Vijesti
27. 4. 2023.

Ove godine očekujemo gospodarski rast od 2.2%, što je za čak 1.5 postotnih bodova više od prvotno predviđenih 0.7%!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 212. sjednici Vlade RH: Istodobno, u 2023. smanjit ćemo udio javnog duga u BDP-u sa 68.4 na 62.6%, a 2024. slijedi dodatni pad - na 59.8%. * Inflacija se i dalje smanjuje. Prema projekciji u danas usvojenom Programu stabilnosti RH, ove će godine iznositi 6.6, a iduće 2.8%. * Jedina smo država kojoj su od početka ruske agresije na Ukrajinu sve tri svjetske agencije podigle kreditni rejting. * Nastavljamo odgovorno upravljati javnim financijama, čime ćemo zadržati fiskalni prostor da država, ako bude trebalo, iznova intervenira radi zaštite gospodarstva i građana. * Potvrđuje se procjena da će sa Schengenom i eurom Hrvatska postati još atraktivnija destinacija. Turistički su rezultati sjajni. Već sada se može najaviti da će godina biti - rekordna!

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Nakon Schengena i eura - OECD

Na početku je Andrej Plenković izdvojio posjet glavnog tajnika OECD-a Mathiasa Cormanna, koji je u Zagrebu sudjelovao na konferenciji o hrvatskom članstvu u toj međunarodnoj organizaciji, jedinoj kojoj RH još nije pristupila:

- Naša je kandidatura poticaj za angažirani rad svih resora u procesu pregovora i usvajanja različitih dokumenata najviših međunarodnih standarda poslovanja u nizu područja.

Ulazak u OECD, zajednicu 38 najrazvijenijih država svijeta, učinit će Hrvatsku još boljom zemljom!

Još jedan izraz solidarnosti s Ukrajinom

Potom se osvrnuo na dolazak 19 ukrajinskih ranjenika, branitelja i civila, na rehabilitaciju i liječenje u Hrvatsku. Dočekao ih je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

- Riječ je o dogovoru koji je postignut s predsjednikom Volodimirom Zelenskim prigodom našeg posjeta Kijevu prije nekoliko tjedana. To je još jedan naš izraz solidarnosti s Ukrajinom.

Niže cijene goriva & UNP-a

Podsjetio je da je Vlada na telefonskoj sjednici ponovno donijela Uredbu o najvišim maloprodajnim cijenama naftnih derivata, prema kojoj su pojeftinili i benzin i dizel i plavi dizel i ukapljeni naftni plin za spremnike i boce:

- Bez mjera koje Vlada kontinuirano donosi svako bi od ovih goriva bilo skuplje za 20-ak centi po litri.

Niže cijene goriva & ukapljenog plina!

Sport & turizam - stupovi prepoznatljivosti Hrvatske

Predsjednik Plenković osvrnuo se i na otvaranje 2. svjetskog kongresa sportskog turizma u Zadru, koji je organiziran u suradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom:

- Uz kulturu i baštinu, sport i turizam dva su stupa koja su izrazito pridonijela međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske.

Već sada možemo konstatirati da će 2023. biti rekordna turistička godina - i po dolascima i po prihodima!

Iskoristit ćemo sva EU sredstva za obnovu

Govoreći o procesu obnove nakon potresa, izvijestio je da je prema današnjim podacima Hrvatska na 780 milijuna eura iskorištenosti sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije:

- To upućuje na zaključak da ćemo do kraja lipnja iskoristiti sav novac koji imamo na raspolaganju, a to su milijarda i tri milijuna eura.

Nacionalni program reformi - 85 mjera

Napomenuo je da se na današnjoj sjednici usvaja Nacionalni program reformi za 2023. godinu, podsjetivši da se radi o dokumentu koji se redovito usvaja u travnju:

- Kao i prošle godine, naslanja se na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), koji predstavlja temeljni okvir reformskog procesa i ulaganja - s ukupno 85 mjera, od gospodarstva, javne uprave, obrazovanja i tržišta rada do zdravstva, državne imovine i obnove zgrada.

Hrvatska je 3. u EU-u po brzini provedbi reformi & povlačenja sredstava iz NPOO-a. Od 5,5 milijardi eura koja su nam na raspolaganju već smo dobili 40%!

Odgovorno vođenje javnih financija

Posebno je važnim ocijenio i današnje usvajanje Programa stabilnosti RH u razdoblju od 2023. do 2026. godine:

- Nastavljamo odgovorno upravljati javnim financijama, čime ćemo zadržati fiskalni prostor da država, ako bude trebalo, iznova intervenira radi zaštite gospodarstva i građana.

Hrvatski građani mogu biti mirni. Cijene i struje i plina ostaju - iste! Donosit ćemo zaštitne mjere dokle god to bude potrebno!

