Vijesti
2. 6. 2022.

EPP: Predvodnici u očuvanju radnih mjesta & gospodarskom rastu - Predvodnici u osudi Kremlja & zaštiti europskih vrijednosti!

(VIDEO) U cijelosti - završno obraćanje Andreja Plenkovića na Kongresu EPP-a u Rotterdamu: U ovoj ekonomskoj i energetskoj krizi naša je zadaća građanima biti pouzdani partner, onako kako smo i u pandemiji stali uz njih te sinergijom nacionalnih napora i europskih mjera spasili milijune radnih mjesta i stotine tisuća poduzeća! Kao politička obitelj koja je izgradila EU, i u budućnosti imamo najveću odgovornost iskazivati odvažnost u rješavanju ključnih pitanja. Moramo biti lider i borbe protiv klimatskih promjena i demografske revitalizacije i digitalne revolucije! Isto tako, moramo biti vodeća snaga u osudi ruskog režima koji negira ukrajinsku naciju i gazi po civilizacijskim vrijednostima.

U programatskom govoru na Kongresu Europske pučke stranke (European People's Party), predsjednik-a HDZ-a i Vlade RH istaknuo je da upravo EPP, kao politička obitelj koja je izgradila Europsku uniju, ima najveću odgovornost pokazati odvažnost u rješavanju ključnih pitanja za budućnost Europe.

Dubravka Šuica - potpredsjednica EPP-a! Najviša je to dužnost koju su Hrvatska & naša stranka ikad imale u najjačoj političkoj obitelji u Europi!

Govor koji je Andrej Plenković održao na samom kraju Kongresa, nakon što je naša Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu EPP-a, možete pogledati u cijelosti.

Donosimo ključne naglaske iz Plenkovićeva završnog obraćanja na skupu najjače političke grupacije u Europi, koja okuplja narodnjačke i demokršćanske stranke desnog centra:

Pouzdani partner građanima

U ovoj ekonomskoj i energetskoj krizi, izazvanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, zadaća je EPP-a da građanima bude pouzdani partner koji će se izboriti za očuvanje svakog radnog mjesta, za egzistenciju svake naše obitelji, za spas svakog poduzeća. Upravo onako kako smo u COVID krizi snažno stali uz građane i gospodarstvo te sinergijom nacionalnih napora i europskih mjera uspjeli spasiti milijune radnih mjesta i stotine tisuća poduzeća!

Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža! A prisjetimo se samo u kojem smo ekonomskom ponoru i kreditnom 'smeću' bili za vrijeme SDP-a…

Odvažnost u rješavanju ključnih pitanja

EPP, kao politička obitelj koja je izgradila Europsku uniju, ima najveću odgovornost i u budućnosti iskazivati odvažnost u rješavanju ključnih pitanja. EPP do europskih izbora 2024. mora postati lider i demografske revitalizacije, i digitalne revolucije, i borbe protiv klimatskih promjena.

Koliko god se zbog interesa Kremlja Milanović tome protivio, Hrvatska neće propustiti priliku da postane energetsko čvorište!

Ukrajinski narod bori se za sve nas

Podjednako tako, trebamo biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniranju ruskog režima, koji negira ukrajinsku naciju, krši međunarodno pravo i gazi po civilizacijskim vrijednostima koje dijelimo. Iskazujemo solidarnost s ukrajinskim narodom koji se za sve nas bori za slobodu i demokratsku Europu - na pravoj smo strani povijesti i pravde!

Hrvatska se divi nepokolebljivom otporu ukrajinskog naroda!

Ravnopravnost Hrvata & europski put BiH

Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za EU članstvo, a to zaslužuje i BiH, naravno, uz preduvjet izborne reforme i stvarne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

OBRANA ZAPADNE DEMOKRACIJE

Predsjednik Andrej Plenković u Rotterdamu je imao zapaženo izlaganje i na panelu "Ujedinjeni u solidarnosti: Obrana zapadne demokracije".

U raspravi su sudjelovali i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, glavni tajnik EPP-a Antonio López-Istúriz i nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

Donosimo sažetak Plenkovićeva govora:

Na pravoj strani povijesti i pravde!

Hrvatska je odmah, gotovo refleksno, podržala Ukrajinu i osudila Rusiju jer je i sama bila žrtva agresije - one Miloševićeva velikosrpskog režima. Nismo mogli stajati po strani. Osim toga, Kremlj je vojnom invazijom na međunarodno priznatu državu ugrozio sve demokratske, europske vrijednosti koje dijelimo.

Hrvatska zna što znači biti žrtvom agresije, što znači kada te napada brojniji neprijatelj. Stajat ćemo uz Ukrajinu koliko god bude trebalo!

No za razliku od Hrvatske, koja se morala sama braniti, i to pod embargom na uvoz oružja, Zapad pruža golemu pomoć Ukrajini, međunarodna se zajednica mobilizirala. Te napore je nužno nastaviti, održati ih - Hrvatska je na pravoj strani povijesti i pravde!

Pravedne izmjene izbornog zakona u BiH

Pritom, kao zemlja koja je prošla teški put do članstva u EU-u, snažno podržavamo ubrzani europski put Ukrajine, ali i Kosova i BiH.

Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. A to je isključivo zasluga predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića!

Naravno, BiH će na tom putu morati usvojiti pravedne izmjene izbornog zakona - kako bi sva tri konstitutivna naroda bila stvarno ravnopravna! Neprihvatljivo je da drugi narod Hrvatima nameće političke predstavnike!

A A A