Vijesti
4. 1. 2023.

Neka lovci u mutnom zauzdaju svoje „apetite“ - Dokazano je da za niže cijene ima prostora!

Ministar gospodarstva Davor Filipović: „Trgovci bi mogli odgovoriti na pitanje kako to da je Vlada RH u više navrata smanjivala PDV te snižavala cijene i goriva i struje i plina, a da nitko od njih nije pojeftinio proizvode. Ne može im država stalno pomagati, a da oni istodobno neopravdano podižu cijene, potpiruju inflaciju i tako ruše standard naših građana. Kao što već rekoh, to neće proći“. U skladu s rečenim, u članku donosimo vrlo korisnu tablicu - za lakše preračunavanje kuna u eure i obratno.

Stat ćemo na kraj svima koji koriste priliku da tzv. zaokruživanjem cijena prevare građane! - i danas je, gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“, poručio ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović.

Neopravdana poskupljenja & perfidna zaokruživanja cijena neće proći! Imamo mehanizme da zaštitimo građane

Donosimo Filipovićeve ključne poruke:

Pitanje bez odgovora

Izravno sam upitao predstavnike trgovaca da mi objasne kako to da je Vlada RH u više navrata smanjivala PDV te snižavala cijene i goriva i struje i plina, a da nitko od njih nije pojeftinio proizvode.

Nisam dobio odgovor na to pitanje koje zanima i cijelu javnost.

Niti su „propali“, niti je bilo „nestašica“

Također sam ih podsjetio da smo u rujnu prošle godine, kako bismo zaštitili hrvatske građane, ograničili cijene 9 osnovnih prehrambenih proizvoda. Tada se od trgovaca moglo čuti da će „propasti“ ili da će „nastati nestašice“, ali se ništa od toga nije dogodilo.

Dogodilo se, međutim, da čak 7 od tih 9 proizvoda ima nižu cijenu od gornje granice koju smo postavili. U uvjetima konkurencije tih je 9 artikala, ukupno gledano, pojeftinilo za gotovo 30%.

Može se kad se hoće!

Samo dan nakon uvođenja mjere limitiranja cijena 9 prehrambenih proizvoda ulje je u jednom trgovačkom lancu koštalo 11.58, a prije toga mu je cijena iznosila - 18.99 kuna.

Jasan je to pokazatelj da za pojeftinjenja ima prostora. Ni na tu činjenicu trgovci mi nisu odgovorili.

Pohlepnici potpiruju inflaciju & ruše standard

Ne može država trgovcima stalno pomagati, a da oni istodobno neopravdano podižu cijene, potpiruju inflaciju i tako ruše standard naših građana. Kao što već rekoh, to neće proći.

Ako nastave loviti u mutnom preko leđa potrošača, prvo ćemo uvesti tzv. crne liste, a na raspolaganju nam je još niz mehanizama, poput novih ograničenja prodajnih cijena.

Neka zauzdaju svoje „apetite“!

VRLO KORISNA TABLICA

Za lakšu prilagodbu i preračunavanje, izrađena je tablica za brzu konverziju kuna u eure i obrnuto.

A A A