Vijesti
7. 7. 2023.

Otvorenje Konzulata RH u Orašju - Nastavak snažne potpore Hrvatima u BiH!

Konzulat ima veliki značaj za Hrvate u Bosni i Hercegovini, osobito u Posavini, jer našim sunarodnjacima omogućuje pružanje diplomatskih i konzularnih usluga. Ovo je još jedna poruka podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti našem narodu u BiH, kao i signal želje za daljnjim unaprjeđivanjem političkih i gospodarskih odnosa naših dviju država. Četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri. Želimo da BiH nastavi reformske napore koje poduzima Vijeće ministara. To je važno kako bi nakon stjecanja kandidatskog statusa, koji smo snažno podržali u prosincu prošle godine, bila u poziciji da otpočne i pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Hrvatska je prijatelj, partner, susjed i najsnažniji zagovornik BiH unutar EU! - poručio je PVRH Andrej Plenković u Orašju, gdje je zajedno s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto svečano otvorio Konzulat Republike Hrvatske.

U izjavi za medije, hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina, uz Veleposlanstvo u Sarajevu, dobiva šesti konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u Orašju.

Daljnje unaprjeđivanje političkih i gospodarskih odnosa

Ocijenio je to kao još jednu poruku podrške, prijateljstva, brige i posvećenosti Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i signalom želje za daljnjim unaprjeđivanjem političkih i gospodarskih odnosa između dviju država:

- Trgovinska razmjena s BiH prošle je godine iznosila 4 milijarde eura, što pokazuje da smo jedni drugima važni trgovinski partneri. Tu je i 1.3 milijarde eura investicija iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa & pravedna izborna reforma ZA cjelovitu, stabilnu, sigurnu i europsku BiH ravnopravnih naroda i svih građana!

Hrvatska najsnažniji zagovornik BiH unutar EU

Plenković je izrazio želju da Vijeće ministara, predvođeno Borjanom Krišto, što brže ostvari ključne rezultate u reformskim naporima:

- To je važno kako bi Bosna i Hercegovina nakon stjecanja kandidatskog statusa bila u poziciji da otpočne pregovore s Europskom unijom. Hrvatska je prijatelj, partner i susjed biti najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar Europske unije.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Najavio je i da će Hrvatska iduće godine biti zemlja partner na mostarskom sajmu.

Posavina dobiva diplomatski status

Predsjedateljica Vijeća ministara Krišto kazala je da Posavina dobiva diplomatski status otvaranjem konzulata u Orašju:

- On će pridonijeti učvršćivanju naših dobrih i prijateljskih odnosa, a posebno veza na gospodarskom planu.

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH na kontinuiranoj i svesrdnoj pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu. 

KOORDINACIJA HDZ-a I HNS-a BIH

Predsjednik Vlade i HDZ-a potom je, u Orašju, sudjelovao na koordinaciji naše stranke i Hrvatskog narodnog sabora.

„U partnerstvu činimo iskorake za kvalitetniji život i položaj Hrvata u BiH. Snažno podupiremo europski put BiH i kvalitetno surađujemo u područjima energetike, prometa, obrazovanja, zdravstva, kulture i niza drugih“ - poručio je.

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore o izbornoj reformi kako bi Hrvati postigli punu ravnopravnost!

A A A