Vijesti
9. 3. 2023.

Spojen Most Cetina - Sjajan dan za Omiš, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku!

PVRH Andrej Plenković: Omiš je dobio dodatnu vrijednost! Most dužine 224,45 metra dio je omiške obilaznice kojom će se moći voziti od jeseni i ujedno ključni infrastrukturni objekt na budućoj cesti Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš. Njena izgradnja podići će kvalitetu života u Splitsko-dalmatinskoj županiji i uvelike rasteretiti promet Jadranskom magistralom, posebno tijekom ljetne turističke špice. Ovaj most, vrijedan 23 milijuna eura, još je jedan veliki doprinos prometnoj povezanosti Lijepe Naše! Gradimo cestu D403 u Rijeci, autocestu Lekenik-Sisak-Petrinja, 2. cijev Tunela Učka… a za mjesec dana bit će gotov južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je - zajedno s PPVRH i ministrom mora prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem - na svečanosti spajanja Mosta Cetina u Omišu.

Radove na mostu izveo je Strabag, a projektant je Veljko Prpić iz Inženjerskog projektnog zavoda.

Prometno rasterećenje

Andrej Plenković je poručio da će realizacija projekta obilaznice pridonijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi:

- Sjajan dan za Omiš, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku! Most je ne samo koristan, nego i prekrasan, oplemenjuje vizuru kanala Cetine.

Brzi razvoj Splita & SDŽ-a: Izgradnja milijardu kuna vrijednog tunela Kozjak, nova prometnica Solin-Omiš & završetak „Zapadne rampe“!

320 milijuna eura vrijedan projekt

Kazao je da je megaprojekt ceste Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš vrijedan oko 320 milijuna eura, podsjetivši i na ostale veće prometne projekte u Hrvatskoj:

- Gradimo cestu D403 u Rijeci, autocestu Lekenik-Sisak-Petrinja, drugu cijev Tunela Učka… a za mjesec dana bit će gotov južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu. Baranju smo kroz koridor Vc već integrirali u mrežu hrvatskih autocesta. Diljem Lijepe Naše izvode se radovi na velikim prometnim projektima.

Pelješki most, omiška obilaznica, tunel Učka, Istarski ipsilon & autocesta Zagreb-Sisak!

Pelješki most, Schengen, Rafale…

Predsjednik Plenković zaključno je podsjetio i da su u šest i pol godina mandata naše Vlade ostvarena i mnoga druga postignuća:

- Hrvatska je ušla u Schengen i europodručje, izgrađeni su Pelješki most i LNG terminal, kupljeni su višenamjenski borbeni avioni Rafale, za vrijeme COVID-a osigurane su plaće za 800.000 radnika u privatnom sektoru, i ova globalna kriza uslijed ruske agresije na Ukrajinu prebrođuje se bez socijalne frakture…

Ostvarili smo strateške ciljeve: Schengen, Pelješki most, euro, LNG terminal, Rafale. Misli li itko kako bi to uspjeli Milanović & njegovi destruktivni mališani?!

IZGRADNJA LUKE OMIŠ

Nakon spajanja Mosta Cetina, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković obišao je i radove na II. fazi izgradnje luke Omiš:

- Radi se o velikoj investiciji, više od 90 milijuna kuna, odnosno 13 milijuna eura. Na cijelom Jadranu nastavljamo s investicijama: prometne luke, ribarske luke, rive, aerodromi… Nevjerojatno je koliko je infrastrukturnih projekata realizirano!

A A A