Vijesti
14. 9. 2023.

Hrvatska ima nove zaštitne mjere! Smanjene su i zamrznute cijene za 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda!

(VIDEO) 5. paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva. Premijer Andrej Plenković na 250. sjednici Vlade RH: Stabilnost i sigurnost - dvije su to ključne riječi iz našeg mandata! Cijene struje i plina za domaćinstva ostaju iste. Daleko niže nego što su na tržištu. Kao i dosad, paket sadrži izravnu novčanu pomoć za ugroženije sugrađane, i to u još većem iznosu i opsegu. Kompletna košarica artikala kojima smo danas snizili i ograničili cijene koštala je na kraju prošle godine 99.68 €. Po novom iznosi 76.19 €. Ili 23.57% manje, uz uštedu od 23.49 €. Mjere su rezultat uspješnih konzultacija sa svim socijalnim partnerima.

Održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije, to su osnovni ciljevi 5. paketa za zaštitu hrvatskih građana i nacionalne ekonomije, ali i jedinica lokalne i regionalne samouprave - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a predstavljajući nove mjere.

MOST želi zaustaviti smanjenje cijena hrane u trgovinama, nove zaštitne mjere, naknade za ugrožene sugrađane & porast neto plaća

Mjere na snazi šest mjeseci

Andrej Plenković je napomenuo da su mjere rezultat „širokih i uspješnih konzultacija sa socijalnim partnerima i svim akterima, od radničkih sindikata preko poslodavaca do umirovljenika“:

- Cijene struje i plina za naša domaćinstva ostaju iste. Daleko niže nego što su na tržištu. Paket, kao i dosad, sadrži i jednokratna novčana primanja za ugroženije sugrađane, i to u još većem iznosu i još većem opsegu. Za umirovljenike, nezaposlene, korisnike dječjeg doplatka, osobe s invaliditetom, stradalnici u potresu...

Nove će mjere biti na snazi šest mjeseci, do kraja ožujka iduće godine - nastavio je hrvatski premijer:

- Vrijedne su 464 milijuna eura, ne računajući pritom one koje se, poput subvencioniranja plina, nastavljaju iz prethodnog paketa, ukupno teškog 551 milijuna eura.

Košarica jeftinija nego na kraju 2022.

Objavio je i da su odlukom Vlade RH administrativno smanjene i zamrznute cijene za 30 artikala:

- Uz doprinos trgovaca, cijene mnogih proizvoda bit će niže nego prošle godine. Košarica 30 artikala kojima smo danas snizili i ograničili cijene koštala je na kraju prošle godine 99.68 eura. Po novim cijenama ta potrošačka košarica iznosi 76.19 eura. Ili 23.57% manje, uz uštedu od 23.49 eura.

Veće kamate na štednju

S bankama smo pak dogovorili da će povećati kamatne stope na štednju hrvatska građana, ali pritom neće podizati kamate na stambene i gotovinske kredite - zaključno je ponovio predsjednik Plenković.

Kompletnu prezentaciju novog paketa zaštitnih mjera možete pogledati OVDJE.

OSNAŽENA DRŽAVA MOŽE IZNIJETI OVAKO IZDAŠNE MJERE

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade RH Plenković je podcrtao da su zaštitne mjere dobro kalibrirane i - ciljane:

- Osnažena hrvatska država u poziciji je da može iznijeti ovako izdašne mjere, a istodobno realizirati kapitalne razvojno-socijalne projekte, ne ugrožavajući pritom gospodarski rast, koji će ove godine zasigurno biti iznad 2.2%. Nastavit će se i rast plaća, idućeg tjedna dogovaramo novo povećanje „minimalca“.

Što se tiče snižavanja i ograničavanja cijena, naglasio je da je Vlada izdvojila 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda koji se najčešće kupuju:

- Štitimo sugrađane s manjim primanjima, a koji moraju ići u dućan jednako kao i oni s većim plaćama. Potrošačka košarica sada je znatno jeftinija. Nitko od trgovaca zbog toga neće propasti, a i najave velikih lanaca da će sami smanjivati cijene pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Mjere bi trebale utjecati na smanjenje stope inflacije.

30 PROIZVODA

Svježa jaja, krumpir, mrkva, jogurt, sir gauda, riža, špageti, svinjski vrat bez kosti, juneći vrat s kosti, hrenovke pileće ili pureće, pelene, toaletni papir… novi su to proizvodi čije je cijene danas spustila i limitirala Vlada RH. Pritom cijene namirnica koje su zamrznute u prijašnjem paketu zaštitnih mjera ostaju iste (suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso).

Svi navedeni proizvodi dobit će oznaku ograničene cijene kako bi bili što vidljiviji hrvatskim potrošačima.

A A A