Vijesti
17. 5. 2023.

Najnesposobniji gradonačelnici & notorni provokatori najglasnije se protive povećanju neto plaća vlastitih sugrađana!

Veća primanja za čak milijun Hrvata, a to se odnosi samo na mjeru o nižim mirovinskim doprinosima iz puno šireg paketa novog kruga porezne reforme, nisu baš „ništa“ - kako to lupetaju iz SDP-a i njihove frakcije pod nazivom MOST. Marko Primorac: „Neki lokalni čelnici unaprijed prijete poskupljenjima i lažno optužuju Vladu RH za 'otimanje' iako će novac od prireza moći nadoknaditi samostalnim utvrđivanjem stope poreza na dohodak. Dakle, ništa se ne 'uzima', ali se uspješnijim (grado)načelnicima, od kojih su mnogi već ukinuli prirez, nudi prilika da poreznim rasterećenjem, ako to znaju i žele, pridonesu podizanju plaća u sredinama koje vode.

Ni podizanje plaća za 15% ni veća primanja za čak milijun građana nisu baš „ništa“ - kako se to usuđuju tvrditi zlonamjerni Peđa Grbin i njegov još gori suradnik Nino Raspudić.

Na 3 načina povećavamo plaće, a ništa ne „otimamo“ lokalnim čelnicima! Nudimo im priliku da pridonesu porastu primanja svojih sugrađana!

To može biti „ništa“ samo za provokatore koji u životu nisu pomogli da se asfaltira makar odvojak, otvori makar radno mjesto i povuče makar euro iz fondova EU-a. Ali se ponašaju kao da su popili svu pamet svijeta.

Inače zagovaraju rasterećenja & lokalnu autonomiju

O 6. krugu porezne reforme i porastu plaća ponovno se oglasio ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac. Napomenuo je da političke opcije poput Centra, Možemo i SDP/MOST inače zagovaraju porezna rasterećenja i povećanje lokalne autonomije:

- Stoga sam mislio da će njihovi gradonačelnici i saborski zastupnici pozdraviti ovaj potez naše Vlade. I to ne samo zbog porasta primanja hrvatskih građana, nego i zbog daljnje fiskalne decentralizacije. Njihove su sada tvrdnje, međutim, neočekivane i u najmanju ruku neprimjerene.

Unaprijed glume „žrtve“ kako bi prikrili svoju nesposobnost

Primorac je istaknuo da neki gradonačelnici unaprijed izigravaju „žrtve“, prijete poskupljenjima te lažno optužuju Vladu za „otimanje“ iako će novac od prireza moći nadoknaditi - ako to nisu u stanju drukčije učiniti - samostalnim utvrđivanjem stope poreza na dohodak:

- Dakle, lokalnim se jedinicama ništa ne „uzima“, ali se uspješnijim čelnicima, od kojih su mnogi već ukinuli prirez, nudi prilika da poreznim rasterećenjem, ako to znaju i žele, pridonesu podizanju plaća vlastitih sugrađana. Pritom ću podsjetiti da su zahvaljujući kontinuiranom povećanju primanja u Hrvatskoj lokalne jedinice lani ostvarile suficit i rast prihoda od prosječno 25%, a ostvarit će ih i ove godine.

Neki bi lokalni čelnici htjeli prikriti vlastitu nesposobnost. Reformu kojom će se povećati kućni budžeti naših sugrađana možemo samo pozdraviti!

Zdrava konkurencija između gradova i općina

Želimo razviti zdravu konkurenciju između gradova i općina, da osim javnih dobara i usluga građanima nude i pripadajuće porezno opterećenje - zaključio je ministar financija.

Ilustracije: Jutarnji list & Novi list

A A A