Vijesti
4. 5. 2023.

Privrženi smo mediteranskoj suradnji, održivom urbanizmu, korištenju EU sredstava za razvoj & zelenijoj i digitalnijoj budućnosti!

3. konferencija ministara urbanizma Unije za Mediteran. PVRH Andrej Plenković: Hrvatska je i srednjoeuropska i podunavska i mediteranska zemlja koja ima 1.200 otoka i treću najdužu obalu na Sredozemlju - od gotovo 6.000 kilometara. Želimo je snažno pozicionirati u okvir mediteranske suradnje, u prostoru koji je kolijevka mnogih civilizacija i koji okuplja 800 milijuna stanovnika. Stoga je prije dvije godine RH postala članica skupine EUMED9, stoga i iskazujemo veliko zadovoljstvo da se ova ministarska konferencija - nakon Strasbourga 2011. i Kaira  2017. - održava upravo u Zagrebu. Održivi urbani razvoj predstavlja imperativ, a ne samo politički cilj!

„Klimatske promjene pogađaju sve zemlje Mediterana, a visoka koncentracija stanovništva na obalnim područjima, kao i otvorenost prema turizmu, čine nas izloženijima zagađenju mora i neodrživom iskorištavanju prirodnih resursa“ - također je istaknuo premijer Andrej Plenković otvarajući u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Treću ministarsku konferenciju Unije za Mediteran (Union for the Mediterranean - UfM) o održivom urbanom razvoju:

- Stoga upravo održivi urbanizam, kao imperativ i jedan od ključnih odgovora na te ugroze i rizike, može znatno pridonijeti stabilnosti i prosperitetu Sredozemlja, očuvanju okoliša i potencijala za buduće generacije, kao i društvenom razvoju i ekonomskoj dobrobiti cijele regije. I to svjedoči o važnosti ovog skupa.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Jačanje suradnje s mediteranskim partnerima

Hrvatska dodatno učvršćuje svoju opredijeljenost za jačanje suradnje s mediteranskim partnerima i razmjenu najboljih praksi za zeleniju, digitalniju i pravedniju budućnost urbanih prostora! - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

UfM okuplja čak 43 zemlje - 27 država članica Europske unije te 15 država Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Više na:

Promicanje ideje o održivom urbanizmu predstavlja imperativ, a ne samo politički cilj Unije za Mediteran

S POVJERENICOM ZA KOHEZIJU & REFORME

I povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira sudjelovala je na otvorenju zagrebačke konferencije UfM-a, izrazivši uvjerenje da će ona pridonijeti provedbi ciljeva Programa održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine.

Prije toga, povjerenica se u Banskim dvorima sastala s predsjednikom Vlade RH.

Hrvatska je 3. u EU-u po brzini provedbi reformi & povlačenja sredstava iz NPOO-a. Od 5,5 milijardi eura koja su nam na raspolaganju već smo dobili 40%!

Premijer Andrej Plenković je izdvojio da je Hrvatska je u 10 godina korištenja sredstava iz fondova EU-a ostvarila plus od više od 10 milijardi eura:

- Toliko je više novca iz Europske unije uplaćeno Hrvatskoj nego što smo mi uplatili u proračun EU-a. Iskoristit ćemo cijelu alokaciju Višegodišnjeg financijskog okvira, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i Fonda solidarnosti EU-a, što je snažan zamašnjak razvoju svih krajeva Lijepe naše.

A A A