Vijesti
5. 6. 2023.

Dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi o privremenom dodatku na plaće. Porast će već od lipnja za 60-100 € neto!

PVRH Andrej Plenković: Nakon što uskoro potpišemo Memorandum o razumijevanju, Vlada će i formalno donijeti Odluku o isplaćivanju dodatka za 219.000 službenika, uključujući i pravosudne. Onima s najnižim primanjima plaća će se podići za cca 100 € neto, za 80 € povećat će se onima s koeficijentima od 1.111 do 1.523, a od 1.530 do 1.867 za 60 €. Vodimo se krilaticom „više daje tko brzo daje“. Dogovor je postignut u kontekstu izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika, koji za nekoliko dana ide u javno savjetovanje. Taj veliki reformski zahvat trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja. Također smo utvrdili da će se regres od 300 € primjenjivati na sve, i to već za ove godišnje odmore.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je radni sastanak s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Međusobno razumijevanje & dijalog

Andrej Plenković je podsjetio na sastanak otprije dva tjedna, na kojem je nakon analize ekonomske, socijalne i financijske situacije u Hrvatskoj zaključeno da je potrebno pronaći rješenja kojima bi se poboljšala financijska, materijalna i socijalna situacija zaposlenika u državnim i javnim službama:

- Na tragu takvog promišljanja, međusobnog razumijevanja i iskrenog dijaloga odlučili smo potpisati Memorandum o razumijevanju, čiji će rezultat biti donošenje formalne Odluke o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike i namještenike, uključujući i one pravosudne. Dogovor je postignut u kontekstu novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika, koji za nekoliko dana ide u javno savjetovanje. Taj veliki reformski zahvat trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja.

Piletić: Novi Zakon o plaćama rješenje je za niske plaće u državnim i javnim službama

Ovdje se radi o privremenoj odluci s trajnim efektom, jer će biti ugrađena u buduće plaće temeljem novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika - napomenuo je.

Najviše onima s najnižim primanjima

Hrvatski je premijer pojasnio da današnji dogovor o dodatku na plaće obuhvaća čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama:

- Onima s najnižim primanjima plaća će se podići za cca 100 € neto. Dakle, za gotovo 20 posto. Za 80 € povećat će se pak onima s koeficijentima od 1.111 do 1.523, a od 1.530 do 1.867 za 60 €. Vodimo se krilaticom „više daje tko brzo daje“. To je ozbiljno povećanje, koje još jednom potvrđuje našu zajedničku želju da posebno pomognemo onima koji imaju najniža primanja. Slična je logika i kod porezne reforme koju provodimo.

Oporba po tko zna koji put puca u prazno. Pa nećemo im se valjda ispričavati zato što su naše mjere urodile plodom & zato što ćemo opet podići plaće!

Dodao je da će se dodatak, na prijedlog predstavnika sindikata, primjenjivati za plaću u lipnju, a koja će biti isplaćena u srpnju.

Regres od 300 eura za sve zaposlenike

Predsjednik Vlade i HDZ-a naveo je da će tom odlukom o povećanju plaća biti obuhvaćeni i pravosudni službenici.

Što se tiče regresa, podsjetio je da je Vlada dogovorom podigla regres s 232 eura na 300 eura za članove sindikata, a 250 eura za sve ostale:

- Ustavni se sud ne slaže, međutim, s tom razlikom između članova sindikata i ostalih zaposlenika. Stoga smo danas dogovorili da se regres od 300 eura primjenjuje na - sve! Želimo napraviti iskorake kojima ćemo pomoći da kupovna moć hrvatskih građana te njihova socijalna i ekonomska situacija bude bolja.

Veća materijalna prava! Potpisani su dodaci kolektivnih ugovora za državne i javne službe

430 milijuna eura godišnje za veće plaće

Odgovarajući na pitanja novinara, Andrej Plenković je naveo da će se na godišnjoj razini za veće plaće službenika i namještenika izdvajati oko 430 milijuna eura:

- Do kraja ove godine izdvojit ćemo nešto više od 240 milijuna eura. Oko 100.000 službenika dobit će 100 eura povećanja plaće.

Povećavanje primanja, maksimalno korištenje europskog novca za obnovu & nastavak pozitivnih gospodarskih trendova!

Novinarima je kazao i da će ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica razgovarati s predstavnicima sindikata službenika i namještenika u pravosuđu:

- Vjerujem da će im pojasniti efekte zajedničkog dogovora, a koji će se primijeniti i na njih.

Najsindikalniji način pristupa dosad

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem naglasila je da je „premijer Plenković uvidio da je potrebno pronaći jedinstveno rješenje za sve zaposlenike unutar javnog i državnog sektora“:

- To je dosad najsindikalniji način pristupa. Svi su naši pojedinačni zahtjevi ovim pristupom zadovoljeni, s tim da se najviše računa vodilo upravo o kategorijama zaposlenika s najnižim primanjima.

A A A