Vijesti
28. 4. 2023.

Sinergijom Vlade i županija realiziramo razvojno-socijalne projekte & činimo život boljim i ugodnijim u svim dijelovima Lijepe Naše!

Opatija. Andrej Plenković na 20. godišnjici Hrvatske zajednice županija: „Svjesni povijesnog i strateškog značaja županija za ravnomjerni regionalni razvoj, nastavljamo iskreno partnerstvo i projektnu suradnju na dobrobit svih građana. Zadovoljni smo zbog zajedničkih pothvata diljem zemlje - od koridora Vc i novootvorenog Gospodarskog centra u Osijeku, preko skorašnjeg dovršetka autoceste Zagreb-Sisak, 2. cijevi Tunela Učka i Istarskog ipsilona, pa do LNG terminala i Stonske obilaznice. Tu je i danas uručenih 14 ugovora iz NPOO-a za unaprjeđenje vodno-komunalne infrastrukture, vrijednih 47 milijuna eura“. Premijer je potvrdio da Vlada RH priprema novi paket poreznog rasterećenja kojim će se povećati neto plaće.

„U prijateljstvu i sinergiji sa županijama, uz osnaženi međunarodni položaj i rekordna europska sredstva za koja smo se izborili, mijenjamo Hrvatsku na bolje, činimo je kvalitetnijom i u gospodarskom i u socijalnom pogledu“ - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanom obilježavanju 20 godina Hrvatske zajednice županija održanom u Opatiji:

- Suradnja između Vlade i Hrvatske zajednice županija, zajedno s Udrugom gradova u RH i Hrvatskom zajednicom općina, jako je dobra. U zadnjih sedam godina etablirani su redoviti susreti Vlade i svih župana. Na taj način zemljom upravljamo višerazinski, vodeći računa o načelima proporcionalnosti i supsidijarnosti, kao i ključnim načelima Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja - funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji te zajedničkoj realizaciji mnogobrojnih projekata diljem Hrvatske.

Dovršen je megaprojekt „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ - najveći infrastrukturni pothvat u Hrvatskoj nakon mreže autocesta!

Donosimo i ostale poruke iz obraćanja premijera Andreja Plenkovića:

Rast prihoda JLS, suficit i rast plaća

Što se tiče prihoda jedinica lokalne i područne samouprave, od 2017. naovamo povećali smo ih velikom reformom. U konačnici i rezultati proračuna, a to je suficit opće države od 0.4%, govore o tome da su prihodi lokalne razine zaista bili visoki u 2022. godini.

Ove godine očekujemo gospodarski rast od 2.2%, što je za čak 1.5 postotnih bodova više od prvotno predviđenih 0.7%!

Također, prosječna plaća u Hrvatskoj, za veljaču, prešla je 1.110 eura, a od početka mandata povećana je za više od 300 eura. Medijalna plaća je nadomak 1.000 eura, a minimalna 560 eura.

Dakle, u proteklih sedam godina imali smo veći rast plaća nego što je kumulativna inflacija za sve ovo razdoblje. Ne može se promatrati situacija samo na temelju jedne godine u kojoj je do rasta inflacije došlo zbog globalnih okolnosti uzrokovanih, prije svega, ruskom agresijom na Ukrajinu.

Nova porezna rasterećenja - novo povećanje plaća

Mogu potvrditi i ono što je već najavio ministar financija Marko Primorac, a to je da razrađujemo nastavak porezne reforme, novi paket poreznog rasterećenja koji će našim građanima omogućiti da im se povećaju neto primanja.

Niz zakona donijet ćemo najesen u tu svrhu, kao što smo i dosad pokazivali da zaista nastojimo rasteretiti i građane i gospodarstvo. Više krugova poreznih reformi donijelo je rasterećenje od više od 10 milijardi kuna, a i već sada je golemi broj građana u potpunosti izvan poreznih škara poreza na dohodak.

Milanović i SDP su ogorčeni jer je Hrvatska danas daleko uspješnija, sigurnija i bolja zemlja nego u njihovom mandatu. To mogu reći uzdignutog čela!

Nastavljamo zajedno dalje!

U vremenima kriza, upravo je Vlada djelovala državnim intervencijama i izašla s paketima mjera ukupne vrijednosti 6.8 milijardi eura, a u privatnom sektoru isplatila je plaće za 800.000 radnika u vrijeme Covida, zbog čega je preživjelo 130.000 poduzeća. Ako se netko trudi da pomaže svima i da kao društvo skupa prođemo kroz krizu, to je ova naša Vlada.

SDP je najavljivao da ćemo u koroni „izgubiti 400.000 radnih mjesta“, a danas Hrvatska ima 156.000 više zaposlenih nego 2016. godine!

Zato, svjesni povijesnog i strateškog značaja županija za ravnomjerni razvoj Hrvatske, nastavljamo redoviti dijalog, iskreno partnerstvo i projektnu suradnju na dobrobit svih građana. U partnerstvu sa županijama transformiramo Hrvatsku!

Još jednom čestitam svim našim županicama i županima!

A A A