Prošlogodišnja postignuća - čvrsti temelj

Istaknuo je da su Vladine projekcije iz Programa stabilnosti realne i utemeljene na pozitivnim ekonomskim rezultatima koji su ostvareni u prošloj godini:

- Lani smo ostvarili gospodarski rast od 6.3%, i to unatoč globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Osigurali smo izdašne pakete pomoći građanima i gospodarstvu, u ukupnoj vrijednosti od 6.8 milijardi eura. U prošloj smo godini ostvarili i proračunski višak od 0.4 % BDP-a, a ujedno smanjili javni dug za čak 10 postotnih bodova, sa 78 na 68.4% udjela u BDP-u. Istodobno, Hrvatska je ušla u Schengen i europodručje.

Kreditni rejting, sjajne turističke brojke, snažni rast BDP-a, proširenje LNG terminala, zahuktala obnova… Imamo razloga za zadovoljstvo!

Predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je i da je Hrvatska jedina država kojoj su od početka ruske invazije na Ukrajinu do danas sve tri svjetske agencije podigle kreditni rejting:

- A u dvije agencije kreditni nam je rejting povećan za čak dva stupnja. To pokazuje u kakvim su okolnostima, komparativno gledajući, ostvareni iskoraci u snaženju međunarodne ekonomske i financijske reputacije RH.

Fitch potvrdio najviši kreditni rejting u povijesti Hrvatske & povećao procjene našega gospodarskog rasta u 2023.

Rast iznad svih očekivanja

Iznoseći Vladine projekcije iz Programa stabilnosti, najavio je da će rast hrvatskog gospodarstva u 2023. biti 2.2%:

- To je za čak 1.5 postotnih bodova više od naše prijašnje projekcije (0.7%). Tom rastu pridonijet će i rekordna turistička sezona, koju očekujemo s obzirom na sve dosadašnje rezultate.

Povećavamo vlastitu prognozu gospodarskog rasta Hrvatske za 2023. godinu - sa sadašnjih 0.7 na blizu 2%!

Pad inflacije & javnog duga

Što se tiče inflacijskih pritisaka, kazao je da Vlada u ovoj godini očekuje usporavanje inflacije na 6.6%:

- A iduće godine slijedi još veće usporavanje - 2.8%. Nastavit ćemo obuzdavati cjenovne pritiske, pomagati najranjivijim skupinama u društvu i čuvati socijalnu koheziju.

Veliki je broj postignuća iza nas, ali i ispred nas!

Dodao je da će i udio javnog duga u BDP-u i dalje ići prema dolje:

- Na kraju ove godine, prema našim projekcijama, trebao bi iznositi 62.6%, a u 2024. 59.8%.

Zdravija prehrana djece

Od ostalih tema izdvojio je usvajanje Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda:

- Time se djeci omogućava dodatni obrok voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Ciljevi su stvaranje zdravih prehrambenih navika, smanjivanje otpada od hrane, ekološka poljoprivredna proizvodnja, davanje na važnosti kratkim lancima opskrbe te smanjenje unosa proizvoda s visokim sadržajem masti, šećera i soli, koji su jedan od glavnih uzroka pretilosti. Mjera je usmjerena na djecu koja pohađaju predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske obrazovne ustanove.

Plenković je u tom kontekstu podsjetio da su mandatu ove Vlade uvedeni i besplatni udžbenici i besplatan prijevoz i besplatan obrok za sve učenike osnovnih škola.

Rečeno - učinjeno! Reguliranje rada nedjeljom & besplatni obrok za svih 311.000 učenika u osnovnim školama!

Očuvanje identiteta, tradicije, kulture & jezika

Na kraju se osvrnuo na temu koja je izazvala veliki interes u javnosti, a to je priprema Zakona o hrvatskom jeziku:

- Da, Vlada podržava tu inicijativu Matice hrvatske. Ne, neće biti nikakvih penalizacija, nema zadiranja u privatnu komunikaciju ili ograničavanja sloboda književno- umjetničkog izražaja. Potrebno je jasno otkloniti raznorazne maliciozne spekulacije.

Matičin dokument dobra je polazna osnova, na njegovom temelju pripremit ćemo konačni prijedlog zakona te ga uputiti u javno savjetovanje i na usvajanje u Hrvatski sabor - dodao je:

- Hrvatski je jedan od službenih jezika EU-a i nacionalno nematerijalno dobro o kojem je država dužna skrbiti na sustavan način. Želimo da se naš jezik razvija, obogaćuje i ide u korak s potrebama suvremenog svijeta. Zakon imaju mnoge druge članice EU-a, a i u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. jasno je naglašeno očuvanje hrvatskoga identiteta te njegovanje tradicije, kulture i jezika.

Jedinstvena komemoracija u Jasenovcu

Na kraju uvodnog obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković još jednom je izrazio zadovoljstvo time što je ove godine održana jedinstvena komemoracija u Spomen-području Jasenovac.

Komemoracija u Spomen-području Jasenovac: Počast žrtvama & osuda zločina

A A A