Vijesti
5. 4. 2022.

Novi, veliki iskorak u odnosima sa SAD-om: Hrvatska kao jedna od 4 europske države ušla u Global Entry program!

Sigurnosno partnerstvo podignuto je na još višu razinu - hrvatskim državljanima odsad se omogućava privilegirani ulazak u SAD! Davor Božinović: Dodatno jačamo uspješnu suradnju sa SAD-om, ovo je 12. sporazum koji su dvije zemlje sklopile u proteklih 5 godina! Pred nama su mnogi izazovi, naše službe svakodnevno izmjenjuju informacije i koordiniraju aktivnosti. Gabriel Escobar, posebni izaslanik američke vlade: Hrvatski putnici više neće morati čak ni čekati u redu da prođu kontrolu na granici. To je jasna poruka o povjerenju u RH kao partnera i strateškom odnosu koji međusobno razvijamo.

Hrvatska i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o ulasku RH u Global Entry program, kojim se dodatno olakšava putovanje našim državljanima u tu zemlju. Nova je to poruka povjerenja u RH nakon što od listopada prošle godine hrvatski državljani za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana mogu ulaziti u SAD bez vize.

Otvaramo novu stranicu u odnosima Hrvatske i SAD-a & jačamo naše partnerstvo!

Sporazum je u ime Hrvatske potpisao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, a u ime SAD-a posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

BOŽINOVIĆ: Ojačano sigurnosno partnerstvo sa SAD-om

Božinović je istaknuo da SAD dopušta pristup Global Entry programu samo onim državama s kojima njeguje najvišu razinu povjerenja:

- Hrvatska je postala tek 4. europska zemlja kojoj je to pošlo za rukom. Pred nama su mnogi izazovi, mnoge prijetnje, naše službe svakodnevno izmjenjuju informacije i koordiniraju aktivnosti kako bismo zajednički očuvali ono što nam je najvrjednije - način života. Diplomatske odnose uspostavili smo prije 30 godina te smo ih dodatno ojačali ovim 12. potpisanim sporazumom u zadnjih samo pet godina!

Osim sporazuma o programu Global Entry, Božinović i Escobar su potpisali i sporazum o Partnerstvu za edukaciju (PFE) - kojim će se ojačati sposobnosti hrvatske policije u borbi protiv transnacionalnog kriminala i terorizma.

ESCOBAR: Jasna poruka o povjerenju u Hrvatsku

Posebni izaslanik Gabriel Escobar napomenuo je da je riječ o programu Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, koji omogućava ubrzani prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike:

- Takvi putnici neće morati čak ni čekati ni u redu da prođu kontrolu. To je jasna poruka o povjerenju u RH kao partnera i strateškom odnosu koji međusobno razvijamo.

Potvrđujemo i intenziviramo partnerstvo Hrvatske i SAD-a & nastavljamo borbu za Hrvate u BiH!

S obzirom pak na potpisani sporazum o Partnerstvu za edukaciju, Escobar je naglasio da se raduje još tješnjoj suradnji u otkrivanju, ometanju i odvraćanju transnacionalno organiziranog kriminala i terorističkih aktera.

LAGO: Ukrajina - podsjetnik na velikosrpsku agresiju

Davor Božinović sastao se i sa zamjenicom američke ministrice trgovine Marisom Lago, koja je podcrtala da je ovo još jedan korak u uklanjanju barijera (i) u bilateralnoj trgovini dviju zemalja:

- Hrvatska je nedavno ušla u američki Program izuzeća od viza, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Za „El País“: Hrvatska je i sama bila žrtva agresije, stoga najbolje razumijemo patnje ukrajinskog naroda!

Osvrnula se i na rusku agresiju na Ukrajinu, poručivši da su tamošnji strahotni prizori bolni podsjetnik na patnju koju je Hrvatska prolazila tijekom Domovinskog rata:

- I u tim teškim trenucima SAD je bio uz Hrvatsku.

A A A