Vijesti
8. 9. 2022.

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković: Osim o socijalno ranjivim skupinama, vodimo brigu i o svim kućanstvima, o gospodarstvu te javnom i neprofitnom sektoru. Ovaj paket ne ostavlja nikog po strani. Osigurali smo novac, zaštitili građane, pomogli poduzetnicima, bolnicama, školama, vrtićima, domovima… Mjere će omogućiti mirnu, predvidljivu jesen i zimu. Ujedno ubrzavamo tranziciju na obnovljive izvore energije, a radi pravedne raspodjele tereta krize do kraja godine Vlada će usvojiti i u saborsku proceduru uputiti Zakon o posebnom porezu na dobit. Dodatno ćemo oporezivati poduzeća čiji je profit znatno porastao u odnosu na razdoblje prije globalne krize.

Ograničavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica te cijena električne i toplinske energije; povećanje socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata; energetski dodatak za 690.000 umirovljenika i povećanje najniže mirovine; mjesečna pomoć za nezaposlene osobe; potpore za korisnike dječjeg doplatka, poljoprivrednike i ribare; porezno rasterećenje za zaposlene osobe; krediti i jamstva za poduzetnike; povećanje i broja i iznosa stipendija te veći neoporezivi iznos primitka za učenike i studente...

Sveobuhvatni i pravedni paket mjera, sjajni turistički rezultati, rast BDP-a, borba protiv korupcije… Imamo svoj smjer i zadaće - na njima ćemo ustrajati unatoč oporbenim nasrtajima!

To je tek dio jesenskog paketa zaštitnih mjera koje je u uvodnom dijelu sjednice Vlade RH predstavio premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da se ovim „snažnim, pravednim i sveobuhvatnim paketom osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visoki gospodarski rast“:

- Ovaj paket ne ostavlja nikog po strani. Osim o socijalno ranjivim skupinama, vodimo brigu i o svim kućanstvima, o gospodarstvu te javnom i neprofitnom sektoru. Osigurali smo novac, zaštitili građane, pomogli poduzetnicima, bolnicama, školama, vrtićima, domovima… Mjere će omogućiti mirnu, predvidljivu jesen i zimu.

Jeftinija struja za kućanstva, javni i civilni sektor & gospodarstvo

Tako će sva kućanstva od 1. listopada 2022. do 31. ožujka iduće godine, ako u pola godine potroše do 2500 kilovatsati (kWh), struju plaćati po cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh). Ako potroše više od toga, plaćat će 88 eura. Vrijednost mjere iznosi 3.1 milijardi kuna.

Za javni i neprofitni sektor osigurana je jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo, s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh. To uključuje dječje vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, župe, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća... Vrijednost te mjere - za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023. - procjenjuje se na milijardu kuna.

Iz Virovitice: Kao i u svakoj dosadašnjoj krizi, zaštitit ćemo egzistenciju hrvatskih obitelji i stati uz naše gospodarstvo!

A što je s poduzetništvom? Plenković:

- Trenutačna cijena struje na burzi iznosi 635 eura za kW/h, a svi poduzetnici s godišnjom potrošnjom do 250.000 kW/h plaćat će je više nego 10 puta manje - 62 eura. Oni koji troše do 2.5 GW/h plaćat će 180, a oni iznad toga 230 eura. Tako smo gradirali jer više od 92.000 gospodarskih subjekata spada u kategoriju mikropoduzetnika - za koju posebno treba brinuti. Oni koji troše najviše plaćat će više, ali je to i dalje puno manje od cijene na burzi.

Cijena plina za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023.

Za kućanstva, unatoč globalnom poskupljenju energenata - podsjetio je predsjednik Plenković - cijene plina ograničene su do 1. travnja 2023. godine:

- Kada je riječ o cijenama plina za poduzeća, u pripremi je rješenje na razini EU-a. S tim ciljem ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor FIlipović danas putuje u Bruxelles, pri čemu Hrvatska predlaže ograničenje veleprodajnih cijena plina.

Kod toplinske energije, za 160.000 kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine. Vrijednost te mjere je 1.48 milijardi kuna.

Uvedene su i mjere pomoći za dio građana koji se grije na drva, pa je tako s Hrvatskim šumama dogovoreno povećanje proizvodnje ogrjevnog drva s milijun na 1.1 milijuna kubičnih metara, s dodatnim popustom, koji će s 5 skočiti na 20% cijene po kubičnom metru.

