Vijesti
30. 3. 2023.

Hrvatski građani mogu biti mirni. Cijene i struje i plina ostaju - iste! Donosit ćemo zaštitne mjere dokle god to bude potrebno!

(VIDEO) Andrej Plenković na 205. sjednici Vlade: Omogućavamo normalno funkcioniranje HEP-a, koji će ostati u 100% vlasništvu države. Nacionalna elektroenergetska kompanija, koja je na svoja leđa preuzela veliki teret limitiranja cijene struje u cilju zaštite standarda, dobit će prvo dioničarski zajam od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna kroz dokapitalizaciju. Snažni i stabilni HEP jamac je da ćemo i u budućnosti, ako zatreba, moći intervenirati te opet čvrsto stati uz građane i gospodarstvo. S već 4 golema paketa mjera u globalnoj energetskoj krizi ostvarili smo 3 ključna cilja: priuštive cijene plina, struje i goriva; očuvanje socijalne kohezije; sigurnost opskrbe. Tako ćemo i nastaviti sve dok prilike budu zahtijevale! Zajedno ćemo prebroditi ova turbulentna vremena i ostati na nogama.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme.

Pravodobni, izdašni & kalibrirani paket

Budući da od subote, 1. travnja, na snagu stupa 4. paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od rasta cijena zbog globalne energetske, prehrambene i inflatorne krize, Andrej Plenković je podsjetio da cijena plina ostaje ista sljedećih godinu dana, a struje do 30. rujna.

Znatno jeftiniji dizel & ukapljeni plin! A i niža cijena benzina!

Nastavlja se i regulacija cijena naftnih derivata:

- Osim toga, vrlo precizne, kalibrirane novčane potpore idu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tu se radi o svima koji primaju socijalne naknade, umirovljenicima, nezaposlenima, poljoprivrednicima, ribarima te svima onima koji su na bilo koji način u težem položaju.

Novim mjerama, vrijednim 1.7 milijardi €, nastavljamo štititi standard hrvatskih građana & nacionalnu ekonomiju!

Ponovio je da je paket vrijedan 1.7 milijardi eura, a da ukupni iznos potpora s ranijim paketima iznosi 6.4 milijarde eura:

- Politikom državnog intervencionizma Vlada čuva socijalnu koheziju, izbjegava socijalnu frakturu i nastoji da svi zajedno ovu krizu prođemo sa što manje poteškoća. Tako ćemo i nastaviti sve dok prilike budu zahtijevale!

HEP-u 900 milijuna eura

Kazao je da je dio tog sveobuhvatnog paketa i današnja odluka o davanje dioničarskog zajma od 400 milijuna eura Hrvatskoj elektroprivredi:

- To je prvi korak podrške nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji. Drugi dio je dokapitalizacija, o kojoj vodimo konzultacije s nadležnim službama Europske komisije. Ukupno se radi o 900 milijuna eura, što će HEP-u omogućiti normalno funkcioniranje.

Predsjednik Plenković istaknuo je da su sa svim mjerama koje je Vlada poduzimala ostvarena tri ključna cilja: priuštive cijene plina, struje i goriva; očuvanje socijalne kohezije; sigurnost opskrbe.

Zbog Schengena & eura još bolja turistička sezona

Od vanjskopolitičkih aktivnosti, izdvojio je da je Hrvatska krajem prošlog tjedna postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma, što je nastavak dublje integracije u europodručje:

- Hrvatska je time stekla dodatnu zaštitu, sigurnost i otpornost financijskog sustava i gospodarstva.

Izvanrednih izbora neće biti! Nastavljamo raditi ono za što smo i dobili povjerenje - ostvarivati strateške ciljeve, štititi građane i gospodarstvo & razvijati zemlju!

Osim toga, RH je postala punopravni partner SAD-a u programu Global Entry, a od nedjelje je u potpunosti integrirana u Schengenski režim, s obzirom da se on sada primjenjuje i u zračnim lukama:

- Sve upućuje na to da će zbog ulaska u europodručje i Schengenski prostor turistička sezona u Hrvatskoj biti odlična. Ponovno rekordna!

Ostvarili smo strateške ciljeve: Schengen, Pelješki most, euro, LNG terminal, Rafale. Misli li itko kako bi to uspjeli Milanović & njegovi destruktivni mališani?!

