Vijesti
2. 6. 2023.

JASAN TREND: Hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste, a inflacija pada već 6. mjesec zaredom!

(VIDEO) Andrej Plenković na 222. sjednici Vlade RH: U 1. kvartalu 2023. ostvaren je rast od 2.8%, što nas ubraja u vodeće zemlje EU-a. No u nadolazećim tromjesečjima očekujemo još bolje rezultate! S obzirom na pozitivne efekte ulaska u Schengen i eurozonu, koji su Hrvatsku učinili još atraktivnijom za turiste i investitore, već sad možemo najaviti da će BDP narasti znatno više od prognoziranih 2.2%. Imamo i najnižu inflaciju od ožujka 2022. godine. Činjenica je da su na inflatorne pritiske najmanje utjecale cijene energenata, koje je upravo Vlada „zamrznula“ te ih učinila pristupačnim građanima, gospodarstvu i - što neki „zaboravljaju“ - lokalnim jedinicama. Branko Bačić: U manje od 4 mjeseca iselili smo 4 kontejnerska naselja, a korisnike ostalih 7 naselja u potpunosti ćemo stambeno zbrinuti najkasnije do kraja srpnja.

„Cijene plina, struje i goriva ostale su nepromijenjene, u pojedinim su slučajevima čak i niže. Stvorili smo temelje ZA obuzdavanje inflacije, stoga i od poslovne zajednice očekujemo da se ponaša racionalno i solidarno te da pridonese dobrobiti sugrađana“ - također je otvarajući sjednicu poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Po običaju, premijer Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na aktualne teme. Krenimo od početka.

Godišnji rast bit će veći od najoptimističnijih očekivanja

Pod prvo, izdvojio je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku o gospodarskom rastu u prvom kvartalu 2023. godine. Kazao je da se iz dosadašnjeg iskustva može zaključiti da će rast i u drugom, pa i trećem i četvrtom tromjesečju:

- S obzirom na sve pozitivne efekte ulaska u Schengen i uvođenja eura, koji su Hrvatsku učinili još atraktivnijom za strane turiste i inozemne investitore, već sad možemo najaviti da će BDP na godišnjoj razini narasti znatno više od prognoziranih 2.2%.

Očekujemo još veći rast BDP-a u 2. i 3. kvartalu ove godine

Ključni doprinos Vlade RH smanjenju inflacije

Istodobno je inflacija u svibnju iznosila 7.9%, što je znatno smanjenje u odnosu na travanj - nastavio je Plenković:

- Isto tako, to je najniža inflacija od ožujka 2022. godine. Vidi se jasan trend opadanja inflacije na mjesečnoj bazi, dok nam gospodarstvo kontinuirano raste, već 9 mjeseci zaredom.

Hrvatska raste - već 9 kvartala zaredom! I to više nego dvostruko snažnije od EU prosjeka!

Posebno je istaknuo činjenicu da su na inflatorne pritiske najmanji utjecaj imale cijene energenata:

- Upravo je ova Vlada donosila zaštitne mjere koje su „zamrznule“ cijene plina i struje, a čak i smanjile cijene naftnih derivata. Učinila smo ih pristupačnima građanima, gospodarstvu i - što neki „zaboravljaju“ - lokalnim jedinicama.

Svaka dobra vijest za Hrvatsku i Hrvate loša je za zlonamjernu oporbu

Dali smo svoj doprinos obuzdavanju inflacije, stoga i od poslovne zajednice očekujemo da se ponaša racionalno i solidarno te da pridonese dobrobiti sugrađana - podcrtao je hrvatski premijer.

Da nije bilo mjera Vlade RH, struja bi za kućanstva poskupjela 96%, a plin 70%. I to je najbolji odgovor kritikantskoj oporbi

Konstruktivni dijalog sa sindikatima

Najavio je da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, a u sklopu toga i posebni sastanak sa sindikatima:

- Nadležni ministri vode dijalog s predstavnicima sindikata. U kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama u državnim i javnim službama, mislim da ćemo u duhu zajedničkog razumijevanja i dogovora s našeg zadnjeg sastanka od prije tjedan dana pronaći rješenje s kojim će svi biti zadovoljni.

