Vijesti
12. 6. 2023.

U potpunosti iskorištena bespovratna europska sredstva i za zagrebački i za petrinjski potres!

Premijer Andrej Plenković objavio je veliku vijest - Hrvatska je s danom 9. lipnja iskoristila obje alokacije za obnovu javne infrastrukture iz Fonda solidarnosti Europske unije. Ne samo da je daleko prije roka (30. lipnja) iskorišteno 1.003 milijardi eura, za koliko se naša Vlada izborila, nego je i već sada debelo premašen taj iznos. „Za saniranje posljedica zagrebačkog potresa alocirana su 684 milijuna eura, a dosad je iskorišten 691 milijun, što čini 101% dostupnih sredstava. Za obnovu na području Siska i Banovine alocirano je 319 milijuna eura, a iskorišteno 412 milijuna. To čini 129%!“.

„Pokrenuli smo i realiziramo niz projekata obnove obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih objekata te prometne infrastrukture“ - također je na društvenim mrežama objavio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Među inim, obnovljeno je ili se obnavlja 18 bolnica i 56 ostalih zdravstvenih ustanova, 156 škola i dječjih vrtića, 26 fakulteta, 250 zdanja kulture i kulturne baštine, 100 kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, 77 mostova, više od 1.300 kilometara prometnica…

Hvala Europskoj komisiji!

Andrej Plenković je dodao da uz dodijeljena sredstva iz Donda solidarnosti EU-a „vodimo konstrukcijsku i cjelovitu obnovu za izgradnju sigurnijih, energetski učinkovitijih i otpornijih zgrada“.

Hvala Europskoj komisiji i njenoj predsjednici Ursuli von der Leyen na podršci Hrvatskoj! - zaključio je premijer Plenković.

Bespovratna europska sredstva za obnovu i Zagreba i Banovine bit će u potpunosti iskorištena, i to dosta prije roka!

DOSAD ZAPRIMLJENI ZAHTJEVI ZA NADOKNADU OD 1.1 MILIJARDI EURA

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrđena je i dodatno naglašena vijest da je Hrvatska iskoristila svih milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a za zagrebački i petrinjski potres:

- Ukupno su do sada, s danom 9. lipnja, zaprimljeni zahtjevi za nadoknadu od 1.1 milijardi eura. 22 dana prije roka, dakle, alokacije su premašene za 97 milijuna eura!

Za što se europska sredstva mogu koristiti

Dodijeljena sredstva Fonda namjenski se mogu koristiti za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture u ključnim sektorima, financiranje službi spašavanja te osiguranje privremenog smještaja i osnovnih životnih potreba pogođenih stanovnika, osiguranje preventivne infrastrukture i mjera zaštite kulturne baštine te čišćenje pogođenih područja i sprečavanje erozije tla - napomenuli su iz resornog ministarstva:

- U razdoblju provedbe sklopljeno je 1.330 ugovora, koji uključuju 609 korisnika te 304 građevinske tvrtke. Na obnovi je ukupno angažirao 10.500 građevinskih radnika. Ukupna vrijednost ugovorenih projekata obnove iznosi 3.3 milijarde eura.

Već osiguran novac iz NPOO-a

Razlika između vrijednosti ugovorenih projekata i odobrenih nam 1.003 milijarde eura iz Fonda solidarnosti EU-a nadoknadit će se već osiguranim sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u iznosu od 1.2 milijarde eura, sredstvima Državnog proračuna RH u iznosu od milijarde eura te kroz ostale izvore financiranja - također je navedeno u priopćenju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Obnova se - zahuktala!

A A A