Vijesti
19. 5. 2023.

Veća materijalna prava! Potpisani su dodaci kolektivnih ugovora za državne i javne službe

PVRH Andrej Plenković: U socijalnom dijalogu dogovorili smo povećanje regresa za namještenike i službenike. Od 2024. prvi put će im država isplatiti i godišnju nagradu za uskršnje blagdane. Rast plaća, zaposlenosti i životnog standarda naš je trajni prioritet. Cilj je da politikom socijalne kohezije zajedno prebrodimo ova krizna vremena. Hrvatska danas ima oko 99.560 nezaposlenih, što je najmanje od 1982. godine, a istodobno imamo oko 1.66 milijuna zaposlenih, što je najveći broj ikad. Unatoč uzastopnim i velikim krizama, u našem je mandatu prosječna plaća porasla 48%, minimalna plaća čak 70%, a prosječne mirovine 37%.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sudjelovao je na potpisivanju - punim nazivom - Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u javnim službama te Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike.

Dodacima je utvrđeno povećanje regresa na 300 eura za članove, odnosno na 250 eura za nečlanove sindikata.

U svom govoru u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Andrej Plenković je istaknuo da je postignut dogovor da će se za iduću, proračunsku 2024. godinu, pokrenuti pregovori o uskrsnici, novom pravu za službenike i namještenike. „O njemu se bilo govorilo, ali se do sada sindikalna i Vladina strana nisu usuglasile“.

Donosimo ključne poruke iz njegovog obraćanja:

Najviše zaposlenih, a najmanje nezaposlenih

Dogovorili smo povećanje regresa, što pokazuje kontinuitet politike naše Vlade koja u okviru socijalnog dijaloga pokušava osigurati što više prava za službenike i namještenike te im povećavati plaće što je više moguće.

Svjesni smo nezadovoljstva članova nereprezentativnih sindikata, ali je potrebno - uz kontinuirani socijalni dijalog - pratiti i događaje na europskoj razini te pružiti zadovoljstvo članovima reprezentativnih sindikata.

Hrvatska ima najveći broj radnih mjesta još od 1994. godine, čak 220.000 više nego na kraju SDP-ova mandata u Banskim dvorima!

Hrvatska ima oko 99.560 nezaposlenih, što je najmanje od 1982. godine, a istodobno imamo oko 1.66 milijuna zaposlenih, što je, u apsolutnom iznosu, najveći broj zaposlenih ikad.

Znatni rast plaća i mirovina

U proteklih nekoliko godina osnažena je naša ukupna ekonomska i fiskalna situacija, naš međunarodni, ekonomski i financijski položaj i, u konačnici, fiskalni kapacitet.

Unatoč velikim krizama i inflatornim pritiscima, u našem je mandatu prosječna plaća narasla 48%, minimalna plaća čak 70%, a prosječne mirovine 37%.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj prešla je prvi put 1.100 eura, a s novom poreznom reformom slijede i nova povećanja!

Podizanje plaća, zaposlenosti i životnog standarda hrvatskih građana trajni je prioritet Vlade RH. Naš je cilj da politikom socijalne kohezije zajedno prebrodimo ova krizna vremena.

U tom kontekstu otvoren i iskren, partnerski socijalni dijalog - prije svega sa sindikatima, ali i s poslodavcima - predstavlja važne sastavnice našeg rada na dobrobit cijeloga društva i svih ljudi.

Na 3 načina povećavamo plaće, a ništa ne „otimamo“ lokalnim čelnicima! Nudimo im priliku da pridonesu porastu primanja svojih sugrađana!

Unatoč krizi ostvarili strateške ciljeve

Politika uključenosti osigurala nam je pozitivne rezultate te omogućila da, u ovako velikoj krizi, u tri godine donesemo 6.8 milijardi eura vrijedne pakete pomoći građanima i gospodarstvu te istodobno ostvarimo strateške ciljeve članstva u europodručju i Schengenskom prostoru.

Također, imamo dvije velike financijske poluge - Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) i Višegodišnji financijski okvir EU-a - koje će potaknuti investicije i gospodarski rast.

Ove godine očekujemo gospodarski rast od 2.2%, što je za čak 1.5 postotnih bodova više od prvotno predviđenih 0.7%!

Investicije, turistički rekordi, razvoj

Svima je jasno da će 2023. godina, kada je riječ o rezultatima i doprinosu turizma, nakon Schengena i eura te brojnih investicija diljem Hrvatske, pogotovo u sedam obalnih županija, doslovno učiniti razliku.

Bit će to zasigurno najbolja turistička godina kada je riječ i o noćenjima i o dolascima i o prihodima.

Već sada možemo konstatirati da će 2023. biti rekordna turistička godina - i po dolascima i po prihodima!

Čestitam na ovom potpisivanju svima koji su dobro pregovarali na zadovoljstvo obiju strana.

PILETIĆ: ZADOVOLJNI SMO DOGOVOROM, NASTAVLJAMO PREGOVORE

Dodatak je, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, s predstavnicima reprezentativnih sindikata potpisao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić:

 - Zadovoljni smo postignutim dogovorom, a već mogu najaviti daljnje pregovore najesen o povećanju materijalnih prava, kao i o osnovici plaća u državnim i javnim službama. Za 2024. ugovorit će se i novo pravo - uskrsnicu!

REBALANS PRORAČUNA: Pomažemo građanima, čuvamo društvenu koheziju, ubrzavamo gospodarski rast & povećavamo plaće!

A A A