Vijesti
13. 5. 2023.

Zar bi bilo bolje šutjeti i čekati da netko negdje nekog ubije, pa se onda čuditi da radikalizirane grupe i pojedinci postoje i kod nas?

SOA je spriječila dvije ekstremističke skupine koje su se htjele paravojno organizirati s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka. Prijetnje se stalno događaju, ne smijemo ih zanemarivati, podcjenjivati. Ne slažem se s tezom da o tome ne treba govoriti i „opterećivati građane“. Upravo obrnuto, mislim da to treba otkrivati javnosti, a ne tajiti, da treba ozbiljnije shvaćati u kakvom vremenu živimo, a ne - kao što su to činili i s desnog i s lijevog političkog spektra - relativizirati teroristički čin napada na Vladu RH. I na prosvjedu ispred sjedišta HDZ-a neki su nosili Molotovljeve koktele. Da, o tome treba govoriti, treba osvijestiti da postoje osobe koje prijete i čiji planovi nisu demokratskog karaktera.

Dva dana zaredom predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je, na upit novinara,  izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o postojanju radikalnih grupa koje su planirale na nasilni način srušiti demokratski izabranu vlast u Hrvatskoj.

Donosimo, objedinjeno, ključne naglaske iz njegovih istupa:

Bezuku je netko dao oružje, naučio ga pucati

Da, identificirane su i spriječene dvije ekstremističke skupine koje su se htjele paravojno organizirati - s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka.

Uostalom, svjedočili smo terorističkom napadu Danijela Bezuka na Vladu RH. Taj mladić to nije učinio sam od sebe, nego zbog ozračja i okružja u kojem je odrastao. Netko mu je dao oružje, netko ga je poticao i naučio pucati.

Nove prijetnje članovima Vlade RH

Imali smo sreću da Bezuk nije uspio u naumu, međutim, s prijetnjama smo i danas suočili. Evo, mogu otkriti da je jutros (12. svibnja - op. ur.) interventna policija došla pred Banske dvore zbog nove prijetnje i ministrima i meni osobno.

Moramo i dalje suzbijati takve skupine i pojedince, zato je SOA i objavila ovo izvješće - da se tome stane na kraj. Hrvatska je demokratska zemlja, u kojoj se poštuje vladavina prava, i sigurno je da oni koji bi željeli nasilnim putem rušiti vlast neće ostati neprimijećeni te da će država i njene službe djelovati. Djeluju cijelo vrijeme.

Napad na Banske dvore nije bio šala

Prijetnje se stalno događaju, ali ih ne smijemo zanemarivati, podcjenjivati. S njima se nosimo kao što se nose i druge države i drugi dužnosnici. Danas mi je ministar unutarnjih poslova otkrio (13. svibnja - op. ur.) da je jutros pet prijetnji upućeno policijskim postajama.

Ne slažem se s mistifikacijama da dužnosnici o tome ne bi smjeli govoriti, s tezom da time „samo opterećuju građane“. Upravo obrnuto, mislim da u današnje komunikacijsko doba to treba otkrivati javnosti, a ne tajiti, da treba pojašnjavati stvari i ozbiljnije shvaćati u kakvom vremenu živimo, a ne - kao što su činili neki i s desnog i s lijevog političkog spektra - relativizirati teroristički čin oružanog napada na Vladu. Nije to bila šala, nije netko bacio jaje.

Penava nastavlja suludo opravdavati teroristički čin na Markovu trgu. Za njega je to “dječja igra, šala, pošalica“!?

O tome treba govoriti!

Ponovit ću da je SOA identificirala dvije skupine s ciljem rušenja ustavnog poretka nasilnim putem. Prije nekoliko mjeseci i stranke koje su prosvjedovale ispred sjedišta HDZ-a imale su među sobom ljude s Molotovljevim koktelima. Nije to bilo prije 100 godina.

O tome treba govoriti, treba osvijestiti da postoje grupe i pojedinci koji prijete i čiji planovi nisu ni demokratskog ni miroljubivog karaktera. Zar bi bilo bolje šutjeti i čekati da netko negdje nekog ubije, pa se onda čuditi da radikalizacije ima i kod nas?

A A A