Vijesti
1. 5. 2023.

Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je žurno nastaviti razgovore o izbornoj reformi kako bi Hrvati postigli punu ravnopravnost!

PVRH Andrej Plenković iz Mostara: „Stvarna ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda i ostalih građana preduvjet je stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Hrvatska ostaje najsnažnija zagovornica europskog puta BiH, angažirat ćemo se kako bi se što prije otvorili pristupni pregovori“. Borjana Krišto i Dragan Čović još jednom su izrazili zahvalnost hrvatskom premijeru za snažno zauzimanje na međunarodnoj razini za interese Hrvatskog naroda u BiH. Plenković se susreo i s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem te bio na večeri s posebnim predstavnikom EU-a za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u dvodnevnom je posjetu Mostaru. Prvog dana sastao se s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Draganom Čovićem.

Zadovoljstvo uspostavom vlasti na federalnoj razini

Razgovarali su o aktualnim političkim pitanjima vezanim za uspostavu vlasti na svim razinama u BiH, s posebnim osvrtom na uspostavu Vlade Federacije BiH, predstojeće izmjene Izbornog zakona i stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU-u.

Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Federaciji BiH, čime su otklonjene prepreke za nastavak ispunjavanja uvjeta za pridruživanje te države europskoj obitelji. Također je izražena puna podrška aktivnostima HNS-a te je najavljena zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH.

Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna - Cjelovita i samostalna BiH u kojoj su Hrvati ravnopravni konstitutivni narod!

Stabilizacija političkih prilika

Nakon sastanka Andrej Plenković je istaknuo da je pozitivno što je BiH, nakon političkih blokada, napokon dobila vlast na federalnoj razini:

- Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH, drago nam je što su se političke prilike stabilizirale. Potrebno je žurno nastaviti razgovore političkih aktera o izbornoj reformi kako bi se postigla puna ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda i ostalih građana. To je u interesu stabilnosti i funkcionalnosti čitave BiH.

Hrvatska ostaje najsnažnija zagovornica europskog puta BiH, angažirat ćemo se kako bi se što prije otvorili pristupni pregovori - zaključio je.

Iznimni doprinos Vlade RH

Čović i Krišto izrazili su zahvalnost Plenkoviću na svim uloženim naporima, uz snažno zalaganje na europskoj i međunarodnoj razini, za rješavanje izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima.

Američki partneri prepoznaju Hrvatsku kao uzora i mentora na euroatlantskom putu BiH

Čović je izdvojio važnost postizanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU-u na sastanku Europskog vijeća u prosincu prošle godine, ocijenivši da je doprinos Vlade RH, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman.

Naglasio je i potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava:

- Samo rješenja na principu ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda, kao i izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama u kojima se štite kolektivna prava (Predsjedništvo i domovi naroda), jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost BiH.

Legitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu

Krišto je također napomenula da je prioritetno, najkasnije u idućih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH te cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se osigurala stvarna ravnopravnost sva ti konstitutivna naroda:

- Što je u interesu cijele BiH, a ne samo Hrvata.

Borjana Krišto u Bruxellesu: Brza uspostava državne vlasti & podrška međunarodne zajednice daju nam zamah koji BiH mora iskoristiti

PODRŠKA PROJEKTIMA HRVATA U BiH

Prije sastanka s Krišto i Čovićem, predsjednik Andrej Plenković susreo se s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem i obišao izložbu vrijednih umjetnina u biskupijskoj galeriji, a koju je u najvećem dijelu financirala upravo Vlada RH.

- Nastavljamo izvrsnu suradnju i dijalog, razgovarali smo o daljnjoj podršci projektima koji su važni za hrvatski narod u BiH - poručio je hrvatski premijer.

Biskup je istaknuo važnost potpore Vlade RH Hrvatima u BiH, i to „ne samo na projektima izgradnje“:

- Važno je i to što hrvatska Vlada ulaže u ljude. Primjerice, daje stipendije našim studentima. Sve je to na duge staze dobar znak opstanka Hrvata na ovim prostorima.

LAJČAK & MOSTARSKI SAJAM

Plenković je bio i na večeri s posebnim predstavnikom EU-a za pitanja zapadnog Balkana i za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a drugog dana boravka u BiH sudjelovat će na otvorenju 24. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar.

A A A