Vijesti
20. 4. 2023.

Formiranje Vlade Federacije i nastavak pregovora o izbornoj reformi ključni su preduvjeti za funkcionalnost i boljitak BiH

Andrej Plenković: RH ostaje najsnažniji zagovornik europskog i reformskog puta BiH, pomažemo joj na sve moguće načine. Što je zemlja stabilnija i funkcionalnija, to su njeni uspjesi vidljiviji i veći. Očekujemo da se proces uspostave vlasti privede kraju. To bi bilo korisno i za život građana i za reputaciju BiH. Dragan Čović: Još jednom velika hvala hrvatskom premijeru! Da njega nije bilo, BiH ne bi dobila kandidacijski status za EU u prosincu prošle godine. Nakon više pozitivnih pomaka u BiH, naglasio sam da je rješavanje pitanja legitimnog predstavljanja i u Predsjedništvu i u Domovima naroda ključni korak u kretanju BiH naprijed.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u više je navrata ovog tjedna, a ne samo nakon radnog sastanka s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Draganom Čovićem u Banskim dvorima, isticao kako bi bilo dobro kada bi se što prije formirala Vlada na razini Federacije BiH:

- Očekujemo da se taj proces privede kraju. To bi bilo korisno za funkcionalnost zemlje i njenu reputaciju te za život  građana. Što je zemlja funkcionalnija i stabilnija, to su njeni uspjesi vidljiviji i veći. Pogledajte primjer Hrvatske. Da nije bilo političke stabilnosti, ne bi bilo ni Pelješkog mosta ni eura, ni Schengenskog prostora ni Rafalea, ni niz ostalih postignuća…

I međunarodna zajednica želi što brže formiranje vlasti

I to govorim kao najveći zagovornik napretka susjedne nam i prijateljske BiH, njenog reformskog i europskog puta - dodao je Plenković:

- Hrvatska pomaže BiH na sve moguće načine, od zauzimanja za kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji - koji je dobila na sastanku Europskog vijeća 15. i 16. prosinca prošle godine, pa do infrastrukturnih projekata poput mosta kod Svilaja, mosta kod Gradiške ili ceste kroz Općinu Ravno, a koju je Vlada RH financirala.

I međunarodna zajednica želi što učinkovitiju i što bržu uspostavu vlasti u Federaciji BiH - zaključio je je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

ČOVIĆ: Bez euroatlantskih integracija BiH nema budućnost

U velikom intervjuu za bosansko-hercegovačko izdanje Večernjeg lista predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je da je u svakodnevnoj komunikaciji s Andrejem Plenkovićem:

- Predsjednik Vlade RH čini sve da BiH funkcionira kao normalna država. I, naravno, brine o hrvatskom narodu u njoj, njegovoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju. Zato mu još jednom velika hvala! Posve sigurno ne bih kao član Predsjedništva BiH 2016. u Bruxellesu predao zahtjev za članstvo u EU-u da nije bilo g. Plenkovića. Tvrdili su nam da smo uranili, no mi smo uspjeli. Da njega nije bilo, BiH ne bi dobila ni kandidacijski status za EU u prosincu prošle godine.

Dijelimo iste poglede sa Zagrebom

Dijelim iste poglede sa Zagrebom o euroatlantskim integracijama. Bez njih BiH nema budućnost - prisnažio je Čović.

Intervju, u kojem prvi čovjek HNS-a BiH govori i o svojoj želji da sa strankama Osmorke popravi hrvatsko-bošnjačke odnose, u cijelosti pročitati na donjem linku:

S novim partnerima želimo popraviti hrvatsko- bošnjačke odnose

A A A