Vijesti
20. 10. 2023.

Plenković: Plin iz Omišlja stizat će preko Slovenije i Austrije do Bavarske! Nehammer: Hvala Hrvatskoj na čvrstoj zaštiti granice! U vama nije problem

Beč. Skupa s austrijskim kancelarom, predsjednik Vlade RH objavio je da su njih dvojica te slovenski i bavarski premijer uputili pismo Europskoj komisiji o namjeri da EU novcem izgrade plinovod od LNG terminala na Krku sve do Njemačke! „Odlično surađujemo na postizanju neovisnosti o ruskom plinu“. Nehammer: Vaša granična policija odrađuje dobar posao, a s obzirom na osnaženi migrantski pritisak zagovaramo da dobijete dodatna EU sredstva. Plenković: U zaustavljanju ilegalnih migracija nisu problem ni Austrija, ni Slovenija, ni RH. Ključno je čuvati granice Bugarske i Grčke s Turskom, a BiH i Srbija moraju uskladiti vizne režime s EU-om. 
 

Hrvatski premijer Andrej Plenković započeo je službeni posjet Austriji sastankom sa saveznim kancelarom Karlom Nehammerom.

Megaprojekt za energetsku neovisnost srednje Europe

Veliko mi je zadovoljstvo danas biti u Beču, u uzvratnom posjetu nakon što je kolega Nehammer u studenom 2022. bio u Hrvatskoj i obišao LNG terminal kod Omišlja - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Mogu objaviti da smo, zajedno sa slovenskim premijerom Robertom Golobom i bavarskim Markusom Söderom, uputili pismo Europskoj komisiji o namjeri da uz pomoć EU sredstava izgradimo plinovod od terminala na Krku, preko Slovenije i Austrije, sve do Njemačke! 

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

Prijateljski, kvalitetni i sadržajni odnosi

Plinovodom će se moći prevoziti i vodik iz buduće „Doline vodika Sjeverni Jadran” u blizini terminala na Krku, čime ćemo pridonijeti energetskoj tranziciji kontinenta - nastavio je Plenković:

- Odlično surađujemo na postizanju potpune neovisnosti o ruskom plinu, a odnosi naše dvije zemlje ionako su prijateljski, kvalitetni i sadržajni! Lani nam je trgovinska razmjena dosegnula 3.4 milijarde eura, a ove će godine biti još veća! 

Plenković i Nehammer: Odnosi između Hrvatske i Austrije tradicionalno prijateljski, partnerski i puni povjerenja

ZAJEDNIČKA BORBA PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA

Najveći dio zajedničke konferencije za medije austrijskoga saveznog kancelara Karla Nehammera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bio je posvećen privremenim graničnim kontrolama koje je već 9 država članica EU-a uvelo prema susjednim zemljama zbog pojačane opasnosti od terorizma uslijed destabilizacije Bliskog istoka.

Donosimo ključne poruke:

Nehammer: Drastično se smanjio priljev migranata iz smjera Hrvatske!

Nijednog trenutka nismo dvojili o potpori vašem ulasku u Schengen, naše dvije zemlje već dugo godina njeguju odličnu sigurnosnu suradnju. Zahvaljujem vam na čvrstoj zaštiti vanjskih granica Europske unije, drastično se smanjio priljev ilegalnih migranata iz smjera Hrvatske! Austrija najviše nezakonitih prelazaka zaustavlja na istočnoj granici s Mađarskom. 

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

Nismo sretni, ali zbog prijetnje terorizma uslijed destabilizacije Bliskog istoka morali smo i sami privremeno pojačati granične kontrole prema Njemačkoj, Češkoj i Sloveniji. Vaša granična policija odrađuje dobar posao, a s obzirom na osnaženi migrantski pritisak zagovarat ćemo da Hrvatska u tu svrhu dobije dodatna EU sredstva. Imate našu punu podršku!

Revizija EU proračuna? Tražimo da Hrvatska zadrži sva sredstva za koheziju i poljoprivredu, a da nam se povećaju ona za zaštitu državne granice

Plenković: Nijedna druga država ne štiti svoju granicu s tolikim brojem policajaca!

Još prošle godine dokazali smo Beču da ilegalni migranti, kojih je u Austriji bilo oko 100.000, nisu stigli s hrvatskog teritorija. Nijedna druga država ne štiti svoju granicu s tolikim brojem policajaca kao Hrvatska - s njih čak 6.700! Ulažemo velike napore, uhitili smo više od 1.000 krijumčara ljudima.

U zaustavljanju migracija nisu problem ni Austrija, ni Slovenija, ni Hrvatska. Ključno je čuvati granice Bugarske i Grčke s Turskom. Također, zemlje jugoistoka Europe moraju uskladiti vizne režime s EU-om. Kratak je put od aerodroma u Beogradu i Sarajevu, pa uz pomoć krijumčara preko zelenih granica, do Mađarske i RH. 

EUMED9: I dalje čvrsto čuvati državne i EU granice & rješavati problem nezakonitih migracija na izvorištu i u tranzitnim zemljama

NEUPITNA POTPORA UKRAJINI

Dvojica premijera razgovarala su i o ključnim međunarodnim temama. Plenković:

- Zajednička podrška Ukrajini nedvojbena je i čvrsta. Zahvalio sam kancelaru na sudjelovanju na Međunarodnoj konferenciji za humanitarno razminiranje Ukrajine, na kojoj smo u Zagrebu prikupili pola milijarde eura. Snažno smo osudili teroristički napad Hamasa i ponovili da Izrael ima pravo na sigurnost i samoobranu - uz poštivanje međunarodnog prava. 

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

S HRVATSKOM ZAJEDNICOM & GRADIŠĆANSKIM HRVATIMA

Plenković se u Parlamentu Republike Austrije sastao s predsjednikom Nacionalnog vijeća Wolfgangom Sobotkom … 

… te se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču susreo s predstavnicima hrvatske zajednice i gradišćanskih Hrvata: 

- Iznimno cijenimo vaš doprinos u razvijanju odnosa između Austrije i Hrvatske, kao i stvaranju prilika za jačanje gospodarske suradnje!

A A A