Vijesti
8. 4. 2023.

Štitimo interese Hrvata u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj

Andrej Plenković za Večernji list: Milanović je napadao i vrijeđao visokog predstavnika, dok je za to vrijeme g. Christian Schmidt pripremao rješenja u korist Hrvata. To je glavna razlika između naše metodologije vanjskopolitičkog djelovanja, a rezultati se vide. Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara BiH, u lipnju ćemo imati zajedničku sjednicu dviju vlada. Zahvaljujući snažnom političkom i diplomatskom lobiranju Vlade RH na najvišoj razini, napravljeni su znatni iskoraci prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata - koji u BiH nisu manjina, nego konstitutivni narod. Kroz dijalog tražimo rješenja koja su najbolja za punu ravnopravnost Hrvata.

„Kad sam postao premijer, moj prvi međunarodni posjet je bio u BiH. Drugi je bio Kijev. Tada sam već identificirao što je vanjskopolitički bitno za Hrvatsku“ - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u razgovoru za blagdanski trobroj Večernjeg lista, koji je preuzet i u bosansko-hercegovačkom izdanju tog dnevnika.

Nakon Schengena i eura, ove godine očekujemo viši gospodarski rast & veće turističke prihode nego što se predviđalo!

U ovom članku izdvojili smo dijelove intervjua na temu ravnopravnosti Hrvata u BiH i suradnji s tom prijateljskom nam i susjednom zemljom:

Hrvati u BiH - vanjskopolitički prioritet

Nama je najvažnija situacija u BiH. Štitimo interese hrvatskog naroda u BiH, ali ne na način da stvaramo neprijatelje, nego da poboljšavamo njihov položaj, ali i da ujedno podržavamo cijelu BiH i približavamo je prema Europskoj uniji.

Kroz dijalog nastojimo naći rješenja koja su najbolja za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Borjana Krišto postala je predsjednica Vijeća ministara. U lipnju ćemo imati zajedničku sjednicu dviju vlada - Vijeća ministara BiH i Vlade RH u Zagrebu, staviti na stol sve teme i vidjeti kako unaprijediti odnose. Očekujemo što skorije formiranje i Vlade u Federaciji BiH.

Borjana Krišto u Bruxellesu: Brza uspostava državne vlasti & podrška međunarodne zajednice daju nam zamah koji BiH mora iskoristiti

Unitaristički pritisci & prosvjedi

Teze da „Hrvati žele aparthejd u BiH“, koje su se mogle čuti na prosvjedima protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, potpuno su netočne i neprimjerene. Protivim se takvim pritiscima i tendencijama koje narušavaju položaj Hrvata - suprotno od Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Daytonsko-pariški okvir nije idealan, međutim, to je ono što postoji i što drži BiH skupa, a daje okvir Hrvatima da budu ravnopravni kao jedan od tri konstitutivna naroda. I zato su rješenja koja je donio g. Schmidt dobar iskorak prema zaštiti legitimnog interesa Hrvata, koji nisu u BiH manjina, nego konstitutivni narod.

Pitanje Hrvata podigli smo na najvišu razinu

Mnogim međunarodnim sugovornicima treba tumačiti da Hrvati - zbog manje brojnosti u odnosu na Bošnjake i Srbe - nisu manjina, nego da su jednakopravni u političkoj i ustavnoj arhitekturi BiH.

U tom pogledu učinili smo goleme iskorake snažnim političkim i diplomatskim lobiranjem na najvišoj razini.

Štetočina s Pantovčaka

Siguran sam da visoki predstavnik neće ni na koji način biti impresioniran prosvjedima koji su organizirani prije nekoliko dana, kao što to nije bio ni onima koji su bili organizirani prošlo ljeto protiv njega.

Pa imamo i predsjednika države (Milanovića - op. ur.) koji ga je napadao i vrijeđao, dok je za to vrijeme g. Schmidt pripremao i implementirao rješenja u korist Hrvata. To je glavna razlika između naše metodologije vanjskopolitičkog djelovanja, a rezultati se vide.

Neću se družiti s Milanovićem, s njim se ne žele sastati ni strani državnici. Vlada RH neće legitimirati njegove proruske stavove!

A A A