Vijesti
17. 5. 2023.

Ujedinjeni u obrani zajedničkih demokratskih & civilizacijskih vrijednosti, ujedinjeni u solidarnosti & podršci Ukrajini!

Giorgia Meloni, Emmanuel Macron, Rishi Sunak, Olaf Scholz, Andrej Plenković… čelnici 46 europskih zemalja, šefovi država i premijeri, okupili su se na Islandu, u Reykjaviku, na dvodnevnom 4. samitu Vijeća Europe kako bi uputili, još jednom, snažnu poruku potpore Ukrajini. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a najavio je da Hrvatska pristupa Međunarodnom ugovoru o Registru šteta koje je prouzročila ruska agresija. Kroz taj će se pravni mehanizam verificirati i registrirati sve ratne štete, enormne, koje Ukrajina bude prijavila, a zapadni partneri i saveznici naći će način da se one kompenziraju.

„Radi se o reparaciji, a ne o donacijama za obnovu Ukrajine nakon što oslobodi okupirane teritorije. I Hrvatska je bila žrtva agresije, one velikosrpske, i nitko od nas Hrvata ne zna bolje kroz što sada prolazi prijateljski ukrajinski narod!“ - poručio je premijer Andrej Plenković iz Reykjavika, na kraju sastanka na vrhu Vijeća Europe (Council of Europe):

- Posebno je izdvojeno pitanje prava djece s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud (International Criminal Court - ICC) izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju. Temeljne vrijednosti su napadnute. Sloboda je napadnuta. Demokracija je napadnuta.

Podržavat ćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno!

Samit je bio važan - nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a - i za reafirmaciju vrijednosti demokracije, vladavine prava, poštivanja institucija, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda u ovome novom, izazovnom vremenu:

- Glavna poruka Deklaracije koju smo usvojili nedvosmislena je i jasna: ujedinjeni u obrani zajedničkih demokratskih i civilizacijskih vrijednosti, ujedinjeni u osudi ruske agresije, ujedinjeni u solidarnosti i podršci Ukrajini.

Stajati uz Ukrajinu znači stajati na pravoj strani povijesti! Ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene!

Nastavit ćemo podržavati ukrajinski narod koliko god bude potrebno! Zauzimamo se za utemeljenje posebnog suda za ratne zločine počinjene u Ukrajinu - zaključili su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na kraju samita na kojem je, videovezom, sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

GLAVNA TAJNICA - NAŠA MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

Godinu dana nakon što su isključili Rusku Federaciju, predstavnici 46 država članica Vijeća Europe - među kojima su i sve članice Europske unije - sastali su se na tek 4. samitu u gotovo 75 godina postojanja te paneuropske organizacije.

Premijer Plenković je podsjetio da je upravo Island - u prosincu 1991. - bio prva članica Vijeća Europe koja je priznala Republiku Hrvatsku: 

- Činjenica da smo danas tu, u Reykjaviku, nešto više od 30 godina poslije, a da je bivša ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade RH Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, to je zaista lijepa i pozitivna priča za Hrvatsku.

Hrvatska je postala punopravna članica Vijeća Europe 6. studenog 1996. godine, a sami je Plenković bio dio diplomatskog tima koji je radio na našem ulasku u tu organizaciju.

A A A