Vijesti
24. 10. 2022.

Hrvatska i SAD njeguju prijateljske, partnerske i savezničke odnose & dijele iste vrijednosti slobode, demokracije i zaštite ljudskih prava!

Parlamentarni summit Krimske platforme u Zagrebu. Nancy Pelosi: U Hrvatskoj sam prvi put bila 90-ih prošlog stoljeća te neposredno svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji kroz koju ste morali proći na putu do slobode. Zahvaljujem vam jer sa svojim iskustvom čvrsto stojite uz Ukrajinu! Gordan Jandroković: Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina pobijedila, a ruski agresor bio poražen! Razgovarali smo i o postizanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što bi - nakon ulaska RH u američki Program izuzeća od viza i Global Entry Program - dodatno pojačalo naše ekonomske veze i investicije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je uz predsjednika Vrhovne rade (ukrajinskog parlamenta) Ruslana Stefanchuka domaćin Prvog parlamentarnog sastanka na vrhu Međunarodne krimske platforme, održao je u Zagrebu niz bilaterala.

Međusobno razumijevanje i dugogodišnje savezništvo

Na sastanku s predsjednicom Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi sa zadovoljstvom je konstatirano da se odnosi Hrvatske i SAD-a temelje na međusobnom razumijevanju i dugogodišnjem savezništvu, što se posebice odražava u okviru NATO-a.

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

Hrvatska i SAD njeguju prijateljske, partnerske i savezničke odnose. Jandroković:

- Naše je opredjeljenje čvrsto. Hrvatska će nastaviti pružati političku, diplomatsku, humanitarnu, financijsku, vojnu i tehničku pomoći Ukrajini te se zauzimati za vrijednosti koje dijelimo s civiliziranim svijetom - vrijednosti slobode, demokracije i zaštite ljudskih prava. Od samog početka jasno osuđujemo rusku aneksiju Krima i potom agresiju te iskazujemo podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Još snažnije veze među našim državama

Učinit ćemo sve kako bi Ukrajina pobijedila, a ruski agresor bio poražen! - podcrtao je predsjednik Hrvatskog sabora:

- Razgovarali smo i o postizanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja što bi - nakon ulaska RH u američki Program izuzeća od viza i Global Entry Program - dodatno pojačalo naše ekonomske veze i investicije.

Novi, veliki iskorak u odnosima sa SAD-om: Hrvatska kao jedna od 4 europske države ušla u Global Entry program!

Hvala, Hrvatska!

Tijekom sastanka naglašena je važnost transatlantskog jedinstva i koordinacije aktivnosti u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Predsjednica Nancy Pelosi zahvalila je Hrvatskoj na pomoći Ukrajini u njenoj borbi za slobodu:

- Hvala vam i na gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama i na korištenju vlastitog iskustva kako bi Ukrajina pobijedila u ratu protiv Rusije. Drago mi je da se slažemo i da je proces proširenja EU-a i NATO-a, uz ispunjenje kriterija i standarda, blagotvoran za stabilnost regije.

Ako si „neutralan“, onda si na strani agresora!

„U Hrvatskoj sam prvi put bila 90-ih prošlog stoljeća te neposredno svjedočila hrabrosti hrvatskog naroda i patnji kroz koju ste morali proći na putu do slobode“ - zaključila je Pelosi.

Nancy Pelosi prva je predsjednica/predsjednik Zastupničkog doma Kongresa SAD-a u posjetu Hrvatskoj, a ujedno i najviša američka dužnosnica u posjetu Lijepoj Našoj otkako je u Zagrebu 2015. bio tadašnji američki potpredsjednik Joe Biden.

OSTALI JANDROKOVIĆEVI BILATERALNI SASTANCI:

Predsjednik Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije Wolfgang Sobotka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković sastao se s predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Austrije Sobotkom

Predsjednik Parlamenta Gruzije Shalva Papuashvili.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković primio predsjednika parlamenta Gruzije Shalvu Papuashvilija

Prvi potpredsjednik Europskog parlamenta Othmar Karas (Austrija).

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s potpredsjednikom Europskog parlamenta Othmarom Karasom

Predsjednik parlamenta Kraljevine Švedske Andreas Norlén.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednikom parlamenta Kraljevine Švedske Norlénom

Predsjednica Parlamenta Republike Albanije Lindita Nikolla.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković održao bilateralni sastanak s predsjednicom parlamenta Albanije Linditom Nikollom

Na kraju dana, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vrhovne Rade organizirali su u zagrebačkom Westinu svečanu večeru za sve sudionike summita.

A A A