Vijesti
25. 10. 2022.

Plenković: Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin! Zelenski: Pozivam Vas u posjet Krimu čim ga oslobodimo!

KRIMSKA PLATFORMA. Andrej Plenković: NE biti uz Ukrajinu znači izdaju svih načela na kojima se temelji demokratski svijet. I dalje ćemo vas svim srcem podržavati! Niste sami, mi smo uz vas! Volodimir Zelenski: Zahvaljujem premijeru Plenkoviću i svim hrvatskim prijateljima na potpori! Na naš privremeno okupirani teritorij, na taj neodvojivi dio Europe, vratit ćemo civilizacijske vrijednosti, a s njega istjerati ruskog agresora. Ukrajinska zastava opet će vijoriti na Krimu! Nancy Pelosi: Ukrajinski se narod bori za slobodu u svojoj zemlji, ali i za sve nas, i za Hrvatsku i za Europu i za SAD, za vrijednosti koje dijelimo! Nastavit ćemo ga podupirati sve do - pobjede!

„Naša poruka je jasna - Krim je Ukrajina! Donjeck, Zaporožje, Herson i Luhansk su Ukrajina! Uz herojsku borbu svojih branitelja i potporu međunarodne zajednice, Ukrajina će kad-tad ostvariti svoj teritorijalni integritet!“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a u obraćanju na Prvom parlamentarnom sastanku na vrhu Međunarodne krimske platforme, održanom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Donosimo i ostale naglaske iz govora Andreja Plenkovića:

Rusija planski razara civilne objekte & proizvodi krize

Ovaj se summit održava dok ruska vojska svirepo razara civilne objekte te energetsku, zdravstvenu i prometnu infrastrukturu kako bi učinila što veću štetu prije zime i demoralizirala ukrajinski narod. Ali, Ukrajinci iskazuju odlučnost, odvažnost i nepokolebljivost u borbi za slobodu i europsku budućnost svoje domovine.

Rusija koristi i energente kao oružje ne bi li proizvodnjom kriza, a posljedično i inflatornih pritisaka, utjecala na raspoloženje u zapadnim zemljama kako bi se fragiliziralo jedinstvo koje je danas čvrsto i jasno. No i s ovog skupa poručujemo da ćemo ostati jedinstveni te i dalje poštovati međunarodni poredak utemeljen na pravu!

Biti na pravoj strani povijesti

Biti na strani Ukrajine moralan je i civilizacijski ispravan čin. To znači biti na pravoj strani povijesti.

Ne biti uz Ukrajinu znači pak izdaju svih načela na kojima se temelji demokratski svijet i vrijednosti koje dijelimo. To znači podupirati Kremlj, autoritarni Putinov režim, one koji brutalnom agresijom žele ostvariti svoje velikodržavne ciljeve.

Slava Ukrajini, slava Hrvatskoj!

Nitko više od Hrvata ne može poštovati hrabrost ukrajinskih branitelja!

Drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina kada Hrvatska nije imala ovakav opći izraz međunarodne solidarnosti kakav danas ima Ukrajina.

Mi Hrvati itekako znamo što to znači biti žrtvom agresije, što znači kad ti negiraju identitet i pravo na postojanje. Nitko ne može bolje od nas razumjeti kroz što danas prolazi prijateljska Ukrajina, nitko više od nas ne može poštovati hrabrost ukrajinskih branitelja!

Nudimo svoju ekspertizu & iskustvo iz Domovinskog rata

Bilo mi je drago prošlog tjedna obratiti se Vrhovnoj radi. Osjetio sam koliko entuzijazma i srčanosti imaju ukrajinski zastupnici. Slično je bilo i u Hrvatskom saboru u vremenu agresije, one velikosrpske. Sabor je u teškim okolnostima proglasio i neovisnost Republike Hrvatske.

Andrej Plenković zastupnicima Vrhovne rade: Čvrsto stojimo uz vas, na strani pravde i istine! Slava Ukrajini!

Vezani smo povijesnim prijateljstvom. Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. I politički i diplomatski, i ekonomski i financijski, i humanitarno i vojno. Zahvaljujući hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja, RH je slobodna i demokratska zemlja, koja sada nudi svoju ekspertizu i iskustvo u razminiranju u te u rehabilitaciji ukrajinskih branitelja u posttraumatskim okolnostima.

Stupamo uz Ukrajinu

I domaćinstvo ovog sastanka još je jedna potvrda da stupamo uz nju, da smo s prijateljem kada je u potrebi. Krimska platforma poruka je da demokratski svijet nikada neće pristati na lažne referendume, na aneksiju Krima i ostalih okupiranih područja.

Hrvatska će i dalje svim srcem podržavati Ukrajinu! Niste sami, mi smo uz vas!

Ako si „neutralan“, onda si na strani agresora!

ZELENSKI: Ukrajinska zastava opet će vijoriti na Krimu!

Summit su zajednički organizirali Hrvatski sabor i Vrhovna rada, a otvorili su ga predsjednici parlamenata Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk. Među ostalima, videovezom se obratio i Volodimir Zelenski.

- Ukrajinska zastava opet će vijoriti na Krimu! Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i svim hrvatskim prijateljima na potpori - pozivam vas da posjetite Krim čim ga oslobodimo! Na naš privremeno okupirani teritorij, na taj neodvojivi dio Europe, vratit ćemo demokratske i civilizacijske vrijednosti, a s njega istjerati ruskog agresora koji ondje provodi svirepi etnički i vjerski progon.

Tek kada Krim bude oslobođen, svijet će osjetiti da je rat prestao, a Europa da je postala ponovno sigurna - zaključio je ukrajinski predsjednik.

PELOSI: Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu sve do - pobjede!

U Zagrebu je, na samom summitu, bila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi.

Jačamo savezničke odnose & nastavljamo suradnju u podršci Ukrajini!

Istaknula je da je SAD od početka ruske invazije uputio Ukrajini više od 60 milijardi dolara pomoći:

- I nastavit ćemo je podupirati sve do - pobjede! Krim je Ukrajina! Ukrajinski se narod bori za slobodu i demokraciju u svojoj zemlji, ali se bori i za sve nas, i za Hrvatsku i za Europu i za SAD, za vrijednosti koje dijelimo!

A A A