Vijesti
12. 2. 2023.

Oporba i tuži i presuđuje, uzima si za pravo određivati tko bi trebao, a tko ne u zatvor. To nije pravna država. To je totalitarni koncept!

Jandroković: Neprimjereno je da zastupnici, i to još temeljem nepotpunih informacija, prejudiciraju je li tko kriv ili nije. U vladavini prava to je posao policije, DORH-a i na kraju - sudova. Bačić: Ako je neka Vlada pokazala da poštuje trodiobu vlasti, onda je to ova naša. Ako postupci koji su pokrenuti protiv niza Vladinih dužnosnika nisu dokaz da je DORH neovisan, onda stvarno ne znam što bi bio dokaz. Habijan: Želimo li živjeti u državi u kojoj će političke stranke hapsiti ili u kojoj će institucije biti samostalne? Mažar: Zakon decidirano kaže da je pritisak kada javne osobe žele medijskim istupima, koristeći osobni utjecaj, usmjeriti kaznene postupke. A to čini upravo oporba.

U oporbi ništa novo - osim što su, čini se, shvatili da su nasrtaji na Ured europskog tužitelja ipak too much.

Nikola Grmoja, prijatelj masovnog ubojice, u dogovoru s Peđom Grbinom nasrće čak i na EPPO jer ne ispunjava njihove naredbe!

OPORBA TE TUŽI, OPORBA TI SUDI

Sijamski blizanci Grbin & Grmoja, ali i Benčić & Penava, i dalje, međutim, nasrću na samostalna pravosudna tijela u Hrvatskoj, na pravnu državu. Zaboravljaju da su vremena partijskoga revolucionarnog prava davno iza nas. Da su nestala s propašću komunističkog režima.

Da Milanović, Grbin & Grmoja žele zapovijedati DORH-om, to znamo. No sad bi htjeli naređivati i europskom tužiteljstvu!

Donosimo reakcije predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Vlade RH Branka Bačića te naših saborskih zastupnika Damira Habijana i Nikole Mažara.

JANDROKOVIĆ: Neki su političari već bili „osuđeni“, a pokazalo se da nisu krivi

Oporba i Milanović rade pritisak na neovisna pravosudna tijela. Oni i tuže i presuđuju, uzimaju si za pravo određivati tko bi trebao, a tko ne u zatvor. To nije demokracija, to nije pravna država. To je totalitarni koncept. Pozivam ih da to više ne čine.

Mnogi su političari istraživani: neki su završili u zatvoru, no neki su oslobođeni. Ima primjera da su ih javnost i oporba već bile osudile, a pokazalo se da nisu krivi.

Neprimjereno je da zastupnici procjenjuju, prejudiciraju je li tko kriv ili nije, i to na temelju isječaka i nepotpunih informacija. To nije naša zadaća. U pravnoj državi to je posao policije, DORH-a i na kraju - sudova.

BAČIĆ: Političke stranke ne mogu preuzeti posao sudova i pravosuđa

Ako je neka Vlada pokazala da poštuje trodiobu vlasti i neovisnost pravosuđa, onda je to ova naša. Ako postupci koji su nedavno pokrenuti protiv jednog potpredsjednika Vlade RH i više ministara nisu dokaz da je DORH neovisan, onda stvarno ne znam što bi bio dokaz.

Glavna državna odvjetnica samostalna je u radu, a ne vidim što je sporno u njezinim SMS-ovima iz vremena kad je bila na čelu Građansko-pravnog odjela DORH-a, a koji nemaju nikakve veze sa slučajem Vjetroelektrane. I moji su državni tajnici neki dan kontaktirali DORH zbog novog Zakona o državnoj imovini i Zakona o najmu stanova.

Uistinu je neprimjeren način na koji oporba vrši pritisak na državnu odvjetnicu, očito ne razumije dovoljno trodiobu vlasti te neovisnost sudbene vlasti i pravosudnih institucija. Političke stranke ili platforme ne mogu preuzeti posao sudova i pravosuđa.

HABIJAN: Dok oporba traži hapšenja, mi neovisnim tijelima dajemo da rade svoj posao

Dobro je da se u raspravi pokazalo tko je tko: tko drži do neovisnih tijela, a tko na njih vrši eklatantni pritisak. Dok vladajuća većina daje institucijama da rade svoj posao, s druge strane oporba bez ikakvih dokaza traži hapšenja. Želimo li živjeti u državi u kojoj će političke stranke hapsiti ili u kojoj će te institucije biti samostalne.

MAŽAR: Žele određivati kakve bi odluke i kojom dinamikom DORH trebao donositi

Zakon o Državnom odvjetništvu (članak 6.) decidirano kaže da je pritisak kada javne osobe svojim medijskim istupima, koristeći osobni utjecaj, žele usmjeriti kaznene postupke koji se provode po službenoj dužnosti. A to čini upravo oporba: iako su izvidi tajni, ona „određuje“ kakve bi odluke i kojom dinamikom DORH trebao donositi.

A A A