Vijesti
28. 8. 2023.

28. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Kulturnom centru u Orašju, obnovljenom i suvremeno opremljenom uz pomoć Vlade RH

Dragan Čović: Hvala premijeru Plenkoviću na svemu što čini za nas Hrvate u BiH! Neka ova moderna dvorana bude primjer i za druge investicije, za ono što zajedničkim snagama želimo raditi u našoj Posavini, u našoj BiH. Zvonko Milas: Opet smo okupljeni zahvaljujući Gregurevićevoj ljubavi prema filmu, ali i prema svom narodu u BiH. Njegova ostavština živjet će kroz nove, mlade generacije, kroz ovo zajedništvo hrvatskog naroda - koje jača iz godine u godinu. Borjana Krišto: Uz sve bogatiji program promovira se kultura kao dio hrvatskog identiteta u BiH. To su vrijednosti koje zajedno moramo znati i njegovati i čuvati!

Sve filmske projekcije 28. DHF-a, koje traju do 3. rujna, održavaju se u novoobnovljenoj kinodvorani Kulturnog centra „Ivo Gregurević“ u Orašju. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

ČOVIĆ: Projekt osmišljen i realiziran u suradnji s Vladom RH

Otvarajući renoviranu dvoranu - opremljenu s najsuvremenijom tehnikom za prikazivanje filmova te s instaliranom kazališnom rasvjetom, što joj daje multifunkcionalnu dimenziju - predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo jer je projekt osmišljen i realiziran u suradnji s Vladom RH:

- Hvala hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na svemu što čini za nas Hrvate u BiH! Neka ovo bude primjer i za druge nove investicije, za ono što zajedničkim snagama želimo raditi u našoj Posavini, u našoj BiH, i to ne samo u kulturi. Ponosni smo na ovaj objekt, na Ivu Gregurevića i DHF, najveću i najprestižniju kulturnu manifestaciju u bosanskoj Posavini!

Premijer Plenković otvorio 22. Dane hrvatskoga filma u Orašju

MILAS: Zajedno smo jači!

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH, na svečanom otvorenju samih Dana hrvatskog filma istaknuo je da „smo danas ponovno okupljeni u Orašju zahvaljujući ljubavi Ive Gregurevića prema filmu i umjetnosti, ali i prema svom narodu u BiH“:

- DHF je dio njegove ostavštine koja traje i koja će živjeti kroz nove, mlade generacije, kroz nove filmove, ali i kroz ovo zajedništvo hrvatskog naroda - koje jača iz godine u godinu.

Puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH - strateški interes Republike Hrvatske

KRIŠTO: Hvala Ivi na energiji, entuzijazmu i ljubavi!

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ne bez emocija prisjetila se utemeljitelja DHF-a i velikana hrvatskog glumišta Ive Gregurevića:

- Upravo su njegova ideja, njegova energija i entuzijazam doveli do toga da je ova, kako su govorili ispočetka, „mala posavska fešta“ prerasla u respektabilnu manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj gostiju koji uz bogat program promoviraju hrvatsku kulturu kao dio ukupnog hrvatskog identiteta u BiH. To su vrijednosti koje svi zajedno moramo znati i njegovati i čuvati!

Otvorenje Konzulata RH u Orašju - Nastavak snažne potpore Hrvatima u BiH!

LEGENDARNI HRVATSKI GLUMAC

28. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ započeli su u Orašju svečanom akademijom posvećenoj tom velikanu hrvatskog glumišta. Prije toga položeni su vijenci i zapaljene svijeće na njegovom posljednjem počivalištu na groblju Karaula u Donjoj Mahali, mjestu u kojem je i rođen.

DHF se održava od 1995. godine. Legendarni glumac Ivo Gregurević snimio je više od 90 filmova i 19 televizijskih serija.

A A A