Također, Vlada će idućeg tjedna ograničiti marže i regulirati cijenu ukapljenog naftnog plina, tj. plina u bocama.

Zatim, tu su i potpore poduzećima za prijelaz na energetski učinkovito gospodarstvo - obuhvaćene pozivom u sklopu NPOO-a, a vrijedne 1.9 milijardi kuna - koje uključuju uvođenje novih energetski štedljivih tehnologija, kao i ulaganja u proizvodnju električne, toplinske ili rashladne energije iz obnovljivih izvora.

Osnovne namirnice jeftinije 30.2%

Vlada je u cilju očuvanja kupovne moći građana ograničila cijene 9 prehrambenih proizvoda, među kojima su suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso...

- Kada se gledaju trenutačne i nove cijene, dolazi se do prosječnog pojeftinjenja od 30.2%. U sklopu Vladina paketa je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka, čime se poduzetnicima otvara prostor za stimulaciju zaposlenih.

Neoporezivi primici za prigodne nagrade, dar za dijete u naravi i dar za dijete do 15 godina starosti rastu za po 66.7%, a za novčane nagrade za radne rezultate i naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe za po 50%:

- Za naknade za prehranu zaposlenih rastu za 20%, dok se za otpremnine za buduće umirovljenike neoporezivi primitak povećava za 25%. Tom se mjerom, vrijednom 580 milijuna kuna, omogućuje poduzetnicima da radnicima neoporezivo isplate još ukupno više od osam milijardi kuna.

Energetski dodatak za umirovljenike ...

Donesena je i odluka o isplati jednokratnog energetskog dodatka umirovljenicima s primanjima do 4.360 kuna, čime ih je obuhvaćeno 690.000. Financijski efekt te mjere je 450 milijuna kuna, pri čemu će se onima s mirovinama do 1.850 kuna jednokratno isplatiti 1.200 kuna, oni s mirovinom od 1.850,01 do 2.350 kuna dobit će 900 kuna:

- Umirovljenici koji mjesečno primaju od 2.350,01 do 3.350 kuna dobit će 600 kuna, a oni s mirovinom od 3.350,01 do 4.360 kuna - 400 kuna. Tu pomoć treba povezati i s izdašnom indeksacijom koja se upravo provodi i koja će se pozitivno reflektirati na primanja umirovljenika.

Povrh svega - dodao je Plenković - od 1. siječnja doći će, mimo redovitog usklađivanja, i do povećanja iznosa najniže mirovine za 3%, što obuhvaća više od 278.000 korisnika. Mjera "teži" 199 milijuna kuna.

Tu je i briga o nezaposlenima, a za one koji imaju taj status s 1. rujnom ove godine predviđena je mjesečna pomoć od po 250 kuna za listopad, studeni i prosinac. Vrijednost te mjere je 66 milijuna kuna.

Povećanje socijalnih naknada & broja ugroženih kupaca energenata

Također, povećan je broj građana sa statusom ugroženog kupca energenata, sa 65 na 70 tisuća:

- Pritom se mjesečna naknada, ranije povećana s 200 na 400 kuna, sada podiže na 500 kuna. Isto povećanje naknade odnosi se i na udomitelje. Također, korisnicima zajamčene minimalne naknade do 31. ožujka iduće godine osigurat će se trošak stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Povećavaju se za 245 milijuna kuna sredstva za "Zaželi - Program zapošljavanja žena", a s novim zapošljavanjem 4.908 žena skrbit će za 29.639 starijih i nemoćnih osoba.

Vlada je odlučila isplatiti i jednokratni novčani primitak korisnicima doplatka za djecu, i to za jedno dijete 300, za dvoje 500; troje 700; četvero 900 i za petoro i više djece 1.100 kuna po korisniku. Procijenjeni broj korisnika je 130.000, a vrijednost mjere 62 milijuna kuna.

