Vijesti
30. 5. 2023.

Hrvatska je danas poštovana zemlja osnaženog međunarodnog položaja - čvrsto u jezgri europskog projekta razvoja, mira, suradnje i solidarnosti!

(VIDEO) Koncert u povodu Dana državnosti i 10. obljetnice našeg EU članstva. PVRH Andrej Plenković: Prije 33 godine, poslije četiri i pol desetljeća komunizma, hrvatski je narod imao prigodu glasovati na demokratskim izborima te je konstituiran prvi višestranački Hrvatski sabor, što je bio početak puta stvaranja suvremene, slobodne i međunarodno priznate RH. I danas se s ponosom prisjećamo vizionarskih poteza dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu spriječili plan velikosrpskog agresora da otme naš teritorij. Koristeći nikad čvršći međunarodni položaj RH lakše realiziramo nacionalne ciljeve. Još jednom svima čestitam Dan državnosti!

Koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano su obilježeni Dan državnosti i deseta obljetnica hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Dan državnosti - jedini & istinski! A opet ga je bojkotirao iskompleksirani detuđmanizator Milanović…

Tom je prigodom, pozdravljajući nazočne, predsjednik Vlade RH i HDZ-a istaknuo da je konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora bilo ishodište svih kasnijih događaja - od Božićnog Ustava 1990. i referenduma u svibnju 1991. do prijelomnih odluka 25. lipnja i 8. listopada 1991. godine:

- U konačnici, to je vodilo i do međunarodnog priznanja 15. siječnja 1992. godine, a sve je bilo okrunjeno u svibnju članstvom Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Jedinstveno razdoblje za hrvatski narod

Andrej Plenković je dodao da su protekla tri desetljeća za hrvatski narod bila jedinstveno povijesno razdoblje:

- U prekretničkim trenucima za europski kontinent ostvarili smo svoju slobodu, neovisnost i samostalnost. Stoga se i danas trebamo prisjetiti vizionarskih i državničkih poteza prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, tadašnjih saziva sabora i vlada, a iznad svega odlučnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su nas obranili u pravednome Domovinskom ratu. Možemo se s ponosom osvrnuti na ta vremena.

Schengen i europodručje

Napomenuo je i da možemo biti zadovoljni što smo upravo u desetoj godini članstva u Europskoj uniji realizirali dva cilja dublje integracije - Schengenski prostor i europodručje:

- To znači da smo čvrsto u jezgri kontinentalnog europskog projekta mira, razvoja, suradnje i solidarnosti, da smo poštovani i uvaženi od naših partnera te da koristeći taj osnaženi međunarodni položaj lakše i brže realiziramo zadaće i ciljeve. Ti su ciljevi, prije svega, gospodarski napredak, socijalno blagostanje, ravnomjerni regionalni razvoj i snažne demokratske institucije.

U 10 godina članstva Hrvatska je korištenjem EU sredstava u plusu više od 10.5 milijardi €. Snažna je to poluga razvoja i rasta!

Sigurna zemlja, otporna na krize

Istaknuo je da su hrvatska država i sve njene sastavnice u okolnostima pandemije koronavirusa i posljedica brutalne ruske agresije na Ukrajinu pokazale otpornost, snagu, žilavost i agilnost:

- Uspjeli smo odoljeti svim tim izazovima bez društvenih raspuknuća i socijalnih nemira. Na čvrstim temeljima gradimo zadovoljnu Hrvatsku zadovoljnih građana, i to unatoč krizama bez presedana.

S čvrstim osloncem u Tuđmanovoj i Šuškovoj baštini te narodnjačkim i domoljubnim vrijednostima, istodobno smo okrenuti budućnosti i suvremenim izazovima!

Hrvatski premijer pozvao je sve da u godinama koje dolaze iskoristimo goleme mogućnosti koje nam nudi osnaženi međunarodni položaj:

- Hrvatska je danas snažna, vjeruje u sebe, poštuje svoju prošlost i vjeruje u kvalitetniju budućnost. Samo zajedništvom hrvatski narod i svi koji žive u ovoj zemlji mogu biti sigurni da će ostvariti ciljeve koji su pred nama.

A A A