Vijesti
5. 5. 2023.

Posljednji ispraćaj Nikice Valentića

Zagrebačko groblje Mirogoj. Obitelj Valentić, PVRH Andrej Plenković, ministri, saborski zastupnici, gospodarstvenici, znanstvenici, osobe iz javnog života… Hrvatska se oprostila od predsjednika Vlade RH koji je uveo nacionalnu valutu kunu i suzbio inflaciju tijekom velikosrpske agresije, na posljednji počinak ispratila svog premijera iz vremena Oluje. Počivao u miru Božjem! Sjednice i Hrvatskog sabora i Vlade započele su minutom šutnje, a u Banskim dvorima otvorena je Knjiga žalosti.

Gospodin Nikica Valentić ostavio je neizbrisivi trag u našoj političkoj povijesti. Dao je golemi doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske kao političar, pravnik i gospodarstvenik. Osobno sam ga poznavao i iznimno cijenio - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Sućut predsjednika Andreja Plenkovića u povodu smrti Nikice Valentića, hrvatskog premijera tijekom sudbonosnih dana Domovinskog rata

Počast na sjednici Vlade RH

Sjednica Vlade RH ovog je četvrtka započela minutom šutnje za Nikicu Valentića, a prije toga se premijer Plenković upisao se u Knjigu žalosti koja je otvorena ispred plavog salona Banskih dvora:

- Izgubili smo prijatelja, suradnika i državnika.

Knjiga žalosti bit će izložena u Vladi RH do ponedjeljka ujutro, kada će se prebaciti u Preporodnu dvoranu Narodnog doma, u kojoj će se održati komemoracija u organizaciji Vlade RH i Hrvatskog sabora.

Jedan od ključnih protagonista suvremene povijesti

I Hrvatski je sabor minutom šutnje odali počast Nikici Valentiću, koji bio ne samo predsjednik Vlade RH u vrijeme Oluje, nego i HDZ-ov zastupnik u dva mandata.

U govoru na početku saborske sjednice PHS Gordan Jandroković istaknuo je da ćemo g. Valentića pamtiti kao jednog od ključnih protagonista u stvaranju moderne Hrvatske i izgradnji državnih institucija:

- U njegovom je premijerskom mandatu donesen stabilizacijski program i uvedena hrvatska kuna. U ime zastupnica i zastupnika te u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut i duboko poštovanje obitelji, rodbini i prijateljima g. Valentića.

A A A