Vijesti
19. 12. 2022.

Dragan Čović pisao Andreju Plenkoviću: Upravo je Vlada RH, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za povijesni iskorak na europskom putu BiH!

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH uputio je pismo hrvatskom premijeru, u kojem mu zahvaljuje na dodjeli kandidacijskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji. „Dopustite mi da Vam zahvalim i na neprocjenjivom i nemjerljivom doprinosu u stabilizaciji političkih prilika u mojoj domovini. Već se godinama u srcu EU-a neumorno zauzimate za svoj hrvatski narod u BiH te ga predano podupirete u ostvarivanju potpune ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja!“.

„Kandidacijski status veliko je ohrabrenje, golemi iskorak i pravodobni poticaj da ispunimo obveze koje nismo uspjeli ispuniti u proteklom razdoblju zbog nedovoljnog povjerenja, razumijevanja i suradnje političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda“ - istaknuo je Dragan Čović u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću:

- Dopustite mi da Vam ovim putem uputim neizmjernu zahvalnost u ime svoje domovine Bosne i Hercegovine, kao i u svoje osobno ime, te da jasno naznačim da je upravo Vlada Republike Hrvatske, pod Vašim vodstvom, najzaslužnija za ovaj povijesni iskorak prema punopravnom članstvu.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Presudni čimbenik za promjenu politike EU-a

Čović je dodao da su se premijer Plenković i Vlada RH „kao najvjerniji i najiskreniji zagovornici europske perspektive BiH neumorno zalagali u srcu institucija EU-a, argumentirajući bez zadrške u korist europske budućnosti BiH, njenih naroda i svih ostalih građana“:

- Bio je to najvažniji, a usudio bih se reći čak i presudni čimbenik koji je izravno pridonio sazrijevanju svijesti institucija i država članica EU-a o potrebi donošenja odlučnih odluka koje će ohrabriti sve aktere u BiH da udruženo počnu djelovati u korist njene dublje europeizacije i transformacije društva. BiH pripada europskome civilizacijskom krugu te ćemo to u idućem razdoblju i dokazati.

Europsko vijeće u svojim Zaključcima prvi put izražava spremnost da dodijeli BiH status EU kandidata & traži hitnu provedbu izborne reforme

Strpljivo, neumorno & predano

„Neporeciv je i nemjerljiv Vaš osobni doprinos i zasluge koje su dovele do, usuđujem se reći, apsolutne stabilizacije političkih prilika kako u Federaciji BiH, tako i u cijeloj BiH“ - nastavio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH:

- Ne samo da ste strpljivo, neumorno i predano gradili konsenzus unutar EU-a i uvelike pridonijeli sazrijevanju svijesti o nužnosti dodjele kandidacijskog statusa BiH kako bi se otklonila i posljednja skepsa u njenu budućnost i put kojim treba ići, nego ste i jedinstvenim političkim stilom obilježenim umjerenošću, velikodušnošću i dubokim razumijevanjem naših unutarnjih odnosa znatno potpomogli stabilizaciju BiH i šire regije.

Plenković & Mitsotakis u pismu europskim liderima: BiH zaslužuje dobiti status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji!

Završetak izborne reforme

„Dijelimo neizmjernu radost nadolazećeg Božića i nove 2023. godine, u kojoj imamo velika zajednička očekivanja u smislu unapređenja jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH kroz završetak izborne reforme, demokratske stabilizacije i euroatlantske perspektive BiH“ - zaključio je na kraju pisma Čović:

- Poštovani gospodine Plenkoviću, još jednom Vam zahvaljujem na zalaganju i potpori koju već godinama neumorno pružate kako svom hrvatskom narodu u BiH u ostvarivanju potpune ustavne jednakopravnosti s druga dva konstitutivna naroda i njihovom legitimnom predstavljanju, tako i svim ostalim građanima BiH u procesu sazrijevanja na integracijskome putu, koji uz sve poteškoće i izazove ostaje naša jedina perspektiva, bez druge alternative.

Zaštitili smo prava Hrvata u BiH, i to zahvaljujući lobiranju Vlade & unatoč i usprkos Milanoviću i MOST-u!

A A A