Vijesti
3. 1. 2023.

Neopravdana poskupljenja & perfidna zaokruživanja cijena neće proći! Imamo mehanizme da zaštitimo građane

PVRH Andrej Plenković: Uvođenje eura nije i ne može biti razlog za povećanje cijena roba i usluga! Ministar gospodarstva Davor Filipović: Nećemo dopustiti varanje i nepoštenu zaradu na štetu hrvatskih ljudi! Jasno sam poručio trgovcima da ćemo iskoristiti sve mogućnosti, od „crnih listi“ do zamrzavanja cijena širokog raspona proizvoda. Vjerujem da su razumjeli poruku - očekujemo da artikli pojeftine! Ne može Vlada RH stalno intervenirati u korist poduzetnika, a da oni istodobno podižu cijene želeći povećati dobit na teret naših građana.

U ponedjeljak je, podsjetimo, predsjednik Vlade RH sazvao nadležne ministre i vodstva Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata radi dogovora o daljnjim aktivnostima u cilju zaštite potrošača od neopravdanih poskupljenja.

„Uvođenje eura nije i ne može biti razlog za povećanje cijena roba i usluga!“ - istaknuo je tom prilikom Andrej Plenković.

FILIPOVIĆEV SASTANAK S TRGOVAČKIM LANCIMA

Nakon sastanka u Banskim dvorima, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović sazvao je pak predstavnike trgovačkih lanaca i udruženja. Danas se s njima i sastao.

Donosimo ključne naglaske iz Filipovićeve izjave i njegovih odgovora na novinarska pitanja:

Očekujemo sniženje cijena!

Neopravdana poskupljenja i perfidna zaokruživanja cijena uslijed prelaska na euro neće proći! Nećemo dopustiti varanje i nepoštenu zaradu na štetu hrvatskih građana!

Na stolu su svi mehanizmi, od „crnih listi“ do zamrzavanja cijena širokog raspona proizvoda I iskoristit ćemo sve opcije ako bude trebalo. Jasno to poručujemo ne samo trgovcima, nego svima koji su zloupotrijebili i koji bi htjeli zloupotrijebiti situaciju.

Na poduzeća gledamo kao na partnere i vjerujemo da su razumjeli poruku - stoga u nadolazećim danima očekujemo sniženje cijena.

Podsjetnik „zaboravnim“ poduzetnicima

Podsjećam poduzetnike i koliko je država pomogla gospodarstvu u dvjema globalnim krizama - i u COVID-u i u aktualnoj energetskoj krizi.

U pandemiji smo osigurali plaće za 800.000 radnika u privatnom sektoru, a sada povoljne cijene i struje i goriva, ne računajući ostale zaštitne mjere.

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

Goriva jeftinija, ali ne i artikli?!?

Ne može se očekivati da Vlada RH stalno intervenira u njihovu korist, a da oni iz mjeseca u mjesec podižu cijene želeći povećati dobit na teret naših sugrađana. Svi se moraju ponašati društveno odgovorno. Zaštitit ćemo, kao i dosad, standard hrvatskih ljudi!

Na sastanku sam predstavnike trgovaca, primjerice, izravno pitao da mi objasne kako to da su cijene goriva padale, a da nitko od njih nije pojeftinio proizvode. Odgovor nisam dobio.

Ponovno znatno niže cijene goriva & ukapljenog plina! Benzin ispod 10 kuna!

Poučak o 9 osnovnih prehrambenih proizvoda

Podsjećam, na kraju, da smo u rujnu bili ograničili cijene 9 osnovnih prehrambenih proizvoda kako bi se pomoglo građanima. Tada se od trgovaca moglo čuti da će „propasti“ ili da će Vlada „izazvati nestašice“, ali se ništa od toga nije dogodilo.

Dogodilo se, međutim, da čak 7 od tih 9 proizvoda ima nižu cijenu u odnosu na onu gornju granicu koju smo postavili. U uvjetima konkurencije cijene su se spustile i tih je 9 artikala, ukupno gledano, pojeftinilo za gotovo 30%. Jasan je to pokazatelj da ima prostora za snižavanje cijena.

A A A