Vijesti
28. 11. 2022.

Reguliramo rad nedjeljom - Ostvarujemo Izborni program „Sigurna Hrvatska“ & Program rada Vlade RH!

Na sastanku Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH ocijenjeno je da su planirane izmjene Zakona o trgovini važan iskorak u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva. Pozdravljena je i najava uvođenja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola. Istodobno, ministar rada Marin Piletić predstavio je socijalnim partnerima model uređenja rada nedjeljom. Predlaže se da se taj rad od 1. siječnja za sve djelatnosti plaća 50% više u odnosu na redovnu satnicu, a broj radnih nedjelja ograničio bi se na 16.

Reguliranje rada nedjeljom i planirane izmjene Zakona o trgovini važan su iskorak u pogledu jačanja obiteljskog zajedništva i omogućavanja radnicima da nedjeljom provedu vrijeme sa svojim obiteljima - ocijenjeno je na redovitom polugodišnjem sastanku članova Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije s premijerom Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade RH.

Na sastanku, održanom u Banskim dvorima, pozdravljena je i najava uvođenja besplatnog obroka za sve učenike osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj.

Besplatni obrok u svim osnovnim školama u Hrvatskoj & novo povećanje minimalne plaće!

Očuvanje standarda života građana i obitelji

U razgovoru je naglasak stavljen i na mjere koje naša Vlada poduzima za očuvanje standarda života hrvatskih građana i obitelji u okolnostima globalne krize i inflatornih pritisaka.

Predsjednik Vlade RH istaknuo je da je paket zaštitnih mjera sveobuhvatan i pravedan te usmjeren na ublažavanje posljedica energetske krize, uključujući porezna rasterećenja, subvencioniranje struje, plina i goriva i socijalna davanja.

Izvijestio je i o nastavku rasta minimalne plaće, mirovina i socijalnih naknada, kao i ostalim mjerama kojima se nastoji pomoći najugroženijima u društvu te spriječiti socijalnu frakturu u kriznim uvjetima.

Više na: Redoviti polugodišnji sastanak Biskupske konferencije i Vlade

SJEDNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i socijalnim je partnerima predstavio zakonodavni okvir uređenja rada nedjeljom.

Među ostalim, predlaže se da se rad nedjeljom od 1. siječnja za sve djelatnosti plaća 50% više u odnosu na redovnu satnicu. Sada se takav rad, naime, plaća skuplje minimalno 30%, a prosječno 37%. Broj radnih nedjelja ograničio bi se na 16, s tim da bi i u turističkoj sezoni najmanje jedna nedjelja mjesečno morala biti neradna.

Neradna nedjelja, zamrzavanje cijena goriva, dobri ekonomski pokazatelji, reforma zdravstva, rebalans… Dok oporba izvodi cirkus, mi radimo svoj posao!

Piletić će pripadne izmjene Zakona o trgovini i Zakona o radu detaljno predočiti javnosti na ovotjednoj sjednici Vlade RH.

A A A