Vijesti
16. 5. 2023.

Stajati uz Ukrajinu znači stajati na pravoj strani povijesti! Ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene!

(PHOTO) Ivan Malenica iz Kijeva, Buče i Irpinja: Hrvatska će svojim iskustvom i znanjem pružati podršku Ukrajini u procesuiranju ratnih zločina te joj i dalje pomagati na europskom putu. S kolegom ministrom Malyuskom i glavnim ukrajinskim tužiteljem Kostinom razgovarao sam o izazovima u prikupljanju dokaza, uspostavi sustava potpore žrtvama i svjedocima te funkcioniranju pravosudnog sustava, zatvora i probacije u okolnostima rata i ruske agresije. Naši eksperti već mjesecima na terenu pomažu u provođenju istraga, a u Zagrebu će se u lipnju održati radionica za ukrajinske tužitelje i istražitelje.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica boravio je u službenom posjetu Ukrajini, tijekom kojeg se sastao s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Maliuskom i glavnim ukrajinskim tužiteljem Andriyem Kostinom te obišao herojske gradove Buču i Irpinj.

Obljetnica oslobođenja Buče: Zločini moraju biti kažnjeni! Jer bez pravde nema trajnog mira

Hrvatska pomaže svojim iskustvom

Glavne teme bilateralnih susreta bile su razmjena iskustva i jačanje suradnje u području procesuiranja ratnih zločina i zločina agresije - izvijestio je Malenica:

- Razgovarali smo o izazovima u provođenju istraga o ratnim zločinima, prikupljanju dokaza i izgradnji kvalitetnog sustava potpore žrtvama i svjedocima, kao i o organizaciji rada sudova te funkcioniranju pravosudnog sustava, zatvora i probacije u okolnostima rata i ruske agresije.

Jedinstveni europski odgovor na rusku agresiju & nastavak snažne potpore Ukrajini na njenom putu povratka teritorijalnog integriteta!

Naši stručnjaci već su u Ukrajini

Malenica je naglasio da ovaj posjet nije samo znak solidarnosti s patnjom ukrajinskog naroda, već odraz predanosti Hrvatske da se sankcioniraju počinjeni zločini:

- Kao država na čijem je tlu grubo kršeno međunarodno pravo i na čijem su tlu počinjeni mnogobrojni ratni zločini, Hrvatska itekako razumije kroz što Ukrajina prolazi. Zato i pomažemo. Naši stručnjaci tu su već mjesecima, pomažu ukrajinskim tužiteljima. Nažalost, procesuiranje zločina počinjenih za vrijeme agresije kompleksan je i dug proces. Svojom ekspertizom želimo pomoći Ukrajini da provodi učinkovite i poštene procese.

Na pravoj strani povijesti!

Hrvatska je u siječnju, u okviru Formule za mir, Ukrajini ponudila pomoć i u području uspostave teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka (mirna reintegracija, postkonfliktna tranzicija, skrb o veteranima, model traženja nestalih osoba) te uspostave pravde (osiguranje odgovornosti za ratne zločine) - podsjetio je naš ministar pravosuđa i uprave:

- Postkonfliktna tranzicija bit će jedan od najvećih izazova Ukrajine, a za njenu je uspješnost preduvjet to da pravda bude zadovoljena. Budućnost ukrajinskog društva gradit će se na istini. Zato zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene. Međunarodna zajednica u tom procesu treba imati važnu ulogu.

Ukrajincima i Hrvatima jednako bolno zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Škabrnje!

Stajati uz Ukrajinu u ovim teškim trenucima, znači stajati na pravoj strani povijesti! - zaključio je Ivan Malenica.  

TUŽITELJSKA RADIONICA

S ukrajinskim glavnim tužiteljem Andriyem Kostinom Malenica je razgovarao i o radionici za ukrajinske tužitelje i istražitelje s ciljem prenošenja iskustava u procesuiranju ratnih zločina

Tužiteljska radionica održat će se krajem lipnja u Zagrebu.

IRPINJ & BUČA

U pratnji ukrajinskog ministra pravosuđa Maliuske, Malenica je položio vijenac na Zidu sjećanja za pale za Ukrajinu u Kijevu, da bi potom otišao u Buču, gdje je s gradonačelnikom Anatolyem Fedorukom obišao masovnu grobnicu civila stradalih u ruskoj agresiji. Posjetio je i grad Irpinj.

- Bolno je bilo posjetiti herojske gradove Buču i Irpinj. Iza agresije su ostale žrtve; ubijeni civili, obitelji i porušene lokalne zajednice. Ovakvi zločini pokazuju razmjere ruske agresije koja ne smije ostati  neprocesuirana. Žrtve zaslužuju pravdu. Neka im je vječna hvala i slava - poručio je ministar Malenica.

Andrej Plenković zastupnicima Vrhovne rade: Čvrsto stojimo uz vas, na strani pravde i istine! Slava Ukrajini!

A A A