Kontinuirano unaprjeđujemo odnose s SAD-om

Premijer Plenković je naveo i da je Vlada RH sa SAD-om - kroz program financiranja stranih oružanih snaga - dogovorila potporu u iznosu od 140 milijuna dolara:

- Ta će sredstva biti iskorištena za nabavu novog naoružanja, između ostalog i nove eskadrile helikoptera. Kada povežemo i ukidanje viza i Global Entry i izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja i ovu novu pomoć za modernizaciju Hrvatske vojske, možemo reći da se odnosi sa SAD-om kontinuirano unaprjeđuju.

Podsjetio je i na nedavni posjet ministrice energetike SAD-a prilikom kojeg se razgovaralo o ulozi Hrvatske na novoj energetskoj karti Europe.

Potvrdilo se koliko je naša odluka o izgradnji LNG terminala bila dalekovidna! RH preuzima ključnu ulogu na energetskoj karti Europe!

Prijateljske države Hrvatska i Slovenija

Osvrnuo se i na radni susret sa slovenskim premijerom Robertom Golobom prije nekoliko dana na Brdu kod Kranja. Teme su bile suradnja u području prometa, energetike, gospodarstva i turizma, borba protiv ilegalnih migracija, rješavanje problema ribara s obzirom na još uvijek otvoreno pitanje razgraničenja na moru.

Dvojica premijera razgovarala su i o planovima o izgradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško te o mogućnostima koje pruža LNG terminal na Krku u opskrbi plinom zemljama srednje Europe.

Nastavljamo graditi odlične odnose sa Slovenijom. Proširenjem LNG terminala Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu!

Plenković je najavio da će slovenski premijer u prvi posjet Zagrebu stići tijekom svibnja.

Poboljšanje položaja osoba s invaliditetom

Od ostalih tema izdvojio je Zakon o osobnoj asistenciji, koji je ministar Marin Piletić danas predstavio Hrvatskom saboru u prvom čitanju:

- Radi se o paketu zakona iz područja socijalne politike. Nakon Zakona o osobnoj asistenciji, uslijedit će izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Ponovio je da je Vlada u ovom mandatu kontinuirano povećavala naknade i za osobe s invaliditetom, i za roditelje djece s poteškoćama, i za roditelje njegovatelje:

- Zakonom o osobnoj asistenciji proširuje se broj korisnika s 4.000 na 14.100, a izdvajanje u tu svrhu s 20 na 156 milijuna eura. Proširuju se, dakle, i opseg i prava i sredstva koja će se izdvajati za osobnu asistenciju. To je dugo očekivana i velika reforma koju provodimo u partnerstvu s civilnim društvom. Golema većina udruga koje se bave ovom tematikom itekako je zadovoljna sa zakonskim prijedlogom

Sve velike ciljeve ostvarujemo na dobrobit građana!

Program cjelodnevne škole

Na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na eksperimentalni program cjelodnevne škole:

- Radi se o javnom pozivu za 50 škola i očekuje se dobar odaziv. Cilj je podizanje kvalitete obrazovanja te ishoda i rezultata obrazovnoga sustava, čime će se mladi dobiti dobro opće znanje i posebna znanja te se kvalitetno prilagođavati za tržište rada.

BAČIĆ: Europski novac za obnovu iskoristit ćemo u roku!

Potpredsjednik Vlade za obnovu te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić:

- Iz Fonda solidarnosti ukupno je podneseno 629 milijuna € zahtjeva za nadoknadu sredstava, što čini 63% ukupne alokacije. Kako je već najavio predsjednik Plenković, vjerujemo da će sav bespovratni novac koji smo za obnovu dobili iz Fonda solidarnosti EU-a biti iskorišten u roku, do kraja lipnja.

Europska sredstva za obnovu bit će iskorištena u roku. U mandatu naše Vlade prosječna isplaćena plaća porasla je za čak 46%! Za vrijeme SDP-ove za samo - 5%

Izdvojio je i potpisivanje ugovora o zamjeni nekretnina sa sisačkim biskupom:

- Time je Hrvatska postala vlasnik 8.000 kvadrata na kojima će se izgraditi 35 drvenih montažnih visokoenergetskih kuća za zbrinjavanje sugrađana iz kontejnera. Kasnije će se iskoristiti za povećanje kapaciteta doma za starije i nemoćne.

A A A