Vijesti
29. 10. 2023.

O MIGRACIJAMA: Potrebna je bolja zaštita vanjskih granica Europske unije u tranzitnim zemljama & da BiH i Srbija usklade viznu politiku s njom

(VIDEO) PVRH Andrej Plenković u intervjuima za dvije TV emisije na France24 - za „Ici l’Europe“ (na francuskom jeziku) i „Talking Europe“ (na engleskom): Umjesto unutarnjih kontrola na granicama, zauzimamo se za snažniju policijsku suradnju. * Osuđujem teroristički napad Hamasa, Izrael ima pravo na samoobranu, uz poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civilnog stanovništva. * Hrvatska je najveći zagovaratelj europskog puta BiH kao države konstitutivnih i ravnopravnih naroda. * Smatram da nema razloga za brigu kada je u pitanju daljnja potpora Ukrajini. Ona je vrlo snažna i uvijek je prioritet Europske unije.

Nakon sastanka na vrhu Europskog vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a gostovao je na dvama kanalima međunarodne TV mreže France24. Na kanalu na engleskom jeziku dao je intervju za emisiju „Talking Europe“, a na onom na francuskom za „Ici l’Europe“.

Teme: suzbijanje ilegalnih migracija, prijetnje terorizmom uslijed sukoba na Bliskom istoku, posljedice ruske agresije na Ukrajinu, Hamas i Izrael, Srbija i Kosovo, europski put BiH…

Program France24 u prosjeku tjedno gleda 55 milijuna domaćinstva u više od 180 država, a ima zasebne kanale i na arapskom i na španjolskom jeziku.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića:

O EUROPI OKRUŽENOJ SUKOBIMA

Europska unija doista je danas okružena nizom vrlo velikih kriza. Ne sjećam se da smo u zadnjih 30 godina imali toliko kriza u isto vrijeme. Prvenstveno mislim na Putinovu agresiju na Ukrajinu i Hamasov napad na Izrael u kontekstu povećanja migrantskog pritiska pojačanih terorističkih prijetnji. I u Africi, posebno onoj podsaharskoj, situacija je komplicirana. Dakle, problema ima gdje god okrenemo glavu.

O ZAŠTITI GRANICA & KONTROLI MIGRACIJA

Slovensko uvođenje granične kontrole prema Hrvatskoj? Ljubljana je samo pratila talijansku odluku o uvođenju granične kontrole prema Sloveniji, dok i druge zemlje - poput Francuske, Njemačke, Austrije… - trenutačno koriste tu mogućnost, predviđenu Schengenskim zakonikom.

O pohvalama EU-a i većem novcu za zaštitu granice, privremenim graničnim kontrolama, pritvorenim navijačima & otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Granične kontrole unutar Shengena uvelo je čak 9 država članica EU-a, no i na sastanku sam Europskog vijeća napomenuo da smatram da one ne mogu učinkovito spriječiti ilegalne migracije, terorizam i rast ekstremizma. Ključno je ojačati suradnju i razmjenu informacija između naših policijskih službi te i na pravi način štititi vanjske granice Europske unije u tranzitnim zemljama.

Za čvršću kontrolu migracija istočnomediteranskom rutom potrebno je, uz jačanje grčko-turske i bugarsko-turske granice, da BiH i Srbija usklade viznu politiku s EU-om. Neprihvatljivo je da dolete u Sarajevo ili Srbiju zrakoplovom kao turisti i onda se u jednom danu transformiraju u ilegalne migrante koje zelenom granicom vode krijumčarske grupe.

O SUKOBU IZRAELA I HAMASA

Nakon užasnog terorističkog napada Hamasa i pokolja civila mogla se očekivati izraelska reakcija. Svatko bi reagirao u njihovoj poziciji. Sve članice Europske unije slažu se da Izrael ima pravo na obranu, ali da treba poštivati međunarodno humanitarno pravo. Civilne žrtve moraju se pokušati izbjeći. Izraelski odgovor treba biti usmjeren na Hamas, a ne protiv palestinskog naroda u Gazi.

Stojimo uz Izrael & osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističući važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava

Europska unija utrostručila je svoju humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, a Hrvatska im je također odlučila poslati pomoć preko Ujedinjenih naroda.

O SNAŽNOJ POTPORI UKRAJINI

Hrvatska od početka daje snažnu potporu Ukrajini, koja je bila među prvih pet zemalja koje su nas priznale 1991. godine. I od samog početka, otprije deset godina, mi smo bili tu, uz Ukrajinu.

I među članicama EU-a postoji vrlo snažna potpora Ukrajini - politička, financijska, ekonomska i vojna. Predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovao je na gotovo svim sastancima Europskog vijeća u zadnjih godinu i pol. Vjerujem da će se s vremenom i nova slovačka vlast uskladiti s glavnim linijama europske politike.

O HUMANITARNOM RAZMINIRANJU

Pomoći ćemo Ukrajini u razminiranju oslobođenog teritorija, kao i pravno - u slučaju budućih suđenja za ruske ratne zločine. Podsjećam da je Hrvatska sama bila žrtva velikosrpske agresije režima Slobodana Miloševića, nitko drugi ne može ponuditi stručnost kakvu mi posjedujemo u tim područjima.

Mi Hrvati najbolje znamo kroz koje patnje sada prolaze Ukrajinci & koliko će biti zahtjevan proces razminiranja nakon što oslobode svoj državni teritorij!

U kontekstu stavova nekih zemalja o zabrani uvoza ukrajinskih žitarica, pozicija Hrvatske je jasna. Naša zemlja može ponuditi svoje luke za prijevoz. Ukrajini nudimo tranzit, a ne uvoz. To je velika razlika.

O EU PUTU BiH & HRVATIMA U NJOJ

Hrvatska je najveći zagovaratelj BiH na njenom europskom putu. Susjedne smo i prijateljske zemlje, a Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Osjećamo dužnost pomoći im u tom procesu. Uvjeren sam da će članstvo u EU-u toj državi donijeti sigurnost i stabilnost.

Potpora europskom putu BiH kao državi ravnopravnih konstitutivnih naroda - najvažnija je to poruka mog dolaska!

O ODNOSIMA KOSOVA I SRBIJE

Žao mi je zbog neuspjeha pregovora između Kosova i Srbije, ali nije se ni moglo očekivati da će Srbija - prije izbora u prosincu - de facto potpisati priznanje Kosova. Ovo je još jedna propuštena prilika da se Srbija i Kosovo pomire i krenu naprijed.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

A A A