Vijesti
12. 5. 2023.

Na prostoru bivše tvornice glinice kod Obrovca puštena u rad najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj!

PVRH Andrej Plenković: „Ova investicija HEP-a, teška 6.9 milijuna eura, važna je poruka prilagodbe novom vremenu, u kojem veće korištenje obnovljivih izvora energije postaje - imperativ. Izgrađena na površini od 117.137 m2 i s 27.544 fotonaponskih modula, SE Obrovac godišnjom će proizvodnjom od 11.3 milijuna kWh zadovoljiti potrebe više od 3.500 kućanstava. Čestitam!“. Prema običaju koji je uveo od početka premijerskog mandata, Plenković je i ovaj odlazak na teren iskoristio za susret s članstvom HDZ-a. „Zašto smo i dandanas uvjerljivo najjača stranka? Zato što Izborni program 'Sigurna Hrvatska' i Program rada Vlade RH provodimo u djelo“.

HEP je u krizi odigrao ključnu ulogu, preuzeo golemi dio tereta na sebe i time omogućio da Vlada ograniči cijene struje za građane, gospodarstvo i lokalne jedinice - najavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanosti otvaranja Sunčane elektrane Obrovac:

- Dokapitalizacijom HEP-a moći ćemo nastaviti s ambicioznim ulaganjima u obnovljive izvore energije!

Dokapitalizacija i europskim sredstvima

U svom je obraćanju Andrej Plenković još naglasio da se u globalnoj krizama kao što je ova izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu potvrdilo koliko je važno imati nacionalnu, stratešku elektroenergetsku kompaniju u 100-postotnom državnom vlasništvu:

- Dokapitalizacija HEP-a neće ići samo iz Državnog proračuna RH, već ćemo iskoristiti i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Europski novac snažni je zamašnjak razvoja Hrvatske i njene zelene transformacije u ovom desetljeću!

Hrvatski građani mogu biti mirni. Cijene i struje i plina ostaju - iste! Donosit ćemo zaštitne mjere dokle god to bude potrebno!

SE STANKOVCI & TRANSFORMATORSKA STANICA ZADAR ISTOK

Nakon Obrovca, Plenković je posjetio i Poslovnu zonu u Stankovcima, gdje je otprije u pogonu još jedna HEP-ova sunčana elektrana, u koju je pak uloženo 3.5 milijuna eura i koja opskrbljuje 1.500 kućanstava.

Obišao je i Transformatorsku stanicu Zadar Istok u Bibinjama - kojom će se osigurati povećana potrošnja energije za pomorski terminal u Gaženici, istočni dio Zadra i zadarske otoke.

S ČLANSTVOM NA TERENU

Prema običaju koji je uveo od samog početka premijerskog mandata prije 7 godina, predsjednik Andrej Plenković gotovo svaki odlazak na teren iskoristi i za stranačke aktivnosti i susrete s članstvom HDZ-a diljem zemlje.

Tako se i danas podružio s našim članicama i članovima u Stankovcima, općini u Zadarskoj županiji, pa se potom spustio do Zadra kako bi sudjelovao na sjednici Županijskog odbora HDZ-a:

- I u 8. kalendarskoj godini mandata u Banskim dvorima uvjerljivo smo vodeća stranka, čime se malo tko u Europi može pohvaliti. A zašto? Zato što svoj Izborni program „Sigurna Hrvatska“ i Program rada Vlade RH provodimo u djelo!

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

Snažno uz građane i gospodarstvo

U svim smo krizama snažno stali te i dalje stojimo uz građane i gospodarstvo, pri čemu su ulaganja u ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske ostala jedan od temelja naše politike - dodatno je naglasio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A