Vijesti
24. 11. 2022.

Započinjemo energetsku suradnju s Austrijom i Bavarskom - Stvaramo europsko čvorište za opskrbu plinom!

(PHOTO) Na LNG terminalu s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i bavarskim premijerom Markusom Söderom! PVRH Andrej Plenković: Upravo zbog ovog postrojenja, koje smo izgradili unatoč silnim opstrukcijama, RH može pružati energetsku sigurnost ne samo sebi, nego i susjedima i središnjoj Europi. Dolaskom na Krk i usvajanjem zajedničke izjave stvorili smo okvir za proširenje kapaciteta terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubika plina. A ta je količina i više nego duplo veća od godišnjih potreba hrvatskog gospodarstva i građana! U teškim okolnostima uslijed ruskih ucjena želimo biti od koristi, u duhu EU solidarnosti, svojim prijateljima i partnerima. RH prerasta u energetskog lidera!

Izrazivši još jednom dobrodošlicu austrijskom kancelaru i bavarskom premijeru na terminalu kod Omišlja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a je napomenuo da je visokim gostima predstavio cjeloviti plan doprinosa Hrvatske energetskoj sigurnosti Europe:

- Dolaskom na Krk i usvajanjem zajedničke izjave započela je energetska suradnja između Hrvatske, Austrije i Bavarske, stvorili smo okvir za izgradnju plinovoda od Jadrana do Njemačke i proširenje kapaciteta terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubika plina, što je i više nego duplo veća količina od godišnjih potreba hrvatskog gospodarstva i građana!

Želimo da Hrvatska postane europsko energetsko čvorište! Zašto ne bismo dostavljali plin i Bavarskoj?

A u tom planu Hrvatska, Austrija i Bavarska mogu očekivati i europsku potporu - kroz sredstva iz Energetskog programa „RePowerEU“, u koji su LNG i novi plinovodi već uvršteni.

Uz LNG terminal i ulaganja kroz plan „RePower EU“, Hrvatska će postati energetsko čvorište za srednju Europu!

Usprkos SDP-u & komesarki Ahmetović

Andrej Plenković je istaknuo da je Hrvatska energetski sigurna „upravo zbog ovog postrojenja, koje smo izgradili unatoč silnim opstrukcijama“:

- Za realizaciju ovog projekta dobili smo 101 milijun eura iz EU fondova, a Vlada RH iz državnog je proračuna izdvojila još toliko novca. Preostalih 35 milijuna eura uložili su HEP i Plinacro.

SDP-ova komesarka mogla bi opet skakati pred bagere

Korist za susjede i središnju Europu

Dodao je da Hrvatska želi, u duhu europske solidarnosti i u teškim okolnostima uslijed ruskih ucjena, biti od koristi svojim prijateljima i partnerima:

- RH može pružati energetsku sigurnost ne samo sebi, nego i susjedima i središnjoj Europi. Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da smo od samog početka projekta LNG terminala imali podršku ne samo Europske unije, nego i Sjedinjenih Američkih Država. RH prerasta u energetskog lidera!

Podrška SAD-a proširenju LNG terminala! ZA sigurnu opskrbu plinom & energetsku neovisnost!

Söder: Bavarska će imati sigurnu opskrbu i plinom i zelenim vodikom

Bavarski premijer Markus Söder istaknuo je da je ovaj projekt opcija za budućnost, a ne samo hitna mjera:

- Važno nam je partnerstvo s Austrijom i Hrvatskom. Zahvaljujući proširenju ovog terminala, Bavarska će imati sigurnu, diversificiranu opskrbu plinom.

Dodao je da će se (budućim) plinovodom moći distribuirati i zeleni vodik, čiji će udio u energetskoj potrošnji sve više rasti.

COP27: Hrvatska planira uspostaviti, kao središte izvrsnosti, Nacionalni centar za klimatsku i ekološku tranziciju

Nehammer: Ulaganje u budućnost

Austrijski kancelar Karlom Nehammerom kazao je, na sličnom tragu, da se ovdje radi o ulaganju u budućnost:

- Podržavamo proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, sada se naši stručnjaci moraju sastati kako bi razradili detalje.

Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen! Nema govora ni o kakvom vetu!

A A A