Vijesti
17. 1. 2023.

Hrvatski sabor potvrdio Branka Bačića i Šimu Erlića za nove ministre!

Čestitamo novim članovima Vlade RH! Sa 77 glasova ZA, parlamentarna većina ponovno je iskazala ozbiljnost i čvrstoću, dok je jalova oporba opet demonstrirala - nemoć. I nered koji vlada u njenim redovima. Na glasovanju o povjerenju uspjeli su skupiti samo 51 ruku PROTIV. Od 74 koliko ih imaju. Bačić: Imam li uobičajenih 100 dana mira? Nemam! Moramo odmah krenuti. Svjestan sam da se od mene puno očekuje. Zakonske izmjene već su gotove i idu u proceduru, imam jasan plan kako ubrzati obnovu. Erlić: Da, uz rekordna europska sredstva pred nama je desetljeće razvoja! Iznimno sam motiviran, ovo mi je veliki izazov. Mogu obećati da ću dati sve od sebe!

Branko Bačić, koji će biti i potpredsjednik Vlade RH za obnovu, postao je ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Obojica su odmah prisegnula na dužnost.

BAČIĆ: U roku iskoristiti sva EU sredstva & kontejnerska naselja poslati u povijest!

Imam li uobičajenih 100 dana mira? Nemam! Moramo odmah krenuti. Svjestan sam odgovornosti, svjestan sam da se od mene puno očekuje i da nemam puno vremena. Već danas se selim iz Hrvatskog sabora i preuzimam Ministarstvo.

Izmjene Zakona o obnovi i Zakona o ustrojstvu središnjih državnih tijela već su gotove i idu u proceduru. Idućeg tjedna donijet će se na sjednici Vlade RH. Dobro sam upoznat sa stanjem stvari, na saborskim sam odborima predstavio svoj plan kako ubrzati obnovu. Prvi rezultati trebali bi biti vidljivi za 20-30 dana.

Objedinjavanje tijela & jednostavnija papirologija

Pod jedan: rekonstruirat ćemo model obnove, što podrazumijeva objedinjavanje provedbenih tijela. Premda najodgovornija osoba, ministar je prema sadašnjem zakonskom okviru više upravni referent nego direktor obnove.

Pod dva: pojednostavit ćemo administrativni proces, smanjiti broj sudionika donošenja odluka, ali i procedura - za 40%. Svi podnositelji zahtjeva za obnovom dobit će PIN preko kojeg će moći pratiti u kojoj je točno fazi njihov predmet. Pod tri: javna nabava bit će prikladnije regulirana.

Iskorak u samoobnovi

Pod četiri: napravit ćemo iskorak i u samoobnovi kuća. Već sam razgovarao s bankama kako bi se svakom zainteresiranom građaninu otvorio posebni račun na koji će mu, u startu, biti isplaćen novac u tu svrhu. Pod pet: imovinsko-pravni odnosi rješavat će se naknadno. Ne smije kuća čekati s obnovom zato što se vlasnik iz bilo kojeg razloga na nju nije uknjižio.

Ispunjenjem ovih pet točaka uspjet ćemo do 30. lipnja iskoristiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a i ostvariti cilj da do kraja godine više nitko ne boravi u kontejnerskim naseljima.

ERLIĆ: Generacijska šansa da podignemo standard & sustignemo razvijenije države!

Nameću se dva ključna cilja. Prvi je da do kraja godine Hrvatska iskoristi sva raspoloživa sredstva iz postojeće financijske perspektive EU-a. Sad smo na oko 80%.

Drugi je dodatno osnažiti sustav ZA još brže povlačenje rekordnih sredstava iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira (europskog proračuna) na dobrobit svih krajeva Lijepe Naše.

Konkurentnije gospodarstvo

Taj golemi novac prilika je generacije da podignemo životni standard, nastavimo sustizati starije i razvijenije članice EU-a te napravimo iskorake u brojnim područjima: konkurentnije gospodarstvo, veća ulaganja u zelene politike te socijalnu, obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu, dječji vrtići, efikasnija prometna povezanost...

Iznimno sam motiviran, ovo mi je veliki izazov. Mogu obećati da ću dati sve od sebe! I ako me već pitate, odgovorit ću - Da! Pred nama je desetljeće ubrzanog razvoja!

PLENKOVIĆ: Siguran sam da će se obojica ispuniti svoje zadaće!

Dan prije izjašnjavanja o povjerenju na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, nadležni saborski odbori velikom većinom glasova podržali su Branka Bačića i Šimu Erlića za nove članove Vlade RH.

Bačić novi potpredsjednik Vlade te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a

Obojicu je na sjednicama odbora predstavio premijer Andrej Plenković. Donosimo njegove ključne poruke:

Bačić - osoba od mog najvećeg povjerenja

Kolega Branko Bačić čovjek je golemog iskustva i znanja, inženjer geodezije koji je već vodio ovaj resor i koji u detalje poznaje njegovo funkcioniranje. Budući da dobro napreduju nekonstrukcijska obnova i višestambene zgrade, koje će biti gotove ovog ljeta, njegova je zadaća ubrzati konstrukcijsku obnovu i izgradnju zamjenskih kuća te u tu svrhu iskoristiti bespovratna sredstva za koja smo se izborili iz Fonda solidarnosti EU-a.

Cilj je da do kraja godine više nitko ne bude u kontejnerskim naseljima. Čvrsto sam uvjeren da će Bačić to uspjeti! Osim što je dokazani operativac, svojim će političkim autoritetom učinkovito koordinirati aktivnosti svih uključenih resora i državnih tijela. Osoba je od mog najvećeg povjerenja.

Erlić - priznati stručnjak za EU fondove

Kolega Šime Erlić diplomirani je ekonomist, a cijela njegova karijera vezana je upravo za povlačenje, i to učinkovito, sredstava iz europskih fondova - od Agencije za razvoj Zadarske županije (ZADRA NOVA) preko dužnosti pročelnika Odjela za EU fondove u Gradu Zadru do mjesta državnog tajnika u ovom ministarstvu.

Siguran sam da će se dobro uklopiti u Vladin tim i dati svoj važan doprinos. Riječ je o priznatom stručnjaku, ali i o obiteljskom čovjeku s troje djece.

A A A