Vijesti
28. 12. 2022.

Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti znatno zaštićenija u krizama!

Posljednja, 19. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH. PVRH Andrej Plenković: „Uz Schengen, članstvo u eurozoni konačni je korak Hrvatske, s obje noge, u najdublju EU integraciju. Itekako smo zadovoljni, ostvarili smo taj strateški cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Sustav je spreman, a najvažnije je da prelazak na euro prođe bez poteškoća za građane“. Premijer je izvijestio da će nas 1. siječnja posjetiti predsjednica EK Ursula von der Leyen: „Sastat ćemo se na Bregani, a potom u Zagrebu popiti kavu i platiti je eurima. Obilježavanje će biti simbolično, bez velikih troškova. Fešta je bila 'rezervirana' za doček Vatrenih!“.

Otvarajući sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je da je zajedno s ministrom financija Markom Primorcem i guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem obišao trezor HNB-a:

- Vidjeli smo kako izgledaju završne logističke pripreme za uvođenje eura, od predopskrbe banaka i poduzeća eurima, preko njihove distribucije u FINA-ine centre za gotovinsku isplatu, do prikupljanja novčanica kuna. Iskovano je 400 milijuna komada hrvatskih eurokovanica, a ovog tjedna očekuje se još 5 milijuna komada. Predstavljeno nam je i kako funkcionira Centra za borbu protiv krivotvorina.

Napravili smo posljednju provjeru, final check - dodao je Andrej Plenković:

Sustav je pouzdan, spreman, a najvažnije je da prelazak na euro prođe sigurno i bez poteškoća za građane, koji će ulaskom u eurozonu biti zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo!

5 godina intenzivnog rada & ispunjavanja zahtjevnih kriterija

Poslije pet godina intenzivnog rada i ispunjavanja zahtjevnih kriterija - nastavio je hrvatski premijer - nadomak smo ostvarenja strateškog cilja:

- Uz Schengen, članstvo u europodručju konačni je korak Hrvatske - s obje noge! - u najdublju europsku integraciju. Time ispunjavamo i jednu od ključnih točaka Programa rada Vlade RH, ali i obvezu koju smo preuzeli kada smo ušli u Europsku uniju.

Europodručje i Schengen nisu pali s neba, to je rezultat HDZ-ove politike!

Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo taj veliki cilj brže nego neke druge zemlje, a koje su krenule prije nas - zaključio je:

- Hrvatska postaje 20. članica europodručja! To je dobra poruka za Lijepa Našu, ali i za Europsku uniju.

SIMBOLIČNO, BEZ VELIKIH FEŠTI & TROŠKOVA

Premijer Plenković otkrio je i kako će se obilježiti ulazak i u eurozonu i u Schengen:

- Simbolično, bez velikih fešti i troškova. Fešta je bila „rezervirana“ za doček Vatrenih!

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Izdvojio je da će minutu iza ponoći 1. siječnja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na graničnom prijelazu sa Slovenijom na Bregani, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na mađarskoj granici, nazdraviti ulasku Hrvatske u Schengen i svečano podignuti rampe.

S druge strane, ministar financija i guverner HNB-a na samom početku Nove godine podići će na bankomatu u Zagrebu prve eure.

Oko podneva u Hrvatsku stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, s kojom će Plenković - u društvu sa slovenskom predsjednicom Natašom Pirc Musar - prijeći Breganu bez ikakve kontrole.

Potom će na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu popiti kavu, a platiti je eurokovanicama. Naravno, održat će i sastanak u Banskim dvorima.

Hrvatska je uspješna europska priča

- Dolazak predsjednice EK priznanje je Hrvatskoj, koja je uspješna europska priča. Nikada prije nijedna članica EU-a nije istodobno ušla u eurozonu i Schengen! Ujedno je to politička poruka svim državama koje imaju aspiracije za članstvo da je integracija i dalje moguća, da projekti zajedničke valute i bezgranične zone imaju budućnost unatoč svim globalnim izazovima - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Za Hrvatsku je ulazak u europodručje & Schengen kao povratak kući!

A A A