i saveznicom u NATO-u.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

Želimo dalje razvijati i gospodarsku i obrambenu i energetsku suradnju sa SAD-om - proširenjem kapaciteta LNG terminala na Krku Hrvatska će prerasti u europsko energetsko čvorište! To je potez odgovorne članice međunarodne zajednice sa strateškim odlukama koje su dugoročno dobre i za nas i za naše susjedstvo.

NAJVIŠA AMERIČKA DUŽNOSNICA OTKAKO JE U ZAGREBU BIO BIDEN

Nancy Pelosi prva je predsjednica/predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD-a u posjetu Hrvatskoj, no sama je u više navrata danas napomenula da nije prvi put u Lijepoj Našoj:

- U Hrvatskoj sam bila u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća te sam iz prve ruke svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji kroz koju ste morali proći na putu do slobode.   

Pelosi je ujedno najviša američka dužnosnica u posjetu Hrvatskoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji američki potpredsjednik Joe Biden.

„HRVATSKA JE KLJUČNI AMERIČKI SAVEZNIK & REGIONALNI LIDER“

Prije dolaska u Zagreb, u obliku službenog priopćenja uputila je poruku službenom Zagrebu i sudionicima Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme:

Čast mi je pridružiti se prijateljima iz EU-a i cijelog svijeta

Hrvatska je ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a susreti u Zagrebu produbit će veze između naših država.

Čast mi je pridružiti se u Hrvatskoj našim prijateljima iz EU-a i cijelog svijeta kako bismo na Krimskoj platformi donijeli Zajedničku deklaraciju o solidarnosti s Ukrajinom u njenoj borbi za slobodu te potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod sve do pobjede nad ruskim agresorom.

Ako si „neutralan“, onda si na strani agresora!

Povijesna brzina, snaga i jedinstvo

Djelujući povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom SAD i naši saveznici nametnuli su razorne posljedice Rusiji i uputili Ukrajini pomoć koja je „promijenila pravila igre".

Zahvaljujem predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vrhovne rade Ruslanu Stefanchuku, hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom jer su okupili parlamentarne lidere iz svjetskih demokracija na ovaj pravodobni i važni sastanak na vrhu!

Andrej Plenković zastupnicima Vrhovne rade: Čvrsto stojimo uz vas, na strani pravde i istine! Slava Ukrajini!

A A A