Vijesti
15. 12. 2022.

74% građana EU-a odobrava mjere podrške Ukrajini! „Na oporbi je odgovornost hoćemo li ili nećemo pomoći žrtvi brutalne agresije!“

Prema istraživanju Eurobarometar, Europljani u golemoj većini smatraju demokraciju najvažnijom vrijednošću koju treba braniti, a 72% ispitanih ističe da je njihova zemlja ostvarila korist od članstva u EU-u. Andrej Plenković sa summita EPP-a: „Europa ostaje ujedinjena i odlučna u podršci Ukrajini i osudi Rusije. Saborsko glasovanje o sudjelovanju Hrvatske u zajedničkoj europskoj misiji vojne potpore (EUMAM) nije nikakvo 'odmjeravanje snaga' između Milanovića i mene, nego izjašnjavanje o tome želiš li ili NE želiš pomoći“.

EUROBAROMETAR

Prema istraživanju koje je za Europski parlament provedeno na čak 26.443 ispitanika, 74% europskih građana odobrava konkretne mjere podrške koje Europska unija pruža Ukrajini od početka ruske invazije - uključujući i sankcije protiv Kremlja!

Europljani u golemoj većini smatraju demokraciju najvažnijom vrijednošću koju treba braniti i unutar i izvan Europske unije, a 72% ispitanih građana ističe da je njihova zemlja ostvarila korist od članstva u EU-u.

Istraživanje Eurobarometra: građani EU-a snažno podupiru Ukrajinu

PLENKOVIĆ NA SUMMITU EPP-a

Rezultati tog velikog istraživanja - koji potvrđuju nepokolebljivu predanost europskih građana potpori Ukrajini, ali i temeljnim vrijednostima na kojima počiva EU - predstavljeni su u Bruxellesu na summitu Europske pučke stranke (EPP), održanom uoči sastanka na vrhu Europskog vijeća.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da je EPP, kao najveća i najjača politička obitelj Starog kontinenta, privržen punoj potpori Ukrajini:

- Europa ostaje ujedinjena i odlučna u pomaganju Ukrajini, osudi brutalne agresije i suočavanju s krizom koju je Rusija prouzročila.

Potpora kandidacijskom statusu BiH

Andrej Plenković zahvalio je kolegicama i kolegama u EPP-u na podršci Hrvatskoj za članstvo u Schengenu i eurozoni:

- Hvala im i na potpori kandidacijskom statusu BiH i nužnoj izbornoj reformi kako bi sva tri konstitutivna naroda u njoj bila stvarno ravnopravna.

Plenković & Mitsotakis u pismu europskim liderima: BiH zaslužuje dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

JESTE LI ZA PUTINA ILI STE ZA UKRAJINU?

U ranijoj izjavi za medije iz Bruxellesa, Plenković je napomenuo da saborsko glasovanje o sudjelovanju RH u zajedničkoj EU misiji vojne potpore nije nikakvo 'odmjeravanje snaga' između Milanovića i njega, nego izjašnjavanje o tome želiš li ili ne želiš pomoći Ukrajini!

- Teret odgovornosti za tu odluku nije na parlamentarnoj većini, jer mi jamčimo za svojih 77 glasova, nego na oporbi, na onima koji dvoje! Koji su prvo bez ikakve provjere ponavljali teze o „protuustavnosti“, a nakon što smo dokazali da su lažne, sada bi odjednom htjeli, mimo čitave EU, vojnu misiju pretvoriti u civilnu!

Hoće li se oporba i dalje zakopavati u živi pijesak slijepo se povodeći za Milanovićevim lažima?

Konzistentnost, solidarnost & zdravi razum

Izjasniti se ZA stvar je načela, konzistentnosti, solidarnosti i zdravog razuma s obzirom na naše iskustvo velikosrpske agresije te na snažni međunarodni položaj Hrvatske kao članice NATO-a i EU-a - dodao je:

- Uistinu ne shvaćam zašto bi to bio problem za bilo koju stranku ako znamo da EUMAM predstavlja tek manji dio onog što smo već učinili i činimo za Ukrajinu. I još nešto: iako neki tvrde da je misija „protivna europskom pravu“, ona će se naći u zaključcima sutrašnjeg sastanka na vrhu Europskog vijeća.

Zar će opet, kao s Lex Perković, teško narušiti kredibilitet Hrvatske?

„SAHAROV“ ZA UKRAJINSKI NAROD

Rezultati istraživanja Eurobarometar predstavljeni su i dan prije u Europskom parlamentu - kada je „Hrabri ukrajinski narod“, upravo na prijedlog našeg EPP-a, dobio nagradu Saharov za 2022. godinu.

A A A