Vijesti
19. 4. 2023.

Novi uspjesi naših eurozastupnika. EP usvojio njihova izvješća - kojima započinju reforme javne uprave & trgovanja emisijama stakleničkih plinova!

(VIDEO) Izvješće Sunčane Glavak o smanjenju emisija u zrakoplovstvu dio je opsežnog paketa „Spremni za 55%“, jednog od najvažnijih za postizanje klimatske neutralnosti našeg kontinenta i svih ambicija zacrtanih u Europskom zelenom planu (EU Green Deal), dok su u srži izvješća Tomislava Sokola pojednostavljivanje administrativnih postupaka i podizanje kvalitete javnih usluga. Klub EPP-a u Europskom parlamentu i u ovom se slučaju pokazao kao istinski lider u procesu digitalizacije javne uprave i borbi protiv klimatskih promjena!

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamentu u Strasbourgu usvojena su dva vrlo važna izvješća HDZ-ovih eurozastupnika. Jedno iz domene klimatskih promjena, a drugo o digitalizaciji javne uprave.

Čestitamo Sunčani Glavak i Tomislavu Sokolu!

GLAVAK: Olakšavamo zelenu tranziciju

Izvješće Sunčane Glavak o smanjenju emisija stakleničkih plinova u zračnom prometu dio je opsežnog paketa „Spremni za 55%“ (Fit for 55), jednog od najvažnijih za postizanje klimatske neutralnosti Starog kontinenta i svih ambicija zacrtanih Europskim zelenim planom.

Sunčana Glavak - izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje emisija stakleničkih plinova iz zračnog prometa

Globalna akcija & globalna suradnja

Napomenuvši da klimatske promjene već utječu na živote na svim kontinentima, naša je europarlamentarka podsjetila da su za ublažavanje njihovih negativnih učinaka potrebne globalna akcija i globalna suradnja: 

- Kako bismo postigli klimatsku neutralnost, Europska unija mora smanjiti emisije iz prometa, uključujući i one iz zrakoplovstva. Unutar tog procesa moj je prioritet bio ponuditi rješenja za dekarbonizaciju sektora. Uz ispunjavanje klimatskih ciljeva, moramo se usmjeriti i na očuvanje mobilnosti i industrije. Važno je pritom nastaviti poticati ulaganja u inovacije, nove tehnologije i održiva zrakoplovna goriva kako bismo olakšali zelenu tranziciju zrakoplovstva.

Predvodnička uloga EPP-a

Glavak je također naglasila da se Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), u kojem kao narodnjačko-demokršćanska stranka djeluje i HDZ, pokazao kao istinski lider tijekom cijelog procesa pregovara o paketu „Spremni za 55%“:

- Zahvaljujući upravo angažmanu EPP-a konačna klimatska ambicija još i veća od prvotno dogovorenih 55%. Sada iznosi - 57%!

Dalekovidna odluka o LNG terminalu

Naša se eurozastupnica tijekom plenarne rasprave osvrnula i na dalekovidnu odluku Vlade RH o izgradnji terminala za ukapljeni plin na Krku.

Više o temi na: Europski parlament izglasao reforme trgovanja emisijama stakleničkih plinova

SOKOL: Podižemo kvalitetu javnih usluga za sve građane

Pojednostavljenje administrativnih postupaka i podizanje kvalitete javnih usluga u srži su pak izvješća o digitalizaciji javne uprave koji je izradio dr. sc. Tomislav Sokol. „Papirologija“ bi s vremenom trebala nestati iz cijele Europske unije, što će građanima život učiniti lakšim i ugodnijim.

Europski parlament imenovao je Tomislava Sokola svojim izvjestiteljem za digitalizaciju javnih usluga & e-upravu!

„Samo jednom“, a bez printanja

U izvješću koje je Europski parlament prihvatio golemom većinom glasova traži se - izdvojio je Sokol - da se europskim građanima omogući digitalno ispunjavanje, potpisivanje i podnošenje obrazaca, bez potrebe njihova ispisa:

- Traži se i da države članice EU-a od građana ne zahtijevaju ponovnu dostavu one dokumentacije koju javne vlasti već posjeduju. Dakle, riječ je o načelu „samo jednom“. Osim toga, moje izvješće poziva i na daljnju digitalizaciju zemljišnih knjiga, smanjenje troškova ovršnog postupka i brže izdavanje građevinskih dozvola.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

Zaštita osobnih podataka mora ostati prioritet

Vezano uz to, upozorio je na problem nedostatka digitalnih vještina koje - uz dostupnost širokopojasnog interneta - jamče kvalitetnu provedbu digitalizacije javne uprave:

- Digitalna tranzicija kojoj svjedočimo iz temelja mijenja obrasce ponašanja građana, njihovu komunikaciju s upravom i način kupnje. No zaštita osobnih podataka mora ostati prioritet, osobito u ovim izazovnim geopolitičkim okolnostima i posebice za osjetljive podatke kao što su oni zdravstveni.

Tomislav Sokol inače je docent pravnih znanosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

4 zastupnika u Europskom parlamentu - 4 priznanja za njihov angažman

A A A