Vijesti
22. 10. 2023.

U Stuttgartu otkrivena spomen-ploča hrvatskim domoljubima, žrtvama jugo-komunističke Udbe! Da se nikad ne zaboravi & nikad ne ponovi!

Medved: Po nalogu partije, zločinačka Udba ubijala je ovdje Hrvate sve do samog raspada Jugoslavije. U 45 godina totalitarnog komunizma u inozemstvu ih je likvidirala više od 70, od kojih u Njemačkoj polovicu. Među žrtvama je bila i tročlana obitelj Ševo, koja je živjela upravo u Stuttgartu. Udbini killeri nisu poštedjeli ni 9-godišnju kćerkicu Rose Marie! Katičić: Zahvaljujući HDZ-u, spriječeno je donošenje sramotnog Lex Perković. Zahvaljujući HDZ-u i ovoj Vladi, odbačene su “inicijative” da se prijevremeno oslobode i amnestiraju osuđeni udbaški zločinci. O tome, naravno, mališani “mudro” šute, bili oni s ljevice ili lažne desnice.

Hrvati su svoju slobodu morali steći u krvi i ratu, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji istoga tog režima koji je u Njemačkoj ubijao naše domoljube! - poručio je Tomo Medved otkrivajući u ime Vlade RH spomen-ploču žrtvama jugoslavenske komunističke tajne službe u Njemačkoj (od 1945. do 1990.).

Izradu spomen-ploče i njeno postavljanje na zgradi Generalnog konzulata RH (Liebenzeller Str. 5) inicirali su Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart (Kroatische Kulturgemeinschaft) i generalni konzul Ivan Sablić. Blagoslovio ju je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. Tomislav Markić.
Vječna uspomena & trajna opomena

„Neka ova ploča bude vječna uspomena na sve naše domoljube čiji san mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i trajna opomena budućim generacijama. Da nikada ne zaboravimo svoje žrtve i da se nikada ne ponove takvi zločini nad Hrvatima!“ - dodao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja:

- Zločinačka Udba, po naredbi partije, ubijala je ovdje Hrvate sve do samog raspada Jugoslavije, sve do 1990. i osamostaljenja Hrvatske. U 45 godina totalitarnog komunizma u inozemstvu je likvidirano više od 70 Hrvata, od kojih polovica u Njemačkoj. Među žrtvama je bila i tročlana obitelj Ševo, koja je živjela upravo u Stuttgartu. Udbini killeri nisu poštedjeli ni 9-godišnju kćerkicu Rose Marie! 

Pijetet spram žrtava & osuda svih zločina

Glavni tajnik HDZ-a i saborski zastupnik Krunoslav Katičić istaknuo je da su komemoriranje žrtava totalitarnih i autoritarnih režima, osuda svih zločina i njegovanje kulture sjećanja europske i općecivilizacijske stečevine:

- Zahvaljujući HDZ-u, spriječeno je donošenje sramotnog Lex Perković. Zahvaljujući HDZ-u i našoj Vladi, predvođenoj premijerom Andrejem Plenkovićem, odbačene su “inicijative” da se prijevremeno oslobode i amnestiraju osuđeni udbaški zločinci. O tome, naravno, mališani “mudro” šute, bili oni s retrogradne ljevice ili s lažne desnice. 

Poslijeratni komunistički zločini

Zahvaljujem kolegi Medvedu i na dovršetku iskapanja masovnih grobnica s kraja i neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Gospiću - zaključio je Katičić:

- Stotine ekshumiranih posmrtnih ostataka hrvatskih civila i razoružanih vojnika koji su i na tom stratištu likvidirani bez suđenja svjedoče o nedemokratskom, po mnogo čemu i zločinačkom karakteru komunizma i tzv. narodne vlasti.

MNOŠTVO DRŽAVNIH & STRANAČKIH DUŽNOSNIKA

Na postavljanje spomen-ploče u Bad Cannstattu, najstarijoj i najvećoj gradskoj četvrti Stuttgarta, došli su i potpredsjednica HDZ-a te predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, naš saborski zastupnik iz Vukovara Nikola Mažar, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota.

Jasna osuda svih zločina koji su počinjeni u ime nedemokratskih ideologija, a pijetet spram svih žrtava

Na ceremoniji su sudjelovali i državna tajnica u Ministarstvu rada i obitelji Margareta Mađerić, član nacionalnog vodstva naše stranke iz iseljeništva (Njemačke) Veselko Jovanović, predsjednik Koordinacije HDZ-a Bavarske Ilija Stepić, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Domagoj Knežević, generalni konzuli iz Hamburga i Düsseldorfa Kristijan Tušek i Ivan Bulić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić, Ivan Zeba u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH… 

Nakon svečanosti otkrivanja, dr. sc. Domagoj Knežević, koji je inače predavač na Hrvatskom institutu za povijest, održao je tribinu „Kratka povijest komunističke tajne službe OZNA-e/UDBA-e/SDB-a”.

78. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta: Poštovati žrtve, osuđivati zločine svih totalitarizama & njegovati kulturu sjećanja

SLAVONSKA VEČER

Nakon otkrivanja spomen-ploče, Tomo Medved, Krunoslav Katičić, Zdravka Bušić i ostali dužnosnici u obližnjem su Gerlingenu bili na tradicionalnoj Slavonskoj večeri - koju je već 19. put organizirao Ogranak HDZ-a Stuttgart.

A A A