Vijesti
15. 5. 2023.

Na 3 načina povećavamo plaće, a ništa ne „otimamo“ lokalnim čelnicima! Nudimo im priliku da pridonesu porastu primanja svojih sugrađana!

(VIDEO) Andrej Plenković o Širem predsjedništvu HDZ-a: Iznio sam konture 6. kruga porezne reforme. 1. Država će na sebe preuzeti dio mirovinskog doprinosa za građane s nižim i srednjim prihodima. 2. Podiže se osobni odbitak. 3. Ukida se prirez, ali će lokalne jedinice imati pravo da ono što je nekad bio prirez dodaju na porez na dohodak. Tako da su teze o „uzimanju“ zlonamjerne i manipulirajuće. Neki gradonačelnici unaprijed glume „žrtve“ kako bi prikrili svoju nesposobnost. A Milanović? Podižemo i plaće i zaposlenost, gospodarstvo raste, ali on ostaje lažljivi huškač! Baš me zanima bi li govorio o „maltretiranju javnosti“ da je Pantovčak - umjesto Banskih dvora - bio meta terorističkog napada.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a predsjednik naše stranke i naše Vlade stao je pred novinare.

Donosimo ključne naglaske iz izjave Andreja Plenkovića i njegovih odgovora na pitanja okupljenih novinara:

Hoće li (grado)načelnici pridonijeti povećanju plaća?

Novi krug porezne reforme predstavit ćemo javnosti idućeg tjedna, a o konturama sam izvijestio nacionalno vodstvo stranke. Tri su načina na koji ćemo povećati plaće.

Prvi, država će na sebe preuzeti dio mirovinskog doprinosa za građane s nižim i srednjim prihodima. Time će im na račun automatski leći više novca iz bruto plaće. Drugi, podiže se osobni odbitak.

Razrađujemo posljednje detalje, 6. krug porezne reforme omogućit će hrvatskim građanima veće plaće. To je ono najvažnije

Treći, ukida se prirez, ali će lokalne jedinice, iako su lani zabilježile veliki suficit, imati pravo da ono što je nekad bio prirez dodaju na porez na dohodak. Jednostavan primjer: u gradu ili općini u kojoj je prirez bio 10% porez na dohodak više neće iznositi 20, nego 22%. 20% plus 10% = 22%.

Agilnije lokalne vlasti, međutim, moći će odrediti stopu od 21 ili čak 20%, čime će same pridonijeti porastu plaća sugrađana. Dakle, potičemo konkurenciju među lokalnim jedinicama tako što im omogućavamo, nudimo priliku, da dobrim radom i odgovornim upravljanjem pridonesu porastu primanja svojih sugrađana.

Iz navedenog i sami možete zaključiti da su teze o „otimanju“ zlonamjerne i manipulirajuće. Neki lokalni čelnici unaprijed glume „žrtve“ kako bi prikrili vlastitu nesposobnost. Mi smo Vlada koja je od prvog dana radila na fiskalnoj decentralizaciji i povećanju prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.

Umjesto što neki gradonačelnici unaprijed izigravaju „žrtve“, mogli bi prvo objaviti koliko ova Vlada pomaže lokalnim jedinicama koje oni vode

Poboljšane procjene gospodarskog rasta

Drago nam je što je i Europska komisija poboljšala prognoze rasta BDP-a RH u 2023. godini, svrstavši nas u sami vrh EU-a. Ali, smatramo da su prognoze Vlade RH preciznije: mi najavljujemo rast od 2.2%, a Bruxelles od 1.6%.

S obzirom na sve benefite članstva u eurozoni i Schengenu, nezapamćena europska sredstva za razvojne projekte i reforme, golemi skok investicija i rekordne turističke rezultate, čvrsto sam uvjeren da će se naša procjena pokazati - ispravnijom.

Zašto Milanović stalno uznemiruje javnost?

Milanović? Taj huškač već godinama laže o meni i mojoj obitelji. Baš me zanima bi li govorio o „maltretiranju javnosti“ i „medijskom showu“ da je Pantovčak - umjesto Banskih dvora - bio meta terorističkog napada.

Zar bi bilo bolje šutjeti i čekati da netko negdje nekog ubije, pa se onda čuditi da radikalizirane grupe i pojedinci postoje i kod nas?

SOA je identificirala i spriječila dvije oružane skupine koje su planirale nasilno srušiti ustavni poredak i smijeniti demokratski izabranu vlast, s čime je dobro upoznat i bliski Milanovićev prijatelj Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Ne „uznemirujem“ ja javnost radi sebe, nego kako bi se osvijestila činjenica da u hrvatskom društvu postoje i takve radikalizirane osobe.

Jalova oporba se - šlepa

Oporba? Nije im lako kada vide da Hrvatska raste, da ima najveći broj radnih mjesta ikad, da proširuje LNG terminal, da je zahvaljujući euru i Schengenu prerasla u još privlačniju turističku destinaciju i atraktivniju zemlju za ulaganja… Preostaje im samo podmetati nogu i zazivati prosvjede.

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

Država će pomoći poplavljenim područjima

U stalnom smo kontaktu sa županijama koje su pogodile poplave. Sve su službe na terenu, dodatno je angažirana Hrvatska vojska. Kao i uvijek do sada, država će pomoći u saniranju šteta od elementarnih nepogoda.

Plenković o posljedicama poplava razgovarao s županima Androvićem i Longinom

Izborne jedinice - u roku & na vrijeme

Vlada će napraviti ono što je zatražio Ustavni sud - novi zakon o izbornim jedinicama bit će donesen u roku. Nakon što ga vrlo skoro prezentiramo, bit će poslan na javno savjetovanje, a potom će u Hrvatskom saboru ići pred nadležne odbore te će na plenarnim sjednicama proći prvo i drugo čitanje. Svi će moći dati komentare.

Zakon će se usvojiti dovoljno vremena prije redovitih parlamentarnih izbora 2024. godine. Ustavni će sud biti zadovoljan jer će „težina“ zastupnika iz svake izborne jedinice odgovarati plus ili minus pet posto onome što je demografska realnost Hrvatske.

A A A