Piletić: Novi Zakon o plaćama rješenje je za niske plaće u državnim i javnim službama

Summit EPC-a u Moldovi: sigurnost, energetika i povezivost

Od međunarodnih aktivnosti izdvojio je sudjelovanje na sastanku o globalnoj sigurnosti u Bratislavi, na kojem su glavne teme bile Ukrajina i energetska sigurnost.

Podsjetio je i na sudjelovanje na 2. sastanku Europske političke zajednice u Moldovi:

- Takav paneuropski skup, koji čini 51 zemlja, u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu daje prigodu za približavanje zajedničkih stajališta i budućih poteza što većem broju zemalja. Glavne teme skupa bile su sigurnost, energetika i povezivost.

Plenković: Šaljemo poruku ohrabrenja i poticanja Moldove na daljnje reforme na njenom putu prema Europskoj uniji

Štitili smo prava i interese svojih državljana …

Osvrnuo se i na oslobađajuću odluku Visokog suda u Ndoli za osam hrvatskih državljana koji su u Zambiji proveli šest mjeseci:

- Sutkinja je u odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano ni da su dokumenti o posvojenju lažni. Od trenutka pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska je država štitila prava i interese svojih državljana.

… poštujući Ustav, međunarodne propise i zambijsko pravosuđe

Dodao je da je Vlada to činila pružajući hrvatskim državljanima konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje te humano postupanje:

- Pritom su poštovani Ustav RH, međunarodni propisi te zambijsko pravosuđe. Osim prava punoljetnih hrvatskih državljana, štitili smo i prava četvero djece koja su prošla postupak te stekla naše državljanstvo.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Od ostalih tema izdvojio je testiranje sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, koje kreće od sutra:

- Provodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova, a građani će na svoje mobitele dobiti SMS poruke.

Božinović: Uskoro novi sustav uzbunjivanja SMS porukama upozorenja

BAČIĆ: Već sada smo za 40 milijuna eura premaši previđena sredstva iz FSEU-a!

Na otvorenom dijelu sjednice potpredsjednik Vlade RH za obnovu Branko Bačić naglasio je da su manje od četiri mjeseca njegovog mandata iseljena četiri kontejnerska naselja, a da će se korisnike preostalih sedam naselja u potpunosti stambeno zbrinuti najkasnije do kraja srpnja.

Također je izvijestio da je na obnovi privatnih kuća trenutačno otvoreno 1.004 gradilišta:

- Što se tiče javnih zgrada i infrastrukture, iz dana u dan povećavamo iskorištenost bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a. I to rapidno! U ponedjeljak smo za zagrebački potres bili na 643 milijuna eura, a danas smo već na - 657! Od ukupno 684 milijuna eura za koja se u tu svrhu Vlada izborila preostaje nam realizirati još samo 27 milijuna, što ćemo učiniti dosta prije zadanog roka, tj. kraja lipnja.

Bespovratna europska sredstva za obnovu i Zagreba i Banovine bit će u potpunosti iskorištena, i to dosta prije roka!

Za petrinjski smo pak potres ne samo odavno iskoristili alokaciju u iznosu od 319 milijuna eura, nego smo je i debelo premašili. S današnjim smo danom na 386 milijuna! - napomenuo je Bačić:

- Podvucimo crtu. U ukupnom smo iznosu realizirali milijardu i 43 milijuna eura iz FSEU-a, što znači da smo već sada prešli previđena sredstva za 40 milijuna. No to nije sve! Osigurali smo u Državnom proračunu dodatna i dostatna sredstva kako bi se nastavilo s konstrukcijskom obnovom te još milijardu i 184 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje cjelovite obnove.

Obnova se - zahuktala!

A A A