Vijesti
23. 6. 2022.

Europsko vijeće u svojim Zaključcima prvi put izražava spremnost da dodijeli BiH status EU kandidata & traži hitnu provedbu izborne reforme

PVRH Andrej Plenković iz Bruxellesa: Pitanje Hrvata u BiH uspjeli smo, još prije, podići na najvišu EU razinu. Ovi zaključci, kojima se poziva na žurnu izmjenu Izbornog zakona kao preduvjeta europskog puta BiH, još jedna su snažna poruka Sarajevu. S druge strane, Milanović vrijeđanjem koga god stigne i nezrelim izgredima nanosi štetu Hrvatskoj i minira svaki napor da međunarodna zajednica pomogne Hrvatima u BiH. Napravio je sve kako se NE bi postigao dogovor, sve saveznike želi otjerati od Hrvata. Jasno je da ne radi za hrvatske interese - neprekidno ide na ruku Kremlju. No, što je - tu je. Prepustimo Milanovića vlastitoj pakosti i ljubomori.

„Europsko vijeće pozdravlja dogovor koji su politički čelnici BiH postigli 12. lipnja u Bruxellesu (…) te ih poziva da brzo provedu obveze koje su preuzete tim dogovorom i da hitno dovrše ustavnu i izbornu reformu, što će toj zemlji omogućiti stabilnost i potpuno funkcioniranje te napredak na EU putu“ - crno na bijelo stoji u zaključcima sa sastanka na vrhu premijera i/li predsjednika država članica Europske unije.

Zaključci Europskog vijeća o Ukrajini, zahtjevima Ukrajine, Republike Moldove i Gruzije za članstvo, zapadnom Balkanu i vanjskim odnosima, 23. lipnja 2022.

Najbolji odgovor Štetočini s Pantovčaka

U dijelu zaključaka o BiH - koji su donijeti na inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića - ističe se i da je „Europsko vijeće spremno odobriti BiH status zemlje kandidatkinje“ te da „u tu svrhu poziva Europsku komisiju da bez odgode izvijesti o provedbi 14 utvrđenih prioriteta, uz posebnu pozornost onima koji se odnose na važni skup reformi - kako bi Europsko vijeće moglo ponovno razmotriti odluku o tome“.

Ovi citati najbolji su odgovor na novu salvu lažnih optužbi štetočine Milanovića o našoj Vladi RH te njegovih recikliranih uvreda na račun međunarodne zajednice, EU-a i NATO-a - a sve u cilju zaštite interesa Kremlja i opravdavanja ruske agresije na Ukrajinu.

Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve i sramoti Hrvatsku. No nije jedini, u oporbi ima sličnih saborskih zastupnika…

PLENKOVIĆ: Milanović minira svaki napor da se pomogne Hrvatima u BiH

O sastanku Europskog vijeća te prije njega održanom summitu država članica EU-a i zapadnog Balkana iz Bruxellesa je govorio i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Izdvajamo dio izjave koji se odnosi na štetočinskog Zorana Milanovića:

Tjera od Hrvata sve saveznike …

Svojom agresijom, svojim nezrelim izgredima i infantilnim „lupanjem šakom o stol“ Milanović najviše sramoti samog sebe. No lako za to, problem je u tome što vrijeđanjem koga god stigne nanosi štetu Hrvatskoj i minira svaki napor da međunarodna zajednica pomogne Hrvatima u BiH. Napravio je sve kako se NE bi postigao dogovor.

Problem položaja Hrvata u BiH uspjeli smo odgovornim angažmanom podići na najvišu europsku razinu

… vrijeđa svakog tko bi im mogao pomoći

Vrijeđa SAD, predsjednicu Europske komisije i predsjednika Europskog vijeća, Finsku i Švedsku, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, vrijeđa sve one s kojima se Hrvati trebaju dogovarati i surađivati… Jasno je da Milanović ne radi za hrvatske interese - neprekidno ide na ruku Kremlju.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Sve druge optužuje zbog Hrvata u BiH, no što je to on, ovako izoliran, uspio napraviti za njih? Izložio ih je, a potom odustao od bombastično najavljivanog veta, od blokade Finske i Švedske - kao da to nikad nije ni spomenuo.

Konkretno i konstruktivno za ravnopravnost Hrvata

Za razliku od njega, mi se za ravnopravnost Hrvata u BiH borimo konkretno i konstruktivno. Na svakom sam Europskom vijeću zagovarao kandidacijski status BiH, a sad sam se uspio izboriti i za ovakve zaključke o urgentnosti izborne reforme.

I prije toga, u ožujku, Europsko vijeće istaknulo je u svojim zaključcima - također donesenim na našu inicijativu, i to pod točkom dnevnog reda čije smo uvrštenje mi zatražili - da je EU spremna na angažman na najvišoj razini kako bi se napokon riješilo pitanje izbornog zakona u BiH.

Europsko vijeće potvrdilo Strateški kompas u kojem se izričito navode konstitutivni narodi & pozvalo čelnike u BiH da dovrše izbornu reformu!

BiH u fokusu Europske unije

Nakon tih ožujskih zaključaka, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prvo je otišao u Sarajevo, kako bi potom doveo političke predstavnike iz BiH u Bruxelles, gdje je prihvaćen za Hrvate u BiH dobar dokument - koji je poslije podržao i Dragan Čović.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Ne sjećam se da je Milanović ikad išta na međunarodnoj razini tražio za BiH i za Hrvate u toj zemlji dok je bio premijer, o njima ni riječ nije prozborio na sastancima Europskog vijeća...

Prepustimo Milanovića vlastitoj pakosti i ljubomori

No, što je - tu je. Prepustimo Milanovića vlastitoj pakosti i ljubomori - on ionako, osim štete, ne radi ništa - a mi nastavljamo raditi za Hrvatsku i Hrvate u BiH, za ulazak u Schengen i eurozonu, za rekordna EU sredstva i najveću zaposlenost do sada, za otvorenje Pelješkog mosta, proširenje LNG terminala i nabavu Rafalea, za još jednu sjajnu turističku sezonu i zaštitu standarda građana.

I u suvremenim okolnostima ostvarujemo ključne nacionalne ciljeve. Pred nama su ulazak u Schengen i eurozonu, otvorenje Pelješkog mosta & dolazak Rafalea!

UKRAJINA, SCHENGEN & EUROZONA

U dvije izjave za medije u Bruxellesu predsjednik Andrej Plenković, naravno, nije samo odgovarao na nove proruske provokacije Karijesa s Pantovčaka. Govorio je i o podršci Hrvatske Ukrajini te skorašnjem ulasku Lijepe Naše u europodručje i Schengenski prostor.

Više na: Plenković: Vijeće prvi put jasno izrazilo spremnost da BiH dodijeli status kandidata

  

A A A