Vijesti
2. 3. 2023.

Gospodarstvo raste, a inflacija - pada!

Andrej Plenković na 198. sjednici Vlade RH: BDP nam je 2022. porastao za 6.4%, a u 4. kvartalu prošle godine za osjetnih 0.9% u odnosu na prethodno, 3. tromjesečje. Po tome je Hrvatska među četiri najbrže rastuće nacionalne ekonomije u EU-u! Industrijska proizvodnja povećana je pak za 1.6%, promet od trgovine na malo za 2.1%, a rastu i zaposlenost i građevinski radovi. S druge strane, preokreće se trend inflacije. U studenom je - na godišnjoj razini - iznosila 13.5%; u prosincu 13.1%; u siječnju 12.7%; u veljači 11.9%. Inflacija pada tri mjeseca zaredom. Ohrabrujući su to pokazatelji u kontekstu globalne krize s kojom se suočavamo!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Dvostruko veći rast od prosjeka EU-a

Kazao je da je rast hrvatskog BDP-a u 2022. dvostruko veći od prosjeka EU-a, istaknuvši da su na te pozitivne gospodarske trendove znatno utjecale i Vladine mjere - koje su ublažile inflatorne pritiske i održale kupovnu moć hrvatskih građana:

- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatska je ostvarila dinamični rast u 4. kvartalu prošle godine, i to od 4% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Prema podacima Eurostata, samo tri članice EU-a imaju veću stopu rasta od Hrvatske. To su jasni pokazatelji da smo obavili jako dobar posao u godini najvećih poremećaja uslijed ruske agresije na Ukrajinu.

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u 3. kvartalu 2022. - za 4,0%! Podaci za cijelu 2022. još su bolji: BDP nam je skočio za 6,3%!

Inflacija će nastaviti padati

S druge strane - nastavio je Andrej Plenković - preokreće se trend inflacije:

- U studenom je, na godišnjoj razini, iznosila 13.5%; u prosincu 13.1%; u siječnju 12.7%; u veljači 11.9%. Inflacija pada tri mjeseca zaredom, a prema procjeni Europske komisije ove će godine pasti na oko 6.5%. Ohrabrujući su to pokazatelji u kontekstu globalne krize s kojom se suočavamo!

Hrvatska je 3. u EU-u po brzini provedbi reformi & povlačenja sredstava iz NPOO-a. Od 5,5 milijardi eura koja su nam na raspolaganju već smo dobili 40%!

Energetska neovisnost

Govoreći o dolasku ministrice energetike SAD-a Jennifer Granholm u Zagreb u povodu sastanka Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju (P-TECC), naglasio je važnost osiguravanja energenata uz cijene koje su priuštive građanima i gospodarstvu:

- Sljedećih nekoliko godina, uz fosilna goriva, fokus će biti na energetskoj tranziciji, sve većem korištenju obnovljivih izvora, vjetroelektranama, solarnoj energiji, geotermalnim izvorima, vodiku i daljnjem korištenju nuklearne elektrane Krško, čiji je rad produžen za dodatnih 20 godina.

Hrvatsko predsjedanje IHRA-om

Izdvojio je i hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), kojim će koordinirati potpredsjednik Vlade Davor Božinović:

- Naravno da ćemo dati svoj doprinos inicijativama sjećanja na Holokaust te raditi na suzbijanju antisemitizma i antiromske diskriminacije s nizom događaja koji će ove godine organizirati u Hrvatskoj. Glavni će biti u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu.

Povijest nam mora pomoći u izgradnji tolerantniijeg i humanijeg svijeta

Sjajan uspjeh Programa „Zaželi“

Također, osvrnuo se na posjet europskog povjerenika za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita, kazavši da je tom prigodom evociran sjajan uspjeh Programa „Zaželi“, preko kojeg su u Hrvatskoj na tržište rada vraćene sugrađanke zrelije dobi, što je svojevrsna hrvatska posebnost:

- U vremenu COVID krize, koristeći i nacionalna i europska sredstva, očuvali smo 800.000 radnih mjesta u privatnom sektoru.

Hrvatskoj na raspolaganju 2,27 milijardi eura kroz ESF+

Nastavak pomoći Ukrajini

Od ostalih tema hrvatski premijer izdvojio je obilježavanje 1. godišnjice ruske agresije na Ukrajinu te naglasio da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć - politički, ekonomski, financijski, humanitarno, tehnički i vojno.

Hrvatska je danas uz Ukrajinu kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima!

Na kraju obraćanja, najavio je donošenje više odluka koje će pridonijeti nastavku dinamiziranja procesa obnove i javnih i privatnih objekata.

Iduću zimu nijedan stradalnik od potresa neće dočekati u kontejneru!

5 ODLUKA VLADE

Na sjednici Vlade donijete su važne odluke vezane za potpore u poljoprivrednom sektoru, veće koeficijente za policajce na terenu, otpremnine za radnice Orljave, oslobađanje plaćanja pričuve i sufinanciranje troškova režija. 

A A A