Pomoć studentima, poljoprivrednicima i ribarima

Kada je riječ o pomoći studentima, na temelju socio-ekonomskog statusa dodijelit će se 2.000 dodatnih stipendija, njih ukupno 12.000 umjesto 10.000, a iznos pojedine stipendije povećat će se na 200 eura (umjesto dosadašnjih 1200 kuna). Vrijednost mjere doseže 45 milijuna kuna. Plenković:

- Tu je i potpora studentskim centrima kako bi cijena obroka od 6.50 kuna ostala nepromijenjena, a vrijednost te mjere je 75 milijuna kuna. Tu je i već ranija odluka kojom se povećava neoporezivi iznos primitka, s 15 na 24 tisuće kuna, za učenike i studente koji se tijekom školovanja žele uključiti na tržište rada i steći dodatni prihod. Vrijednost te mjere je 246 milijuna kuna.

Za poljoprivrednike koji učinkovito koriste resurse, primjenjuju ekološki i klimatski prihvatljive metode proizvodnje te imaju rast troškova veći od 20% u odnosu na referentno razdoblje lani predviđeno je 240 milijuna kuna, a mjera bi ih trebala obuhvatiti minimalno 14.000:

- Nadalje, poljoprivrednicima u sektorima u kojima se zbog suše očekuje pad prinosa veći od 10%, kao i za površine koje su stradale u ljetnim požarima, namijenjeno je 100 milijuna kuna, pri čemu je broj korisnika procijenjen na 20.000. Zbog porasta troškova, tu su i potpore u vrijednosti od 240 milijuna kuna za ribare te uzgajivače i prerađivače u sektorima ribarstva i akvakulture.

Potpore za prijevoznike & za prijelaz na obnovljive izvore energije

Tu je i potpora za prijevoznike u javnom prijevozu putnika od 1-47 kuna po litri diesel goriva - nastavio je predsjednik Plenković:

- Ta bi mjera, vrijedna 75 milijuna kuna, trebala prosječno smanjiti trošak obavljanja prijevoza za oko 6%, a trebala bi dati i mogućnost zadržavanja manje profitabilnih linija do pune uspostave javne usluge.

Po pitanju energetske učinkovitosti kuća i stambenih zgrada, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodit će mjere kojima će se sufinancirati izvođenje radova na unaprjeđenju toplinske vanjske ovojnice, ugradnje modernih energetskih sustava, povećanju potresne i požarne otpornosti kuće, većoj pristupačnosti za osobe s invaliditetom, a tu su i projekti punionica za električna vozila:

- Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, omogućiti izgradnja baterija za pohranu proizvedene električne energije, kao i poticati ugradnja toplinskih stanica i solarnih ploča. Radi postizanja energetske sigurnosti na 5% se smanjuje PDV za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, što uključuje i naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Vrijednost mjere, koja se odnosi na kućanstva i poduzetnike, iznosi 200 milijuna kuna.

Također, kako bi se potaknuo prijelaz na obnovljive izvore energije, za kućanstva i neprofitni sektor ukida se PDV za isporuku i ugradnju solarnih ploča, a vrijednost te mjere doseže 25 milijuna kuna:

- Na taj način želi se povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije.

Uz mjere kojima se izravno utječe na ublažavanje energetske krize, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) osigurala je 3.8 milijardi kuna za poduzeća koja imaju poteškoće u poslovanju uslijed ruske agresije na Ukrajinu, što uključuje subvencionirane kamatne stope od 0.5% godišnje i rokove otplate do pet godina:

- Mjere uključuju i kredite za obrtna sredstva uz subvenciju kamatne stope, 3.1 milijardi kuna jamstava za kredite izvoznicima za obrtna sredstva, uz subvenciju do 100% premije za jamstvo.

Do kraja godine Zakon o posebnom porezu na dobit

Rezimirajući, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da će paket zaštititi građane, javni, nevladin i neprofitni sektor te hrvatska poduzeća, "omogućiti mirnu i predvidljivu jesen i zimu, pri čemu nitko nije ostavljen po strani“.

Radi pravedne raspodjele tereta krize - najavio je hrvatski premijer na samom kraju predstavljanja mjera - Vlada će do kraja godine uputiti Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o posebnom porezu na dobit:

- Dodatno ćemo oporezivati poduzeća čiji je profit znatno porastao u odnosu na razdoblje prije globalne krize. To je načelo pravednosti i svatko mora dati doprinos. Nije vrijeme prekomjerne dobiti, moralno je sada neprihvatljiva. Ministarstvo financija razrađuje zakonski prijedlog.

Prezentaciju Vlade RH možete pročitati OVDJE.

A A A