Vijesti
6. 3. 2023.

Nakon LNG terminala, s kojim je stavljena na energetsku kartu Europe, Hrvatska će s projektom Rijeka Gateway dospjeti i na prometnu i gospodarsku mapu svijeta!

(PHOTO) PVRH Andrej Plenković s danskom premijerkom Mette Frederiksen obišao Luku Rijeka u kojoj danski investitor APM Terminals, u konzorciju s hrvatskom kompanijom ENNA Logic, uređuje Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal u sklopu megaprojekta Rijeka Gateway. „Riječka će se luka pozicionirati u snažno intermodalno središte, preuzeti vodeću ulogu u prekrcaju tereta na sjevernom Jadranu te s vremenom prerasti u najvažniji morski izlaz za središnju i JI Europu! Radovi na Zagrebačkoj obali odvijaju se u zadanom roku. Plan je ovdje zaposliti 1.100 ljudi“.

„Primjenom najsuvremenije tehnologije prekrcaja većina operacija bit će automatizirana, što će godišnje omogućiti 600.000 TEU-a (jedinica teretnog kapaciteta kontejnerskih brodova i terminala)“ - također je poručio hrvatski premijer Andrej Plenković dok je zajedno s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mette Frederiksen obilazio (budući) kontejnerski terminal:

- U suradnji Hrvatske i Danske, riječka luka dobit će za godinu i pol najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe, koji će služiti kao glavna ulazna točka u zemlju i tržišta zaleđa!

Rijeka preuzima vodeću ulogu u prekrcaju tereta u sjevernom Jadranu & postaje najvažniji morski izlaz za središnju i JI Europu!

BUTKOVIĆ: Terminal započinje s radom početkom 2025.

Potpredsjednik Vlade RH te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će ulaganja u ovaj megaprojekt do kraja 2026. dosegnuti 480 milijuna eura, pa će se time otvoriti oko 1.100 izravnih radnih mjesta u Hrvatskoj, a neizravno još i više:

- Do ljeta bi trebala biti dovršena državna cesta D 403, koja će terminal spojiti s riječkom obilaznicom i autocestom, a sami Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal započinje s radom početkom 2025. godine.

Nijedan se strateški projekt, pa tako ni u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, nije ostvario bez HDZ-a!

A A A