Vijesti
9. 5. 2023.

Razrađujemo posljednje detalje, 6. krug porezne reforme omogućit će hrvatskim građanima veće plaće. To je ono najvažnije

PVRH/PHDZ Andrej Plenković: Pojedini gradonačelnici pokušavaju predstaviti planirano povećanje plaća kao „političku smicalicu“. Inače "vape" za što manje poreza, a sada se protive rasterećenjima. Neka prvo iznesu stvarne brojke i objave koliko je ova Vlada pomogla te i dalje pomaže gradovima koje oni vode, pri čemu mislim i na subvencioniranje energenata. Osim toga, lokalnim su jedinicama prihodi od poreza na dohodak i prireza 2016. iznosili 10.6 milijardi kuna, dok su 2022. - zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji i porastu primanja - dosegnuli 17.7 milijardi! U prosjeku su im porasli za 70%. U našem je mandatu, naime, prosječna plaća porasla za 48%, a u onome SDP-ovu za samo - 2.8%.

Nakon redovitog sastanka vladajuće koalicije, održanog u Banskim dvorima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a stao je pred novinare.

„Parlamentarna većina čvrsta je i snažna, kao i do sada. Veselimo se daljnjoj suradnji s našim partnerima“ - poručio je Andrej Plenković.

Izdvajamo ključne naglaske iz njegove izjave na temu novog kruga porezne reforme:

Eksplozija prihoda lokalnih jedinica

Idućeg tjedna predstavit ćemo 6. krug porezne reforme koja će hrvatskim građanima omogućiti veće plaće. To je najvažnije. Razrađujemo posljednje detalje.

Apeliram na sve aktere da se još malo strpe prije nego što donesu „konačne zaključke“. Lokalne jedinice neće biti oštećene, no vrijedi iznijeti podatak da su im 2016. prihodi od poreza na dohodak i prireza iznosili 10.6 milijardi kuna, dok su 2022. - zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji i porastu primanja u našem mandatu - dosegnuli 17.7 milijardi! U prosjeku su im prihodi porasli za 70%.

Umjesto što neki gradonačelnici unaprijed izigravaju „žrtve“, mogli bi prvo objaviti koliko ova Vlada pomaže lokalnim jedinicama koje oni vode

Neka objave stvarne brojke o Vladinoj pomoći

Ovi gradonačelnici koji su sada jako borbeni, koji unaprijed glume „žrtve“ i sve predstavljaju kao „političku smicalicu“, neka prvo iznesu stvarne brojke i objave koliko je ova Vlada RH pomogla te i dalje pomaže jedinicama koje oni vode, pri čemu mislim i na subvencioniranje energenata.

Neki bi lokalni čelnici htjeli prikriti vlastitu nesposobnost. Reformu kojom će se povećati kućni budžeti naših sugrađana možemo samo pozdraviti!

Podsjetnik za „zaboravne“ gradonačelnike

Zgodno je slušati te gradonačelnike: inače "vape" za što manje poreza, a sada se protive rasterećenjima. Podsjećam ih da smo paketima zaštitnih mjera, ukupno vrijednim 6.8 milijardi eura, te ograničavanjem cijena struje i plina ne samo za građane, nego i za njihove lokalne jedinice, gospodarstvo, škole, vrtiće, domove, fakultete, vjerske zajednice… omogućili svima da mirno prezime i prebrode krizu.

Evo, u ponedjeljak su odlukom na Vladinoj telefonskoj sjednici goriva pojeftinila za 8 centi po litri, pala su ispod 10 kuna.

Znatno niže cijene goriva! Veliko pojeftinjenje i ukapljenog plina!

Sveobuhvatnim zaštitnim paketima spriječili smo ugrozu egzistencije hrvatskih obitelji, ne samo očuvali, nego i povećali broj radnih mjesta, kompanijama omogućili da premoste goleme izazove bez valova otpuštanja, a pritom imamo rast BDP-a od 6.3%.

Porast plaća u 7 godina veći od inflacije

Vrijedi ponoviti da je u našem mandatu prosječna plaća porasla za 48%, a u mandatu Zorana Milanovića i SDP-a za samo - 2.8%.

Kada se sve zbroji i podvuče crta, ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana viši je nego prije. Porast plaća u zadnjih sedam godina veći je nego kumulativna inflacija, tj. plaće su se podizale više nego što je iznosila godišnja inflacija.

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

A A A